EDUCAȚIEMircea Platon despre deșcolarizarea României: Am împrumutat bani ca să facem reformă....

Mircea Platon despre deșcolarizarea României: Am împrumutat bani ca să facem reformă. Am comis un suicid statal. Ne-am spânzurat pe banii noștri

Ultimii treizeci de ani au însemnat „suicid statal” în materie de educație, a afirmat scriitorul Mircea Platon la prezentarea cărții sale „Deșcolarizarea României”, eveniment ce a avut loc sâmbătă la București.

Redactorul-șef al „Convorbirilor literare” a mai spus că sistemul educațional trebuie refăcut „plecând de la sentimentul național, de la necesitatea pregătirii de conștiințe, de la transmiterea cunoștințelor între generații, de la pregătirea intelectului”.

„Rădăcină răului în învățământul românesc stă în redefinirea scopului său. Conform legii învățământului scopul este generarea de resursă umană pentru piața globală a muncii. S-au croit noile planuri cadru, noile programe, noile manuale, noile metode de examinare. S-a lucrat cu “mersul trenurilor în mână”.

Rezultatul? Analfabeți funcționali, abandon școlar, distrugerea învățământului profesional, reducerea corpului profesoral. Învățământul românesc a devenit o sursă de venituri pentru edituri, experți, formatori, formatori de formatori, ong-uri. Școala, care era mult mai ieftină, a devenit o instituție care costă enorm.

În trecut, sistemul clasic de învățământ a asigurat accesul tuturor la educație, a existat posibilitatea apariției unor elite naționale. România modernă a fost creată astfel. Elita pe care o deplângem, distrusă de comuniști, a fost creată de sistemul clasic de învățământ.
Am împrumutat bani ca să facem reformă. Am comis un suicid statal. Ne-am spânzurat pe banii noștri.

Ce e de făcut? Să ținem cu dinții de elementele sistemului clasic, să redefinim scopul și să refacem sistemul. Să discutam de scopul sistemului de învățământ plecând de la sentimentul național, de la necesitatea pregătirii de conștiințe, de la transmiterea cunoștințelor între generații, de la pregătirea intelectului. Să cream oameni, generații care să stea pe propriile picioare”, a spus autorul cărții „Deșcolarizarea României”.

Mihai Gheorghiu, președintele Platformei Împreună, a catalogat cartea drept „extraordinară”.

„Cartea pune o întrebare gravă. Toți ne trimitem copiii la scoală … dar ce mai este școala astăzi? Problema aceasta este vitală. Din acest motiv e important să scriem cărți prin care să trimitem idei către conștiințe. O carte extraordinară, felicitări domnului Mircea Platon”, a spus Mihai Gheorghiu.

Scriitoarea Aura Christi a adăugat că „ Formarea pe bandă a unor generații lipsite de conștiință națională este în plină derulare. Rădăcinile sunt clătinate, mai pot fi reparate?”.

Avocatul Ana Săcrieru a completat, afirmând că „Având în vedere conținutul legii învățământului, vorbim de o distrugere conștientă. Mai e posibilă o restructurare organică? Care e posibilitatea ca oamenii extraordinari, pe care i-am întâlnit în toată țara, să depășească interesul exprimat la nivel individual?”.

Cartea „Deșcolarizarea României” poate fi achiziționată online aici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...