luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATEMănăstirea Sihăstria Putnei consideră că este „executată” de articolul în care s-a...

Mănăstirea Sihăstria Putnei consideră că este „executată” de articolul în care s-a anunțat că a găzduit o întâlnire a organizației Superteach

Mănăstirea Sihăstria Putnei consideră că un articol publicat pe siteul R3media „are aspectul unei execuții” a acestei comunități, arată un comunicat publicat pe siteul Mănăstirii.

Articolul, intitulat „Superteach, o organizație care propune citate din Yuval Noah Harari, și-a ținut team-buildingul la Mănăstirea Sihăstria Putnei”, a fost publicat pe R3media, miercuri 31 august și a fost semnat de Teodor Stan.

Iată comunicatul mănăstirii:

Cu durere și mâhnire am luat la cunoștință faptul că pe site-ul r3media.ro a apărut un articol semnat de dl. Teodor Stan în care se critică presupusa asociere între Mănăstirea Sihăstria Putnei și un autor modern, Yuval Noah Harari, alături de alte presupuneri menite să arunce o pată nemeritată asupra Mănăstirii și prietenilor ei. Aceasta în contextul în care Asociația Super Teach înființată de Romanian Business Leaders a organizat la Sihăstria Putnei o întâlnire – teambuilding – în perioada 16-21 august anul current.

 1.         La începutul articolului, autorul sugerează o nepotrivire între organizarea unui teambuilding Superteach la o mănăstire ortodoxă. Sugestia incompatibilității dintre cele două realități este menită să inducă în eroare cititorul, manipulat deja în sensul că cele două nu au ce căuta împreună. Și asta în contextul în care toți participanții sunt sau au devenit creștini ortodocși la Mănăstirea noastră, toți participanii la teambuilding au fost și participanți la cel puțin două Sfinte Liturghii, iar dintre ei mai mult de două treimi au plecat și spovediți acasă. Se pare că participanții, profesori premiați ai României, nu au sesizat incompatibilitatea stabilită ca certă între Mmnăstire și Superteach. Dimpotrivă, ei au solicitat ca întâlnirea lor anuală să aibă loc în mănăstirea noastră, iar în reacția lor de la final au mărturisit faptul că locul ales pentru teambuilding a fost unul foarte prielnic pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu și felul minunat în care El lucrează în Biserica Sa cea Sfântă, Biserica Ortodoxă. Unii dintre acești profesori au venit atei la mănăstire și au plecat iubindu-L pe Domnul Hristos… La Mănăstire îi primim pe toți cei care Îl caută pe Dumnezeu sau au nelămuriri pentru a-i ajuta și nu pentru a le judeca neputințele și bolile sufletești, căci Biserica este spital și nu tribunal după expresia binecunoscută a Sfântului Ioan Gură de Aur.
 2.         Autorul articolului insinuează apoi că Superteach ar fi o organizație de inspirație gnostică sau eretică ce propovăduiește principiile mentalității deschise ca o formă de îndoctrinare și ideologizare a școlii românești. Înțelegerea noastră, a gazdelor acestei întâlniri, din chiar ceea ce ne-au spus participanții, este că mentalitatea deschisă în educație presupune deschidere în cel mai clar sens al cuvântului către celălalt și către nevoile lui și nu propovăduirea principiilor Open Society a lui George Soros, de pildă. Nici unul dintre participanți nu crede în această confuzie și credem că li se datorează scuze. Ei sunt creștini ortodocși doritori să se folosească de diferite instrumente pentru a sluji mai bine Școala românească, iar Mănăstirea noastră nu susține experimente sociale și ideologii străine de Evanghelia lui Hristos pe care o cunoaștem și pe care o slujim.
 3.         Un alt lucru care îl deranjează pe autorul articolului este faptul că postarea Superteach care celebrează participarea profesorilor la un teambuilding într-o mănăstire, citează dintr-o afirmație a unui autor modern, Yuval Harari, concluzia articolului fiind că noi, nici mai mult nici mai puțin, am fi promotori ai acestui autor. E ca și cum un citat din Aristotel ne-ar face automat filosofi, iar unul din Thucidide adoratori ai lui Zeus. Faptul că mănăstirea noastră este vizitată de oameni care nici măcar nu cred în Dumnezeu nu face mănăstirea părtașă la necredința lor. Este necreștinește să afirmi că un citat postat pe Facebook dintr-un autor care nu are legătură cu Mănăstirea noastră, de către cineva care a fost la o activitate găzduită de noi, transformă automat Mănăstirea într-un loc al pierzării și al tuturor relelor. Ba chiar se insinuează că obștea mănăstirii noastre, cu Starețul ei în frunte, promovează pe acest individ ca și cum ar fi deopotrivă cu Sfinții Părinți. Atât Starețul cât și ucenicii săi Îl promovează pe Hristos și pe Ucenicii Săi, cum prea ușor se poate observa din cuvântările și predicile ținute în public și făcute publice.
 4.         De asemenea, autorul pare să insinueze că participarea unor fii duhovnicești ai mănăstirii la diversele activități ale Superteach la care sunt invitate și persoane care nu cadrează cu exigențele d-lui Stan, în acest sens fiind menționat dl. Cristi Danileț, transformă asociația în promotoare a acțiunilor LGBT, doar pentru că dl. Danileț o face. Iarăși observăm o scăpare de logică ce nu ne permite decât mirare: nu putem și nici nu ne dorim noi ca Mănăstire să controlăm cu cine se întâlnesc ucenicii părintelui Stareț. Și iarăși, observăm că dacă mănăstirea noastră se străduiește ca pe acești vameși moderni să-i aducă mai aproape de Dumnezeu, chiar dacă nu sunt cu totul în barca Bisericii, ba chiar ostili ei, se pare că greșește, fiind mai comod să nu facem nimic în cinstea Aceluia care este prietenul vameșilor și desfrânatelor.

Per ansamblu, acest articol are aspectul unei execuții: autorul nu s-a ostenit să afle nici măcar o perspectivă a mănăstirii sau a starețului ei. Suntem executați în lipsa unui dialog real cu noi, cu argumente care nu fac cinste unui om, darămite unui formator de opinie. Și asta în numele a ceea ce Rod Dreher, un apropiat al mănăstirii noastre și un om care și-a găsit un părinte duhovnicesc tocmai printre duhovnicii ei, considera, alături de James Lindsay, o comunitate morală motivată ideologic (Live not by lies, 2020, p.60 ) și care clamează că apără Biserica atacând de fapt Biserica.

Noi ne știm de ortodocși, știm și că încercăm să mărturisim pe Hristos într-o lume care nu este perfectă, dar care este însetată de El. Și dacă vreun fiu risipitor bate la ușa Mănăstirii noastre nu-l vom scoate afară pentru că un închipuit frate mai mare se află posedat de certitudini îndoielnice. De aceea, chemăm la pocăință pe cei ce au găsit să lovească într-o lucrare a Bisericii lui Hristos și în niște oameni care găsesc odihnă în slujirea aproapelui, așa bolnav și căzut între tâlhari cum este el. Fie ca Domnul, Care cunoaște inimile și rărunchii oamenilor, să rânduiască pace în inimile celor smintiți de excesul de imaginație din pomenitul articol, iar pe noi să ne ocrotească cu mila Sa!

Arhimandritul Nectarie Clinci
dimpreună cu obștea Mănăstirii Sihăstria Putnei

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

26 COMENTARII

 1. F3media, poate voi va vedeți niște emisari ai dreptății și adevărului absolut, știți și gânduri, și intentii și ce e bine și e nu e. Arătați măcar un părinte recent sau sfânt care a ieșit la interval cu acuze mai mult sau mai puțin adevărate în mod public, bine știind ca din apărători cum va vedeți ați adus iar biserica într-un scandal mediatic! Erau multe alte cai sa va lămuriți dacă e bine sau nu ce s-a intamplat, dar va place scandalul și calitatea de creștin aici s-a văzut. Sper ca sunteți foarte mulțumiți de voi ca ati ajuns sa pozați în eroi, dar ăsta o înșelare foarte discreta. În mare parte numai apocaliptici pe la comentarii și călugări care “mărturisesc” în ascuns, toți sunt eroi din fața calculatorului, și voi promovați acest tip de creștinism linsabil. Fain. Ați vrut probabil sa va promovați site-ul într-un timp foarte scurt.

  • Văd că tu ești cel care proiectează asupra noastră, face speculații, știm ce gândim și ce nu. Cred că ai o stare de surescitare/agitație, care te împiedică să înțelegi ce citești. Articolele noastre sunt scrise pe un ton lipsit de agresivitate, nu caută senzaționalul sau scandalul. Dacă și noi promovăm „creștinism linșabil”, e clar că trăim pe lumi diferite.

   Dacă matale atâta pricepi, înseamnă că într-adevăr e de vină încălzirea globală. Pe de altă parte, siteul ăsta nu este „apărătorul” sau „acuzatorul” nimănui, nu se dă a fi „mărturisitor” sau altele. E doar un site de știri/comentarii și atâta tot. Dacă nu-ti place, nu-l mai citi. Sunt atâția guru printre noi care pot fi urmăriți, sorbiți, ascultați orbește…

   R3media nu are nevoie de scandaluri ca să se promoveze: ne-am promovat prin calitatea articolelor în cei doi ani de existență. Nu te (mai) reținem, dă-i drumul de-aici.

   • Nu fi impertinent, atâta îți zic. Nu ești în cartier. Ai fost personal acolo sa vezi ce și cum? Câte informații ai de la locul faptei?

    Cât despre citit fițuica asta nu știam pana de curând, apocaliptici cu cu haine de ortodocși îs destui și la sectari.

 2. Ce intelegeti prin “asa-zise dovezi nedigerate indeajuns…”?
  Convorbirea din chilia părintelui Cleopa dintre parintele Ioanichie Balan si părintele Arsenie Papacioc?
  Opinia parintelui Dumitru Staniloae?
  Opinia Lidiei Staniloae?
  Jurnalul duhovnicesc al parintelui Paulin Lecca?
  Fotografia in pantalon scurt cu rucsacul in spate?
  Faptul ca nu a mai imbracat niciodata dupa iesirea din inchisoare straiele monahale?
  Sau ce?

  • Sa iti continui lista:

   Opinia doamnei Aspazia Otel Petrescu?
   Opinia parintelui Rafail Noica?
   Opinia parintelui Nicolae Bordasiu?
   Opinia Mitropolitului Antonie Plamadeala?

   Uite ce inteleg:

   https://www.facebook.com/arsenie.boca/posts/10153300543721586/
   (lectura placuta)

   Oare faptul ca Tolstoi cerceta manastirea Optina si pe Staretul Ambrozie, il face pe cel din urma mai putin sfant sau manastirea un cuib al inselarii? Sau il absolva pe el de faptul ca nu si-a schimbat purtarile pana la final?
   Staretul Macarie de la Optina l-a primit pe Gogol si acesta a murit crestin adevarat, convins.

   Nu stiu, dar simt ca acus o sa apara si nepomenitorii pe aici, pe la comentarii.
   O sa le miroase a sange proaspat de dezbinare si nu pot rata un prilej de ”ravna”.
   Daca moda noii generatii snow-flake este mentalitatea pre-jignita, exista si la ortodocsi o mentalitate ”pre-smintita”.
   De atata cautat antihristi si apocalipse si rautacisme, avem pe teava un glonte de judecata in cheie sumbra a…aproape orice.

 3. Orice ar spune starețul mănăstirii Sihăstria Putnei, oricât și-ar îmbrăca ideile în cuvinte pioase, nu sună convingător. A uitat oare care este rolul unei mănăstiri ?

  Este greu de crezut că această sindrofie s-a ținut fără aprobarea ‘modernului’ mitropolit al Moldovei sau că starețul nu este la curent cu ce se petrece în lume. Toate mănăstirile au TV, acces la internet și telefoane celulare. Să fim serioși ! Yuval Noah Harari “un autor modern” ??

  Se pare că necuratul a luat cu asalt mănăstirile noastre. Sihăstria Putnei calcă pe urmele mănăstirii Neamț care a inaugurat acest gen de activități anti-creștine în mai anul acesta:
  https://www.youtube.com/watch?v=BDvvhu5Bc94

 4. cine se scuza se acuza. Dar ce nu fac statetii pentru bani, chiar daca au mirosul imputit al lu harakiri? Ia mai cautati pe siteul ala al lor, poate gasiti si indemnuri la vaccinare, cu referinte din Sfanta Scriptura, pentru ca, nu-i asa, si Mantuitorul a fost ispitit de diavol tot cu citate din Sfanta Scriptura, cum fac protestantii sau mai nou dracii vopsiti in ortodocsi.
  Cat costa un pacat iertat la sihastria putnei zilelor noastre?

 5. După ce că cei din mănăstire au dat-o de gard au tupeu să de-a și lecții, să cheme oamenii la pocăință pentru o greșeală pe care nu au comis-o, atitudine de golani, borfași. Și eu sunt călugăr dar îmi asum dacă greșesc nu arunc vina pe altul. Din păcate cam toți conducătorii Bisericii au părăsit calea sfinților părinți, rar găsești preot sau călugăr care vor sa urmeze calea sfinților.

 6. Subscriu la cele zise de parintele Staret.

  Pai si Sf Pavel a citit operele grecilor si le-a citat din ele areopagitilor. Despre ce vorbim?
  Din exterior poate parea ca ii incurajeaza si ii promoveaza per ansamblu, dar orice lucrare are loc de la om la om, de la suflet la suflet.

  – Pr Arsenie (acuzatul ZEK) primea periodic un comisar sovietic/politist in casa unde era gazduit si vorbeau mult. Era judecat pentru asta. El insa vedea binele din el si pana la urma l-a adus pe un drum mai bun.
  – Si pr Arsenice Boca vorbea cu principesa Ileana. Era din Casa Regala, nu? Cu bune si cu rele. Sa mai pomenesc ca a ajuns monahie?
  – Sau Sf Nicolae Velimirovici, in tinerete, facea lobby in UK si USA pentru Serbia. Primea si se intalnea cu tot felul de oameni mai mult sau mai putini dreptcredinciosi.
  – Si Hristos a intrat la Zaheu…

  E usor sa te smintesti pe internet. Cam cum a circulat denigrarea pr Arsenie Boca pe baza unor asa-zise dovezi nedigerate indeajuns….

  (exemplele astea mi-au venit cel mai usor)

  Va recomand:

  https://www.youtube.com/watch?v=9et_ydzVQ5c

  • Reacția mănăstirii este o înșiruire de falsuri și de aberații, fără legătură cu articolul scris de noi.

   Pe de altă parte, Hristos a intrat la Zaheu și s-au văzut rezultatele. E vreo schimbare la Dănileț?

   • Nu sunt de acord cu afirmatia ca sunt aberatii. Mi s-a parut un raspuns destul de la obiect.

    Hristos a intrat la multi. Inclusiv la Iuda. Nu toti l-au ascultat.
    Si El e Dumnezeu.
    Nu e, asadar, o garantie…E vorba chemare si raspuns.

    https://jurnalspiritual.eu/de-ce-i-se-spune-slabanogului/
    (poate fi o apocrifa, dar e un bun raspuns pentru remarca de mai sus)

    In filmul ”The Sunset Limited”, Samuel Jackson se intreaba la final (de fapt, il intreaba pe Domnul) de ce i l-a mai scos in cale pe Tommy Lee Jones si totusi acesta a ales sa se sinucida pana la urma? Dumnezeu il inconjura pe om cu toate posibilitatile iubirii Sale, ca la Judecata sa nu mai aiba cuvant de indreptarire.

    Ganduri bune!

     • asta e crestinismul zilelor noastre, damuel jackson, tommy lee si arsenie boca.Astia sunt intoxicati pana la sange, pe criminali mai usor ii intorci la credinta adevarata decat pe astia.

     • Trebuia să-mi fi făcut o listă cu cei (magazine, locuri publice, firme samd) ce mi-au cerut botniță și certificat QR ca să intru. De ce să-i țin în viață sau să-i îmbogățesc cu bruma mea de bani?
      De fapt era mult mai scurtă o listă cu cei ce nu mi-au cerut și s-au purtat omenește.
      Mi-am propus să nu pun mare preț pe părerea celor ce, chiar dup-un an, chiar după ce apropiați le-au fost omorîți sau schilodiți, s-au „autoizolat”, s-au vaccinat și-au susținut plandemia. Partea rea este că treaba asta o cam uit.
      Legat de articolul scîrbos (tot ce nu-i firesc se-nvechește urît) de pe RLS și-au schimbat cumva părerea, și-au cerut iertare?

     • Da. Este regretabil, cu siguranta, ca persoane legate de Superteach promovat vaccinarea obligatorie !!!
      Ramane de vazut daca toti au consimtit la acel comunicat.
      Eu lucrez intr-o firma care promova vaccinarea, dar nu am consimtit la aberatiile lor. In schimb le boicotez produsele (nu le cumpar).

      Din pacate (si nu o spun in raspar sau ca polita neplatita) si Fundatia de la nunta lui Simion se pare ca are in spate actionari de la Romaqua (Borsec), firma care si-a obligat angajatii la intepare.
      Eu de atunci (dezvaluirile cu privire la obligarea angajatilor) boicotez Borsec si orice bautura legata de Romaqua.

      La fel incerc sa fac si cu restul tiranilor covido-vaccinisti (ex: Kaufland, BRD etc).

      Un demers jurnalistic chiar bun (sper sa nu deviez prea mult de la subiectul original) ar fi sa aflam si noi cat mai multe firme/spitale/sectii/fabrici etc care si-au obligat angajatii sa se vaccineze…

     • @Valy: Dar care ar trebui sa fie crestinismul zilelor noastre?

      Sf Ioan Gura de Aur, Grigorie Teologul, Vasile cel Mare au studiat intai filosofia greaca (la moda in timpul lor).
      Sunt pline Vietile Sfintilor de crestini toba de carte (teoretic ”pagana”).
      Sf Vasile cel Mare sugereaza unora sa culeaga ca albina si din stiintele pagane (am parafrazat).
      Si Sf Sofronie de la Essex spune intr-un loc despre faptul ca, intr-adevar, pe unii cultura ii poate departa de la Cale, dar in cazul altora, daca is bine asezati duhovniceste, ii va ajuta si pe ei si pe multi altii (pe el l-a ajutat, pe Serafim Rose l-a ajutat, pe Sf Luca al Crimeii l-a ajutat, pe Sf Nicolae Velimirovici l-a ajutat).

      Daca si din Matrix sau Lista lui Schindler eu iti scot ceva care te trimite catre Hristos, care e problema? Cum sa vorbesti conteporanilor, daca nu pe limba lor?

      Staretul Putnei, Melhisedec, remarca undeva ca cea mai raspandita ispita de azi este, contrar asteptarilor, cea de-a dreapta….

     • RBL (Romanian Business Leaders) a fost creat ca un posibil „Davos românesc”, o spun chiar fondatorii lui. Ei chiar se laudă că unul din membrii lor a organizat și moderat dezbateri în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

      Ce naște din pisică, șoareci mănâncă. — https://www.rbls.ro/despre-noi/

   • Nu știu despre altele dar, duhul sincretist din Sihăstria Putnei te izbește cand dai de reproducerea dupa giulgiul din Torino (cred că scara 1:1!). Așa ca, pare o evoluție cumva “fireasca”. Chiar imi pare rau pentru ei!

    • @Catalin sfintii respectivi au trait la inceputurile crestinismului, vremuri tulburi, dogma nu era bine definita, lumea nu putea pricepe daca nu te raportai la filosofia lor pagana si incercai sa o storci de ceva bun.. pe vremea aia nu aveai sinoadele, nu aveai Crezul… sa faci insa asta, dupa 2000 de ani de crestinism si sa ii aduci in discutie pe pagani.. pai si masonii au Biblia pe masa, trebuie sa o cunoasca pt a o combate si a face invers.. ii luam si pe astia la un team building? probabil ca unii da.

     • @Valy:
      O fi fost si el la inceputurile crestinismului?

      http://www.cuvantul-ortodox.ro/serafim-rose-formarea-sufletelor-tinere/

      Sf Nicolae Velimirovici oare cand a trait? Stii ce a citit el si din ce citeaza in scrierile lui?
      Sf Nectarie citeaza in operele sale pe vechii grecii si da exemple din mitologie. Probabil ca nici el nu era ”ortodox”.

      Sf Pavel spune in Epistole: ”tuturor toate m-am făcut, ca, în orice chip, să mântuiesc pe unii.”

      Pana si Dumnezeu a trimis magilor o stea (in care credeau) si i-a adus pe Cale:
      ”Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, Răsărit al lumii, Lumina cunoștinței, Că întru Dânsa ‘cei ce slujeau stelelor, De la stea s-au învățat să se închine Ție Soarelui dreptății..”

      Iar tu vii si imi reprosezi ca citez dintr-un film, luptatorule al ortodoxiei virtuale?
      Hai sa ne facem temele inainte sa acuzam gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE