marți, decembrie 10, 2024
ACTUALITATEMăsura confiscării camioanelor care transportă lemn furat, scoasă din Codul Silvic. Activiștii...

Măsura confiscării camioanelor care transportă lemn furat, scoasă din Codul Silvic. Activiștii de mediu cer reintroducerea ei

Activiștii de mediu împreună cu cei 20.000 de semnatari ai petiției Declic solicită reintroducerea în Codul Silvic a articolului care prevede confiscarea camioanelor care transportă ilegal materiale lemnoase, informează Televiziunea Română.

Deși articolul a fost scos de Ministerul Mediului din Codul Silvic deoarece confiscarea este prevăzută și în Codul Penal, activiștii susțin că prevederea a dus până acum la confiscarea a sute de camioane care transportau lemn furat și a fost măsură care i-a usturat cel mai tare pe hoții de lemne.

“În momentul în care mafia lemnului nu mai are cu ce transporta pentru că transportatorii se tem că își pierd camioanele, nu se mai taie lemnul. În momentul în care nu se mai taie lemnul se blochează o întreagă rețea mafioată care preia lemn furat, care transporta lemn furat, care prelucrează lemn furat”, spune Antonia Bomb, coordonatorul campaniei Declic

Măsura confiscării mijloacelor de transport a fost introdusă în Codul Silvic acum patru ani, la presiunea societății civile, pentru a bloca lanțul de distribuție a lemnului furat și s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă în lupta cu tăierile ilegale.

”În doar nouă luni de când a fost adoptată măsura confiscării utilajelor care transporta lemn furat, doar în județul Suceava au fost confiscate nu mai puțin de 34 de camioane prinse în flagrant de polițiști.”

“Când vorbim de confiscarea unui volum mare de lemn și a unui camion, vorbim practic de foarte mulți bani, de niste zeci de mii de euro care se trag pe dreapta dintr-o societate comercială, iar asta doare, doare foarte tare”, susține Ciprian Gălușcă, reprezentant Greenpeace România:

Deși articolul a fost scos de Ministerul Mediului, ministrul Mircea Fechet a afirmat că de fapt el susține confiscarea

“Fie că discutăm despre confiscare, fie că discutăm despre conflictul de interese în cazul angajaților din sectorul silvic, fie că discutăm despre accesul liber și nerestrictionat în pădurile din România, aceste trei chestiuni vor fi susținute de mine în calitate de minstru și de mine în calitate de parlamentar, cu speranța că în Noul Cod Silvic ele vor fi așa cum ne-am propus de la început”, a declarat Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

În România, se taie în jur de 38 de milioane de metri cubi de lemn pe an, dintre care doar 18 milioane legal, cu documente.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Cei care au scos măsura confiscării camioanelor care transportă lemn furat din Codul Silvic sunt complici cei care transporta lemn furat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE