sâmbătă, iulie 13, 2024
ACTUALITATEMinistrul de Interne explică de ce s-a permis accesul celor fără buletin...

Ministrul de Interne explică de ce s-a permis accesul celor fără buletin de Iași la moaștele Sf.Parascheva: A fost o decizie operativă

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat ca medicii epidemiologi au luat decizia de a permite pelerinilor sa viziteze racla cu moaștele Sfintei Parascheva fără carte de identitate cu domiciliul in Iași, iar cei care nu au purtat masca vor fi sancționați.

„Activitatea Ministerul Afacerilor Interne este una care incumbă și anumite decizii care se iau în funcție de situația operativă concretă. Și atunci când o decizie care e adoptată salvează o situație gravă, aceste decizii se iau în mod legal și profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situație, zona sau eveniment. Așa că, ce s-a întâmplat la Iași a fost o decizie operativă pentru a salva o situație care putea degenera și putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicați în evenimentul respectiv, cât și pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii țării noastre care ar fi fost speculată în media națională sau internațională cu privire la, să spunem, posibile violente între cei care așteptau să între în curtea bisericii și organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru. Pentru că situația era în punctul de a deveni conflictuală și în altă zona care nu era de dorit nici de către Minister, nici de către Biserica, dar în mod principal cred că de toată lumea conștientă că orice act de violență nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Așa că nu există vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are și această zona care se ia în funcție de situațiile operative”, a declarat Vela.

Ministrul de Interne a adăugat că medicii epidemiologi au fost cei care au relaxat restricțiile la racla cu moaște de la Iași.

„Întotdeauna este o problemă cu această situație în care cresc cazurile înregistrate în spitale, motiv pentru care noi, Ministerul Afacerilor Interne, suntem la datorie. Am demarat inclusiv cu polițiști în civil în mijloacele de transport, acționăm în toate zonele unde nu se respectă distanțarea sanitară, unde nu se poartă masca, unde nu se respectă reguli. Cei care nu au purtat masca vor fi sancționați. Sunt măsuri specifice pentru identificare. Pelerinajul de la Iași, știți ca și mine, tot ce s-a întâmplat cu privire la pelerinaj și la eveniment a fost o decizie luată de medicii epidemiologi”, a mai declarat Vela.

Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost reintrodusă, miercuri seara, in Catedrala Mitropolitană din Iași, după ce numărul pelerinilor care așteptau la rând a scăzut considerabil.

Reprezentanții Jandarmeriei au explicat, miercuri seara, ca prin modul cum a fost gestionata situația de către forțele de ordine s-a evitat o escaladare a violentei la manifestările religioase de la Iași. Miercuri seara, pelerinilor din afara localității li s-a interzis din nou sa ajungă la raclă, după ce in timpul zilei fusese ridicata aceasta interdicție.

In cursul serii de miercuri, forțele de ordine au decis sa revină asupra deciziei de a permite accesul pelerinilor la raclă. Astfel, au fost lăsați să ajungă la sfintele moaște doar credincioșii care au domiciliul in Iași.

Potrivit Jandarmeriei, începând cu data de 8 octombrie, peste 25.000 de pelerini s-au închinat la racla cu sfintele moaște.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE