vineri, decembrie 8, 2023
VREMEAOrasul de 15 Minute: O idee din ce in ce mai atractiva

Orasul de 15 Minute: O idee din ce in ce mai atractiva

Orasul de 15 Minute este o idee revolutionara care promite sa transforme modul in care traim in mediul urban.

Aceasta idee a fost popularizata de catre Carlos Moreno, un profesor de urbanism la Universitatea Paris-Sorbonne. Conceptul se bazeaza pe ideea simpla ca fiecare locuitor al unui oras ar trebui sa aiba acces la toate serviciile si resursele de care are nevoie intr-un timp de doar 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de la locuinta sa. Aceasta inseamna ca supermarketurile, locurile de munca, scolile, parcurile si alte facilitati esentiale ar trebui sa fie la indemana fiecarui locuitor, fara a fi nevoie de lungi deplasari sau ore petrecute in traficul infernal al orasului.

Pe baza acestui concept a fost dezvoltat si cartierul Metalurgiei Park Residence, care vinde apartamente in Bucuresti, asadar, daca vrei sa descoperi pe viu acest tip de oras, o poti face.

Curiozitati despre Orasul de 15 minute

Ideea Orasului de 15 Minute nu este noua, insa a devenit si mai relevanta in contextul pandemiei COVID-19. Multi oameni au inceput sa caute solutii pentru a-si reduce expunerea la riscuri si a limita calatoriile lungi in oras.  Odata cu popularizarea sa, s-au conturat si mult mai bine ideile care ii stau la baza:

  • O retea de transport sustenabila.  Acest concept pune un accent deosebit pe reducerea poluarii si a impactului asupra mediului inconjurator. Daca locuitorii pot ajunge la majoritatea destinatiilor lor importante pe jos sau cu bicicleta, emisiile de carbon vor scadea semnificativ.
  • O comunitate implicata. Orasul de 15 Minute promoveaza o mai mare interactiune intre locuitori si incurajeaza dezvoltarea comunitatilor locale. Oamenii devin mai conectati intre ei si isi cunosc vecinii, ceea ce poate contribui la o viata mai bogata din punct de vedere social.
  • O infrastructura focussata pe pietoni si biciclisti. Implementarea acestui concept necesita schimbari semnificative in infrastructura urbana. Strazi mai prietenoase pentru pietoni si ciclisti, facilitati publice bine plasate si servicii de transport eficiente sunt esentiale.

Avantajele orasului de 15 minute

  • Timp salvat. Unul dintre cele mai mari avantaje ale Orasului de 15 Minute este economia de timp. Locuitorii nu mai pierd ore in trafic sau in mijloacele de transport in comun, ci pot ajunge rapid la destinatiile lor.
  • Sanatate si activitate fizica. Deplasarea pe jos sau cu bicicleta devine o parte naturala a vietii cotidiene intr-un astfel de mediu. Aceasta poate duce la un stil de viata mai activ si mai sanatos.
  • Reducerea poluarii.Scaderea utilizarii automobilelor personale duce la o reducere semnificativa a emisiilor de gaze cu efect de sera si a poluarii aerului.
  • Economii financiare. Cheltuielile legate de transport si intretinerea unui vehicul personal pot scadea semnificativ, ceea ce aduce beneficii financiare considerabile pentru locuitori.

Dezavantajele acestui tip de oras

Conceptul este unul avantajos si interesant. Totusi, s-au nascut si o serie de controverse in jurul sau.
Se crede ca astfel de orase duc la pierderea diversitatii culturale si comerciale, sunt greu de implementat din cauza reticientei oamenilor la nou si promoveaza inegalitatea.

De asemenea, se crede ca astfel de orase sunt foarte costisitoare. Metalurgiei Park Residence insa, demonstreaza contrarul, ofernd apartamente accesibile si multe dintre beneficiile orasului de 15 minute.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE