Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit la București, în clădirea MAE, cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, pentru a-i cere protejarea drepturilor și identității minorității românești din Ungaria, prin finanțarea „unui invățământ de calitate în limba română”, informează Digi24.
Cei doi au fost deschiși cu privire la dezvoltarea relațiilor „în toate domeniile de interes comun, în conformitate cu Tratatul politic din 1996 și Declarația privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI din 2002”.
„În cadrul discuțiilor, partea română a făcut referire și la așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, fiind abordată în discuții inclusiv necesitatea unui învățământ de calitate în limba română, printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparținând minorității române”, scrie într-un comunicat de presă, publicat de Ministerului Afacerilor Externe.
Atât domnul Aurescu, cât și domnul Szijjártó au evocat organizarea, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Economice, la Budapesta, amintind de necesitatea avansării discuțiilor în vederea creării a unei Camere de Comerț româno-ungare la Budapesta, când va fi posibil.
„În același timp, cei doi demnitari au salutat aprofundarea cooperării sectoriale în domeniul transporturilor, fiind evocată inaugurarea, de către cei doi miniștri, în septembrie 2020, a conexiunii de autostradă A3-M4, precum și interesul pentru realizarea conexiunii/drumului expres între Satu Mare – Oar (România) și Mátészalka – Csenger (Ungaria). A fost de asemenea abordat în cadrul discuțiilor proiectul căii ferate de mare viteză București-Budapesta.”, se precizează, în continuare, în comunicatul MAE.
Bogdan Aurescu a amintit de angajamentu comun, din mai 2020, pentru negocierea unui acord internațional care să stabilească parametrii în baza cărora „Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului”, finanțat din bugetul statului maghiar, și alte programe similare să poată fi implementate pe teritoriul României.