duminică, iulie 21, 2024
ACTUALITATEMihail Neamțu îl acuză pe Vasile Bănescu că-i trimite mesaje de „HĂRȚUIRE...

Mihail Neamțu îl acuză pe Vasile Bănescu că-i trimite mesaje de „HĂRȚUIRE și AMENINȚARE” și solicită demiterea acestuia de la Patriarhie: Vasile Bănescu și-a pierdut mințile

Teologul și scriitorul Mihai Neamțu îl acuză pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, de trimiterea de mesaje „de hărțuire și amenințare” și cere demiterea lui „de urgență” din funcția pe care o ocupă.

Într-un mesaj publicat acum câteva minute, Mihai Neamțu afirmă că Bănescu „și-a pierdut mințile”, atașând și o captură cu un început de mesaj primit pe WhatsApp de la Bănescu.

Este probabil ca mesajele lui Bănescu să vină ca urmare a publicării de către Neamțu a unui comentariu în care îl include pe Bănescu, fără să-l numească, în grupul de presiune care caută să „submineze din interior” Biserica Ortodoxă Română.

Neamțu îi face o caracterizare nefardată lui Bănescu, despre care afirmă că „participă activ la subminarea unității Bisericii Ortodoxe Române, fapt demonstrat în nenumărate intervenții publice, de la susținerea regimului liberticid și cauționarea pașapoartelor verzi în perioada pandemiei Covid19 până la poziționările anticanonice privind data Paștelui sau recenta legitimare a filmului blasfemiator la adresa părintelui Arsenie Boca”.

Inițiatorul proiectului „Marile Cărți” îi cere Patriarhului Daniel să-l demită de urgență pe Vasile Bănescu, cel care reprezintă, în opinia sa, un „purtător de cuvânt care luptă cu membrii instituției pe care o reprezintă”.

Mihail Neamțu despre Vasile Bănescu

„Smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala. (Matei 18, 7)

Vasile Bănescu și-a pierdut mințile. Nu-mi explic altfel cum și-ar putea permite un reprezentant al Patriarhiei să-mi trimită mesaje private de hărțuire și amenințare. Cunoașteți un singur purtător de cuvânt dintr-o instituție publică sau privată a României care încalcă sistematic protocolul și procedurile din rațiuni de vendetă personală?

Cunoașteți un singur reprezentant de Mitropolie, Arhiepiscopie sau Episcopie care se coboară josnic la nivelul unui asemenea partizanat ideologic și neprofesionalism? Mai știe cineva să existe vreun personaj care să construiască zilnic falii adânci și chiar schisme în interiorul Bisericii, așa cum s-a văzut în controversa despre Pascalie?

Menirea creștinilor este să aducă pacea, nu gâlceava. Rolul Bisericii este să vindece relațiile între oameni, nu să le otrăvească.

La această oră, Vasile Bănescu — mereu încruntat, mereu agresiv, mereu dornic să-și certe semenii — amestecă pozițiile oficiale ale Patriarhiei cu opiniile sale exprimate într-o păsărească scremută și nefericită.

Amestecul sistematic al unor elucubrații pătimașe cu opiniile sobre ale unei instituții venerabile (Patriarhia Română) aduce zilnic un grav deficit de imagine Bisericii Ortodoxe Române.

Numeroși episcopi silitori, preoți vrednici, monahi rugători și laici decenți se simt obligați să explice idiosincraziile și polemicile angajate de un personaj complexat, fără operă teologică, dar mereu blocat pe emisie.

Vasile Bănescu participă activ la subminarea unității Bisericii Ortodoxe Române, fapt demonstrat în nenumărate intervenții publice, de la susținerea regimului liberticid și cauționarea pașapoartelor verzi în perioada pandemiei Covid19 până la poziționările anticanonice privind data Paștelui sau recenta legitimare a filmului blasfemiator la adresa părintelui Arsenie Boca.

Aceste momente de crasă inadecvare ar fi putut fi doar niște rătăciri sau derapaje izolate. Mai multă rugăciune, un plus de mișcare și mai mult soare ar face bine oricui.
Doar că Vasile Bănescu pretinde că vorbește, tacit sau explicit, în numele Președintelui Sfântului Sinod al BOR.

În absența unei vieți duhovnicești exemplare și-n lipsa unor proiecte culturale solide, Vasile Bănescu se ofilește-n postări circumstanțiale pe Facebook. Măcinat de evidente neliniști și lipsuri interioare, acest om s-a angajat într-o suită nesfârșită de polemici virulente cu reprezentanți ai ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române, atacând explicit anumiți episcopi și arhiepiscopi în funcție, dar și teologi laici, preoți vrednici sau profesori universitari consacrați academic la nivel național și internațional.

Pe vremuri, Vasile Bănescu juca rolul oportun de animator al unor emisiuni culturale la TrinitasTV. Astăzi, comentariile sale privesc orice, dar nu exegeza biblică, studiul textelor patristice sau hermeneutica scrierilor filocalice.

Fără să-l fi studiat prea mult, am remarcat în activitatea publică a domnului Bănescu o frivolitate deloc mozartiană, deviată frecvent către invectivă și discursul moralist. Atins de-o patologică îndreptățire de sine, angajatul Facebook al Patriarhiei are doar obsesia lansării procese de intenție, tevaturi, calomnii, insulte, delațiuni, insinuări sau acuzații îndreptate către oamenii Biserici, mai vrednici sau mai nevrednici.

Un purtător de cuvânt care luptă cu membrii instituției pe care o reprezintă este nu doar o anomalie istorică, ci o contradicție dezastruoasă pentru publică a Bisericii Ortodoxe Române.
Singura soluție pentru ieșirea din impas o reprezintă demiterea de urgență a domnului Vasile Bănescu”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. Pare o mică greșeală de tactică să pună in față hărțuirea cu mesajul, dar pe fond Mihai Neamțu are dreptate.

  Vasile Bănescu abuzează de funcția de purtător de cuvânt, a luat instituția pe nume propriu și iși duce războaiele personale in mod nevrotic și murdar în loc să aibă o pagină oficială și o demnitate potrivită Bisericii.

  nu ma interesează cu cine ține Bănescu insă pur și simplu nu mai știu care e poziția oficială a Bisericii pe anumite subiecte, tot ce văd e zvârcolirea permanentă plină de invective nedemne a unui individ acrit care are gașca lui și luptă cu altă gașcă.,

  i mean guys, e nevoie de o solemnitate și decență când ești ditamai purtătorul de cuvânt al Patriarhiei – not to mention like-uri date noaptea la gagici și chestii de astea.

  Bănescu e total uzat, trebuie inlocuit cu o persoană blajină, cultă și echilibrată, care să dea doar mesajele Patriarhiei și atât. Job description, nu gesticulația asta isterică permanentă a lui Vasile influensăru lu pește…

  Preoții și episcopii trebuie să ceară de sus revenirea la o decență instituțională.

  Bănescu se lipește der scaun ca un baron pesedist.

  Eject.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE