Naționala de rugby a României și-a lansat, joi, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, echipamentul oficial în care va evolua la Cupa Mondială de Rugby din Franța.
Stejarii continuă tradiția purtării însemnelor tradiționale românești pe tricoul de joc, acestea regăsindu-se pe ambele variante de echipament, galben și alb. Creatoarea modelelor imprimate pe tricourile Stejarilor este Ioana Corduneanu, creatoarea comunității „Semne Cusute” și La Blouse Roumaine, a anunțat Muzeul Național al Satului.
Aceste însemne spun povestea veche de când lumea, de când fetele se adunau în Șezători, pentru inspirație și schimb de experiență. De când băieții se strângeau în cete, pentru ritualuri menite de a apăra comunitatea de relele nevăzute.
În pragul iernii se făceau Cete de Feciori care plecau la colindat iar în pragul verii, de Rusalii, se adunau Cetele de Călușari. Și încă se mai adună, pentru că a participa la astfel de evenimente are rost și ne dă o stare de bine. Ne unește forța binelui pe care l-am putea face. Avem nevoie de echipe de fete și băieți pe care să-i admirăm ca pe eroi. Avem nevoie și de Călușari și avem nevoie și de Stejari, de ideea că există bărbați puternici și curajoși care sunt gata să intre în joc, în competiție, pentru comunitatea lor, se menționează în comunicatul de presă.
La Cupa Mondială de Rugby, Stejarii se află în Grupa B și vor disputa primul meci pe 9 septembrie cu Irlanda, la Bordeaux, apoi vor juca pe 17 septembrie, cu Africa de Sud (Bordeaux), pe 30 septembrie cu Scoția (Lille) și pe 8 octombrie cu Tonga (Lille).
Cete de Feciori, Cetele de Călușari
de la antipod:
https://www.youtube.com/watch?v=8YdcfJ_Z7vs
(de aici pare 80% ghei)
“ruiby” nu e traditional….”Avem nevoie și de Călușari și avem nevoie și de Stejari” – e, poftim! (culmea:daca crapa vreun malac-cica e din ser de injectare, nu din steroizi si ultra-proteine si uzura prematura, din abuz “sportiv” )