Cancelarul german Olaf Scholz și președintele de la Chișinău, Maia Sandu, au venit în vizită la București, unde au discutat cu președintele Klaus Iohannis.
Scholz a declarat, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu şi preşedintele Klaus Iohannis, luni la Cotroceni, că Republica Moldova va fi sprijinită cu tot ceea ce este posibil în faţa încercărilor de destabilizarea ale Rusiei.
„Mă bucur în mod deosebit că avem prilejul acestei întrevederi aici la Bucureşti. În centrul discuţiilor noastre s-a aflat situaţia dificilă în care se află în prezent Republica Moldova. Permiţi-mi să vă spun foarte clar de la început – Moldova face parte din familia noastră europeană, în vară i-am acordat statutul de ţară candidat şi salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru aderarea la UE. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe doamna preşedintă Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv, internaţional. Împreună cu Franţa am organizat anul trecut deja trei conferinţe în cadrul platformei de sprijin pentru Republica Moldova, un semnal important al sprijinului internaţional. Sunt încrezător că cea de-a patra conferinţă din toamnă Moldova va reprezenta un nou succes. Vom călători la Chişinău deja la 1 iunie, la cel de-al doilea Summit al Comunităţii politice europene care va fi organizat de Republica Moldova. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri. Ne întâlnim în mod informal, în cadrul unei discuţii, şi acest lucru este foarte important pentru înţelegerea în cadrul Europei. Este important pentru schimburile dintre statele Europei care nu sunt membre ale UE. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri”, a spus Olaf Scholz, luni
Cancelarul Germaniei a mai afirmat că au fost discuţii trilaterale şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi despre tentativele ruseşti de destabilizare a Republicii Moldova.
„Desigur am discutat astăzi şi despre asaltul Rusiei asupra Ucrainei şi consecinţele directe asupra Republicii Moldova. Suntem de acord – Rusia trebuie să oprească în sfârşit acest război şi să retragă trupele din Ucraina pentru a se putea ajunge la o pace echitabilă. Citim cu mare îngrijorare relatări despre încercări ale Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. Suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile, această prevedere a actului final de la Helsinki şi a altor acorduri de drept internaţional a fost semnată şi de Rusia şi are în continuare valabilitate. De aceea sprijinim Moldova cu tot ceea ce ne stă în putinţă în faţa acestor încercări de destabilizare ale Rusiei. Stimată doamnă preşedintă Sandu, dragă Maia, doresc să vă mulţumesc în mod deosebit pentru modul solidar în care se comportă ţara dumneavoastră cu Ucraina din punct de vedere politic şi la preluarea de refugiaţi. Suntem foarte conştienţi de efortul deosebit pe care îl faceţi dumneavoastră şi ţara dumneavoastră, prin aceasta. Solidaritatea între parteneri de care avem parte de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei este impresionantă. Iar ţi-e, dragă Klaus, îţi mulţumesc pentru că România, cu cetăţenii săi, susţin cu tărie Moldova în aceste vremuri dificile, printre altele şi la aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova. Şi Germania aduce o contribuţie. În noiembrie 2022 am sprijinit, de exemplu, gospodării din Republica Moldova la plata facturilor la energie. Coeziune şi solidaritate, acestea sunt la ordinea zilei, într-o vrreme în care politica imperialistă ne ameninţă realizările democratice şi securitatea comună din Europa. Putem fi mândri în Europa de această solidaritate, pe bună dreptate”, a conchis Scholz.
Maia Sandu a declarat că, în contextul actual, ţara sa are nevoie de sprijin pe partea economică şi pentru consolidarea capacităţii instituţiilor responsabile de securitatea cetăţenilor şi a sistemului de apărare.
„Am vorbit în spaţiul public destul de mult despre aceste încercări ale Federaţiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova prin folosirea grupărilor corupte pentru a organiza proteste violente şi vedem anumite încercări. În acelaşi timp, instituţiile de la Chişinău reuşesc să facă faţă situaţiei şi să ofere siguranţă cetăţenilor Republicii Moldova. Avem nevoie în continuare de sprijin pentru a consolida capacitatea instituţiilor noastre responsabile de securitatea cetăţenilor. Avem nevoie de sprijin ca să putem să luptăm mai eficient cu propaganda şi dezinformarea Kremlinului. Şi, bineînţeles, avem nevoie de susţinere pentru ca să putem să ne dezvoltăm, să asigurăm creştere economică, în pofida lucrurilor care se întâmplă în regiunea noastră, în pofida războiului de la hotarul nostru, pentru că, atunci când au de suferit standardele de viaţă ale cetăţenilor, atunci este mai uşor pentru cei care vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova să reuşească acest lucru. Avem nevoie de sprijin şi pe partea economică şi pentru susţinerea cetăţenilor, dar şi pentru consolidarea capacităţii instituţiilor care trebuie să protejeze cetăţenii şi care fac eforturi, dar presiunea este mare în continuare”, a spus Maia Sandu, la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german, Olaf Scholz.
De asemenea, Maia Sandu a arătat că Republica Moldova are nevoie de sprijin pentru consolidarea sistemului de apărare.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a reînnoit sprijinul pentru Republica Moldova, după discuțiile pe care le-a avut cu președinta Maia Sandu și cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.
„Mulțumesc, doamnă președinte Sandu și domnule cancelar Scholz, pentru această discuție substanțială, pe care am găzduit-o aici, la Cotroceni.
Salut, în mod deosebit, implicarea solidă și deosebit de încurajatoare a domnului cancelar federal și, în general, a Germaniei în sprijinul Moldovei.
Avem o viziune similară cu privire la importanța unui sprijin robust politic, financiar și tehnic, pentru asigurarea stabilității și pentru consolidarea parcursului său european.
Am transmis doamnei președinte Sandu un mesaj clar: vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău! Cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este supusă unor presiuni hibride sistematice, inclusiv unor tentative de subminare a ordinii constituționale.
Cu toate provocările, președintele Maia Sandu, Guvernul și Parlamentul de la Chișinău au acționat responsabil, eficient și hotărât. Au făcut eforturi substanțiale pentru a desprinde Republica Moldova de zona inconfortabilă de dependență permanentă în care a fost mult timp captivă.
Republica Moldova a întreprins demersuri considerabile pentru a face reformă, pentru a combate corupția și a întări justiția, cu scopul de a avansa procesul de integrare europeană.
Am abordat în mod prioritar tema integrării europene a Republicii Moldova, singura opțiune capabilă să asigure un viitor democratic, prosper și stabil pentru cetățenii săi.
Am avut o discuție aplicată referitoare la evoluțiile din Republica Moldova și la provocările cu care se confruntă aceasta. Autoritățile de la Chișinău trebuie să gestioneze, printre altele, consecințele războiului, creșterea prețurilor și nevoia de asigurare a resurselor energetice pentru următorul sezon.
Acestea sunt teme pe care le abordăm cu prioritate și la nivelul Uniunii Europene. Republica Moldova se află în prima linie, confruntată cu consecințele războiului de la granița sa și cu acțiuni de destabilizare extrem de virulente ale Rusiei, toate puternic resimțite de cetățeni.
România va fi mereu alături de Republica Moldova și suntem uniți la nivelul Uniunii Europene în a-i acorda tot sprijinul necesar, inclusiv pentru întărirea rezilienței sale și pentru protejarea sa în fața acțiunilor destabilizatoare.
Mărturie stau concluziile angajante adoptate chiar la ultimul Consiliu European. Acestea reafirmă nivelul ridicat de conștientizare la nivelul liderilor europeni a riscurilor și a necesității unei acțiuni hotărâte.
De asemenea, participăm activ la demersurile Uniunii Europene pentru înființarea unei misiuni civile a Politicii de securitate și apărare comună în Republica Moldova și pentru continuarea sprijinului oferit Republicii Moldova prin Facilitatea Europeană pentru Pace.
Înainte să închei, subliniez, o dată în plus, că Republica Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează în mod clar acest fapt.
Republica Moldova se poate baza pe prieteni sinceri, care i-au fost și îi sunt mereu alături și care acționează hotărât în sprijinul său!”, a spus Klaus Iohannis.
au venit nemtii sa ne roage sa ajutam nu pe moldoveni stati linistiti, ci conducerea anti-moldoveneasca a Republicii Moldova, la fel cum ajutoarele pt ucrainieni nu ajung la ucrainienii care chiar au nevoie ci in buzunarele oligarhilor lui zelenski si a masinariei de razboi. Jet maya, jet scholz