duminică, octombrie 1, 2023
ȘTIRIModul în care internetul ne-a schimbat viața de zi cu zi

Modul în care internetul ne-a schimbat viața de zi cu zi

Ni s-a tot spus că trăim în secolul vitezei și al tehnologiei, iar societate ne confirmă aceste lucruri prin modul în care oamenii acționează și se comportă în fiecare zi. Vrem totul rapid, dacă se poate ACUM; suntem mereu agitați la birou, acasă, în trafic; stăm cu telefoanele în mână de când ne trezim și până când adormim. Parcă nu mai avem răbdare să trăim, să admirăm, să observăm.

Voi vă puteți imagina viața fără internet? În funcție de generație și anul naștere, poate unii dintre voi știți ce înseamnă viața fără tehnologie. Însă noile generații, născute după 1990, care sunt nativi digital. Recunoscuți și ca millennials, generația Y, generația Me, bumerangi, aceștia au crescut și evoluat odată cu tehnologia. Au tehnologia în ADN și este ceva nativ să utilizeze internetul în viața cotidiană.

Dacă veți cauta pe Google (unde altundeva!), veți găsi foarte multe experimente sau cercetări despre viața fără Internet. Toate se reduc la un singur adevăr definitiv: „ Nici măcar nu-mi pot imagina viața fără internet sau smartphone. Este o parte integrantă a ceea ce sunt. ” (Gallup)

Cu toții poate am luat o mică pauză de câteva zile de la internet sau smartphone și ne-am bucurat de natură, de cei din jur, de o vacanță mult visată. Însă sentimentul acela că ne lipsește ceva a existat cu siguranță.

Internetul este încă relativ tânăr (tocmai și-a sărbătorit cea de-a 33-a aniversare în 2022) și totuși conectivitatea a produs deja efecte de lungă durată. Totul a început cu un cablu conectat la linia telefonică, iar acum avem întreaga lume într-un dispozitiv de dimensiunea unei palme. Odată cu apariția telefoanelor inteligente, avansul tehnologic și schimbarea comportamentală în societate s-au accelerat.

În prezent, studiile spun că suntem peste 4.7 miliarde de oameni conectați în toată lumea. Cu alte cuvinte, aproximativ 60% din populația globului are un dispozitiv (smartphone, laptop, calculator, televizor) conectat la internet.

Însă internetul nu e folosit doar la a ne informa, ci și la a comunica și partaja informații. Lunar, generăm peste 50 de miliarde de postări pe facebook, 500 de milioane de postări pe twitter, navigăm și căutăm informații în peste 1 miliard de site-uri, cumpărăm miliarde de produse din magazinele online. Internetul ne-a transformat în consumatori, însă a dus și la generarea de noi meserii, business-uri și a contribuit și la transformarea altor industrii.

Internetul a influențat industria cercetării și modul în care noi ca oameni ne documentăm, căutăm informații și învățăm. Datorită smartphone-ului, aveți toate informațiile necesare în buzunar. Educație, eseuri, comparație de produse, sfaturi de auto-îmbunătățire, detalii tehnice, diete, do it yourself, lolcats, de toate.

Internetul a influențat modul în care comunicăm. Vă mai aduceți aminte scrisorile, cărțile poștale sau apelurile efectuate cu ajutorul telefoanelor fixe? Dar micile semnale telefonice, cunoscute și ca beepuri? Iată că astăzi avem la dispoziție minune și internet nelimitat, putând comunica în timp real cu orice persoană de pe planetă. Pe lângă clasicele apeluri telefonice, acum pute efectua și apeluri video. Iar internetul ne-a mai pus la dispoziție și o serie de rețele sociale prin intermediul cărora putem comunica mult mai rapid și chiar să ne informăm. Comunicarea față în față este încă importantă, dar ne bazăm din ce în ce mai mult pe cercuri largi de străini pentru a decide ce să facem și ce să cumpărăm. În era mobilă, comunicarea înseamnă construirea de rețele. Internetul ne-a ajutat să ne lărgim aria de prieteni și cunoștințe, dar am devenit tot mai singuri în sfera offline.

Internetul a ajutat la dezvoltarea și evoluția industriei de divertisment. Vă mai amintiți când ați cumpărat sau închiriat ultima dată o casetă video de tip VHS? Probabil că mulți dintre voi nici nu știți cum arată o astfel de casetă și asta pentru că internetul vă oferă acces la mii de filme prin serviciile de live streaming.

Internetul a contribuit la dezvoltarea industriei de gambling. Dacă în trecut sălile de jocuri și cazinourile aveau ușile deschise doar pentru din clasa aristocrată, din înaltele caste sociale, iată că internetul a dus industria jocurilor de cazino la un alt nivel, făcându-le accesibile tuturor. Oamenii nu mai aleargă în cazinourile stradale, ci aleg să practice ruleta, pokerul sau să-și încerce norocul la sloturi direct din confortul propriului lor cămin.

Muzica nu mai e ascultată doar pe casete sau pe dispozitive magnetice, ci acum avem cu toții acces la mii de melodii prin diferite librării existente în online. La fel și când vine vorba de jocurile pe console și calculatoare. Datorită internetului, astăzi putem să practicăm aceste jocuri în compania altor practicanți din întreaga lume.

Tot datorită internetului, astăzi nu mai petrecem ore întregi în bucătărie și nici măcar nu mergem prea des la restaurante. Avem la un click distanță orice ne dorim să mâncăm. Food delivery este o industrie care a evoluat foarte mult în ultimii ani și asta datorită aplicațiilor de take away.

Dar internetul ne-a schimbat viața și când vine vorba de sănătatea noastră. Deși nu ar trebui să aveți încredere în ceea ce citiți online atunci când simțiți anumite simptome, este incontestabil că tehnologia a schimbat experiența medicală și relația dintre medici și pacienți.

Pe de o parte avem riscul de a induce în eroare informații; pe de altă parte conștientizarea că dispozitivele mobile pot îmbunătăți calitatea vieții și pot ajuta la prevenirea bolilor. Acum avem gadgeturi și structura necesară pentru a rămâne mereu conectați la o platformă de sănătate. Mulți doresc să-și monitorizeze anumite funcții vitale pe toată durata zilei.

Internetul ne-a influențat viața și modul în care facem cumpărăturile sau în care folosim serviciile financiare. Acum plătim totul mult mai ușor prin aplicații sau cu cardul înrolat în telefon. Internetul ne-a influențat relațiile cu prietenii și familia, dar și relațiile de business.

Inclusiv în industriile grele, internetul a influențat modul în care se lucrează, fluxul de producție și a ajutat la eficientizarea procesului tehnologic.

Acum e rândul vostru! Spuneți-ne cum va schimbat internetul viața de zi cu zi!

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate