duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEProf. Dan Dungaciu: În următoarele 3 luni se va decide direcția în...

Prof. Dan Dungaciu: În următoarele 3 luni se va decide direcția în care se va duce războiul din Ucraina / Se conturează o nouă ordine mondială

Profesorul Dan Dungaciu susține că următoarele trei luni vor fi decisive în ceea ce privește războiul din Ucraina, deși asta nu înseamnă neapărat că se va încheia în acest interval, a declarat el într-un interviu pentru Libertatea.

„Următoarele trei luni vor fi decisive. Asta nu înseamnă că se va termina în trei luni. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut o declarație pe 5 decembrie. Pentru prima dată, oficialul american a spus explicit faptul că SUA vor sprijini Ucraina să nu-și piardă teritoriile ocupate de ruși după 24 februarie 2022. Toată lumea a crezut că a făcut o confuzie, că a încurcat anul 2014 cu 2022, dar nu a existat nicio retractare. A fost un mesaj pentru Ucraina și obsesia ei pentru Crimeea și care pleacă de la probabilitatea ca Kremlinul să folosească arma nucleară tactică. Blinken a trasat public linia roșie”, a menționat Dan Dungaciu.

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române a mai zis că tabăra celor care doresc ca războiul să se încheie, chiar dacă Ucraina pierde teritorii este majoritară. Inclusiv în România.

„Lista pe care a făcut-o Zelenski cu echipamentul militar de care are urgent nevoie ar putea fi produsă de Occident în 10 ani! În mai 2022, barometrul de securitate al Uniunii Europene a măsurat cele două tabere conturate: 35% dintre europeni se regăseau atunci în tabăra pragmatiștilor, a celor care doresc sfârșitul războiului chiar și cu sacrificarea unor teritorii pierdute de Ucraina pentru ca să nu se producă un rău și mai mare, iar 25% din europeni se aflau în tabăra moraliștilor, care doresc ca Ucraina să lupte până la capăt. Sondajul european avea menționată și o observație. Că tendința e ca tabăra pragmatică să crească pe fondul înrăutățirii situației economico-sociale. […]

Rezultatele au arătat că tabăra pragmatică a ajuns la 70%. Iar România nu poate fi acuzată că ar fi o țară pro-Rusia sau pro-Putin. Românii i-au acceptat și ajutat pe refugiații ucraineni. Românii nu fac business cu Rusia, nu merg în vacanțe în Rusia, nu se uită spre Est. Românii știu că Rusia a declanșat acest război, știu că Rusia este vinovată, dar vor ca războiul să se încheie cât mai repede”, a mai spus sociologul.

Profesorul Dungaciu a spus că ne îndreptăm spre o nouă ordine mondială, în jurul SUA și al Chinei.

„Ne îndreptăm către o nouă ordine mondială, care se va desena în jurul Americii și al Chinei. Cum va arăta această nouă lume în perspectiva relației dintre America și China? Relația dintre cele două mari puteri nu și-a lămurit încă noile reguli, nu se știe care e linia roșie în legătură cu Taiwanul. În America nu există consens. China pare predictibilă, dar frustrarea ei nu inspiră calm. China are legături cu toată lumea. Occidentul și restul lumii nu mai sunt o ordine valabilă. Nu toți vor să mai fie occidentali. Nimănui nu-i place China, nimănui nu-i place India sau Brazilia, dar toți vor juca la două capete. Rusia rămâne acolo. Slăbită, dar va fi acolo. Lumea noastră, a Occidentului, devine însă tot mai mică, dar portavocea noastră o să rămână America”, a concluzionat Dungaciu.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

3 COMENTARII

  1. Rușii, chinezii și Stiungga amricannă zic că va fi „o nouă ordine” de luni și luni de zile (dacă le iese, desigur).

    Chinezii zic că nu se amestecă în treburi interne (ei umblă cu „win-win”), iar Putin a criticat statul copilăriei sale pentru … „imperialism”. Și le-a urat fostelor colonii să rămână colonii „dacă asta vor”. Adică … insinuând că ar depinde de ele.

    Eu nu-i cred insinuarea. Poate era doar batjocură politicoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate