luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEParcul NATURAL Cheile Nerei – Beuşnița, în PERICOL de a fi afectat...

Parcul NATURAL Cheile Nerei – Beuşnița, în PERICOL de a fi afectat GRAV de un proiect eolian al Enel? Ministerul Mediului a EXCEPTAT proiectul de la evaluarea impactului asupra mediului

Parcul Natural Cheile Nerei – Beușnița (foto) din județul Caraș – Severin, ar fi în pericol din cauza proiectului eolian „Parc Eolian Potoc 2”, susțin mai multe surse din zonă, care au vorbit pentru R3media.

Parcul Natural Cheile – Beușnița este de o frumusețe sălbatică, unică în Europa, iar din acest motiv, o parte din teritoriul său, mai precis peste  4000 de hectare de făgete, reprezentative la nivel european, fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

În acest peisaj unic, a apărut proiectul eolian „Parc Eolian Potoc 2”, care își propune să dezvolte o putere instalată de 111,6 MW.

Pentru dezvoltarea acestei puteri, în proiect sunt prevăzute, conform unui document al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, construirea următoarelor instalații:

amplasarea a 18 turbine eoliene cu o putere de 6.2 MW fiecare; realizare substație electrică MT/110 kV, sisteme de stocare a energiei electrice produsă (sistemul va fi amplasat atat în cadrul substației de transformare, cât și în vecinătatea turbinelor eoliene); rețea de comunicare realizată din fibră optică (îngropată pe un traseu comun cu al rețelei de colectare a energiei); modernizarea drumurilor existente și construirea de drumuri noi în interiorul parcelelor; realizare platforme de montaj; organizare de șantier, instalarea de stâlpi de monitorizare video și depozitare temporară echipamente.

Cu toate acestea, în Raportul de mediu pentru Planul de Urbanism Zonal „Parc Eolian Potoc 2” pentru dezvoltator, se afirmă că nu este afectată „integritatea” Parcului Natural „Cheile Nerei – Beușnița”.

Exprimarea este aleasă cu atenție, pentru că deși turbinele se află în afara zonei protejate, cea mai apropiată turbină se află la „circa 755 metri” de aceasta. Având în vedere complexitatea unei turbine de eoliene, distanța pe care se lucrează este în imediata apropiere a parcului (foto harta).

RAPORT DE MEDIU PUZ Parc eolian Potoc 2
Pag. 84 din 191
Fig. 15 Pozitia parcului eolian Potoc 2 fata de ROSCI0031 Cheile Nerei-Beușnița

Societatea Ornitologică din România (SOR) susține, într-un document oficial, trimis Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin că „Aceste parcuri eoliene aflate în stadiul de planificare cât și parcurile amplasate deja presupun cumulat 145 de turbine și împreună au o suprafață aproape compactă de aproximativ 20.000 de hectare aflate in continuarea ariilor protejate din zonă.”

SOR mai spune că proiectul va afecta „efectivele de păsări pentru care au fost declarate ariile protejate limitrofe cât și efectivele pentru o serie de specii periclitate conform criteriilor IUCN”.

Conform analizei SOR „concluziile legate de evaluarea intensității impacturilor la care s-a ajuns privind atât impactul fiecărui proiect, cât și impactul cumulat, sunt mult eronate, iar impacturile subestimate”.

Ministerul Mediului e generos

Apropo de impactul asupra mediului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis exceptarea acestui proiect de la prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului.

În decizia sa, Ministerul ia ca reper raportul de mediu pentru PUZ, despre care spune că reprezintă „o altă formă de evaluare”, dar ignoră faptul că este făcut la cererea beneficiarului și evident, în favoarea sa.

„În conformitate cu prevederile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 292/2018, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în calitate de autoritate centrală pentru protecția mediului, decide exceptarea de la parcurgerea etapelor procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul ”Parc Eolian Potoc 2”, amplasat pe teritoriul administrativ al al comunelor Sasca Montană, Ciuchici și Naidaș, județul Caraș-Severin”, se arată pe siteul Ministerului.

Beneficiarul proiectului: Grecia

Proiectul eolian Parc Eolian Potoc 2 face parte dintr-un mega proiect care mai prevede construcția a încă trei parcuri identice, în județul Caraș-Severin.

Mega proiectul a fost dezvoltat inițial de către „Regele eolienelor” din România, respectiv omul de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group.

Ulterior, proiectul a fost achiziționat de către Enel Green Power, companie deținută  de către grecii de la PPC. Compania este controlată de statul grec.

Conform Profit.ro, acest proiect este unul dintre motivele pentru care PPC a cumpărat Enel România: ținta lor este importul de energie eoliană și fotovoltaică produsă în România, via Bulgaria.

În acest context, este posibil ca graba suspectă a Ministerului Mediului să fie motivată politic.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE