ACTUALITATEChina propune un sistem global de CODURI DE BARE prin care să...

China propune un sistem global de CODURI DE BARE prin care să se poată urmări sănătatea oamenilor.HRW: Se poate transforma într-un cal troian pentru monitorizare mai largă

Președintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la introducerea unui „mecanism global” prin care s-ar putea determina starea de sănătate a fiecărei persoane care dorește să călătorească, prin intermediul unui cod de bare asemănător cu cel folosit de aplicațiile mobile, informează BBC.

„Avem nevoie să armonizăm și mai mult politicile și standardele pentru a stabili căi rapide de facilitare a unui flux ordonat de oameni”, a spus liderul comunist în timpul întâlnirii virtuale G20.

El a afirmat că aceste coduri vor fi folosite pentru a recunoaște „certificate de sănătate bazate pe rezultate testelor cu acid nucleic”, conform declarațiilor oferite de agenția de stat Xinhua și preluate de BBC.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Un astfel de mecanism există deja în China, fiind folosit de sistemul comunist pentru a permite circulația sau carantinarea persoanelor. O serie de date sunt oferite de utilizator astfel încât codul de bare QR determină dacă o persoană primește „verde” pentru a circula sau „roșu” pentru a se carantina timp de două săptămâni.

Kenneth Roth, Directorul Executiv al organizației Human Rights Watch (HRW) s-a declarat sceptic, afirmând că o astfel de măsură deschide calea către abuz.

„Feriți-vă de propunerea Guvernului chinez pentru un sistem global QR. Un focus inițial pe sănătate se poate transforma cu ușurință într-un cal troian pentru o monitorizare politică mai largă și pentru excludere, asemănător cu sistemul de credit social chinez”, a scris el într-un Tweet.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Sistemul de „credit social” al Chinei oferă „calificative” cetățenilor, pe baza modului în care s-au comportat față de autorități: un „rating” bun oferă priorități la anumite servicii, în timp ce un calificativ „negativ” aduce după sine limitarea unor drepturi.

China a dezvoltat, în ultima decadă, un sistem gigantic de supraveghere a cetățenilor, inclusiv sute de milioane de camere video de supraveghere pe stradă și un sistem facial care poate identifica pe oricare dintre cei 1,4 miliarde de cetățeni în trei secunde.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...