ACTUALITATE Ministrul Afacerilor Externe cere Ungariei asigurarea drepturilor și identității minorității românești de...

Ministrul Afacerilor Externe cere Ungariei asigurarea drepturilor și identității minorității românești de pe teritoriul maghiar

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit la București, în clădirea MAE, cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó, pentru a-i cere protejarea drepturilor și identității minorității românești din Ungaria, prin finanțarea „unui invățământ de calitate în limba română”, informează Digi24.

Cei doi au fost deschiși cu privire la dezvoltarea relațiilor „în toate domeniile de interes comun, în conformitate cu Tratatul politic din 1996 și Declarația privind cooperarea și parteneriatul strategic româno-ungar pentru Europa secolului XXI din 2002”.

„În cadrul discuțiilor, partea română a făcut referire și la așteptările legate de implicarea autorităților ungare în asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor aparținând minorității române din Ungaria, fiind abordată în discuții inclusiv necesitatea unui învățământ de calitate în limba română, printr-o finanțare corespunzătoare, astfel încât să fie păstrată și promovată identitatea etnică, culturală, lingvistică, religioasă a persoanelor aparținând minorității române”, scrie într-un comunicat de presă, publicat de Ministerului Afacerilor Externe.

Atât domnul Aurescu, cât și domnul Szijjártó au evocat organizarea, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Comisiei Mixte Economice, la Budapesta, amintind de necesitatea avansării discuțiilor în vederea creării a unei Camere de Comerț româno-ungare la Budapesta, când va fi posibil.

„În același timp, cei doi demnitari au salutat aprofundarea cooperării sectoriale în domeniul transporturilor, fiind evocată inaugurarea, de către cei doi miniștri, în septembrie 2020, a conexiunii de autostradă A3-M4, precum și interesul pentru realizarea conexiunii/drumului expres între Satu Mare – Oar (România) și Mátészalka – Csenger (Ungaria). A fost de asemenea abordat în cadrul discuțiilor proiectul căii ferate de mare viteză București-Budapesta.”, se precizează, în continuare, în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a amintit de angajamentu comun, din mai 2020, pentru negocierea unui acord internațional care să stabilească parametrii în baza cărora „Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului”, finanțat din bugetul statului maghiar, și alte programe similare să poată fi implementate pe teritoriul României.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 11.305 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Articole relaționate

Cele mai citite