ACTUALITATEMedicul Raluca Coman, de la Spitalul din Onești: Purtarea măștii în comunitate...

Medicul Raluca Coman, de la Spitalul din Onești: Purtarea măștii în comunitate poate fi cel mult o recomandare. Distanțarea nu se poate realiza în familie, cu propria familie, cu prietenii, nu poate fi o măsură aplicabilă față de cei dragi

Doctor Raluca Coman, medic primar igienă în „Compartimentul de prevenire și combatere a infecțiilor asociate asistentei medicale” și medic coordonator al serviciului de sterilizare din cadrul Spitalului Municipal Onești (foto), spune că purtarea măștii are efect de protecție doar dacă îndeplinește anumite condiții.

Conform medicului, doctorii schimbă masca de protecție după două ore, timp în care nu o ating. Ea spune că în lipsa acestor condiții, masca nu mai protejează.

Dr. Coman mai spune că nu ne putem feri „la nesfărșit de un virus cu transmitere aerogenă, respiratorie, așa cum de-a lungul anilor, a zecilor de ani, nu ne-am putut proteja de gripele sezoniere”.

„Doresc ca toată lumea să înțeleagă că nu se va putea proteja la nesfârșit de un virus cu transmitere aerogenă, respiratorie, așa cum de-a lungul anilor, a zecilor de ani, nu ne-am putut proteja de gripele sezoniere.

În al doilea rând vreau să vă vorbesc despre masca de protecție, chirurgicală, pe care noi, mediul profesional o schimbăm la 2 ore și nu o atingem. În aceste condiții, consider că masca ca măsură(de protecție), purtată în comunitate, poate fi cel mult o recomandare, din cauza faptului că nu se pot respecta condițiile ca acel instrument de protecție să poată proteja în vreun fel, persoanele de pe stradă.

Legat de igiena mâinii, ca regulă fundamentală de sănătate, este o regulă fundamentală, ce trebuia aplicată și înainte. Nu trebuia să vină pandemia să ne spălăm pe mâini. Sunt convinsă că acum ne spălăm mai des și mai riguros”, a declarat ea într-un interviu video.

Dr. Coman afirmă că distanțarea între membrii aceleiași familii sau între apropiați este o utopie.

„Să discutăm puțin despre distanțare: distanțarea fizică este o dovadă de civilizație. A nu te îmbulzi, a păstra distanța de respect față de o persoană, este perfect realizabil și nu costă nimic”, a conchis ea.

Recent, președintele Iohannis a recomandat purtarea măștii în exterior, după ce măsura obligativității acesteia în interior a fost deja adoptată, inclusiv pentru copii. Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat că există posibilitatea introducerea obligativității măștii și în aer liber.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. […] Doctor Raluca Coman, medic primar igienă în „Compartimentul de prevenire și combatere a infecțiilor asociate asistentei medicale” și medic coordonator al serviciului de sterilizare din cadrul Spitalului Municipal Onești, spune că purtarea măștii are efect de protecție doar dacă îndeplinește anumite condiții, scrie r3media.ro. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...