OPINIIParadisul și infernul

Paradisul și infernul

La fiecare plimbare prin parc, cățeii din cartier miros fără grabă toate colțurile, toate florile și copacii și dau din coadă bucuroși de câte ori se întâlnesc cu alți tovarăși de-ai lor.

Noi, cei mari, ființele superioare, trecem peste tot absenți, verificându-ne de zor telefoanele, cu căștile pe urechi și abia dacă zărim copacii, florile – cufundați în grijile zilei, frământați de drepturile omului și de criza petrolului.

Noi, oamenii, ne petrecem 99 la sută din viața între îngrijorare și planuri despre viitor și regrete din trecut, în timp ce animalul trăiește fiecare clipă a vieții sale în prezent: nu se îngrijorează, nu regretă – pentru el totul este la maximă intensitate – fie bucurie sau durere, fie mâncare, somn sau joacă.

În felul acesta, un câine, cu o durata de viață de 14-15 ani a trăit de fapt cu mult mai mult decât un om de 80 sau 85. Omul se apropie de trăirea autentică, spontană, nemijlocită a realității numai în copilărie (știți voi – perioada aceea în care nu mergeam, ci alergam, pentru că era atât de important să ajungem cât mai repede și nu ne era frică să ne împiedicăm pe cale; când nu vorbeam, ci strigam plini de entuziasm când avem ceva de zis, nu ne interesa dacă ni se dădea voie sau nu, nici dacă ce spuneam era ridicol sau plin de înțelepciune; ne murdăream fără să ne pese de teoria microbilor, ne opream din orice atunci când dădeam de un fluture sau de o floare frumoasă, priveam fără întrerupere norii sau ploaia fără sa știm ceva despre încălzirea planetei).

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Mai trăim autentic în timpul somnului, când ne lăsa prada viselor venite din alta lume, precum și în rarele experiențe mistice cărora nu le dăm importanță, sufocați de grija facturilor zilnice și politicii guvernului. Mai suntem vii când dăm pe stradă de un cățel sau un copil simpatic, care ne aduc aminte dintr-o dată că și noi am știut o dată să trăim. Și mai suntem autentici în mijlocul unor dureri intense adevărate și nu închipuite, de cap, de măsea, de oase sau de suflet, în care trecutul și viitorul care ne țin prizonieri sunt nevoite să se dizolve pentru a face loc unui prezent extrem de prezent.

Ori tocmai el, momentul prezent, este singurul loc în care îl găsim pe Dumnezeul adevărat (nu cel din manuale), iar acolo unde este Dumnezeu acolo este și paradisul. Prin contrast, iadul este alcătuit din suferința cea mai grea de suportat – nu cea intensă si concreta din prezent, ci tocmai aceea care nu există: regretele sfâșietoare ale trecutului și teroarea viitorului – exact cele asupra cărora nu avem nici o posibilitate de a interveni, pentru că în suferința despre viitor sau suferința despre trecut, Dumnezeu nu este prezent. Acolo suntem lăsați singuri cu demonii noștri.

Așa ca atenție! – nu ne salvăm de iad trăim cu gândul la un paradis îndepărtat dintr-un viitor incontrolabil, ci aducând starea de paradis în clipa prezentă deschizând bine ochii la ce ni se întâmplă aici și acum.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. “în suferința despre viitor sau suferința despre trecut, Dumnezeu nu este prezent. Acolo suntem lăsați singuri cu demonii noștri.”

    Cât de bine e spus acest lucru.

    De am fi în stare să înțelegem acest lucru..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...