vineri, iunie 14, 2024
RECOMANDĂRILovitură pentru iredentiștii unguri: Părinții de origine maghiară din Harghita au cerut...

Lovitură pentru iredentiștii unguri: Părinții de origine maghiară din Harghita au cerut organizarea de tabere de limba română pentru copiii lor. Locurile disponibile s-au epuizat în doar 10 minute

Părinții din comuna harghiteană Cozmeni au cerut autorităților locale și județene organizarea de tabere în care copiii lor să învețe limba română. Asociația pentru Cozmeni a solicitat organizarea de astfel de activități, prin care micuții să învețe limba statului român. Copiii au lucrat pe grupe și au învățat limba țării în care s-au născut prin jocuri, desene și activități interactive.

Interesul a fost uriaș, locurile epuizându-se în doar 10 minute, existând o cerere dublă față de posibilitățile oferite. În tabăra care s-a desfășurat săptămâna trecută au fost înscrişi 21 de copii din satele Cozmeni şi Lăzăreşti, cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani.

„Inițiativa a venit din partea părinților. Pe timp de vară, anual, s-a organizat și se organizează tabere de limba engleză și acum părinții au cerut să fie o astfel de tabără aici, și de limba română. Am înțeles de la organizatori că în zece minute s-au ocupat toate locurile și cam de zece ori mai multe persoane au dorit să aducă aici copii”, a spus președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

Astfel de inițiative nu sunt noi. În 2017, o profesoară de limba română din Harghita, tot de origine maghiară, și-a dus elevii (foto) în Oltenia, ca să învețe limba țării în care locuiesc.

Experiența micuților secui în județul Dolj, la Leu, fost frumoasă, copiii reușind să se înțeleagă cu colegii lor olteni, până la urmă. La început mai greu, cu ajutorul Google Translate, dar s-au descurcat.

[irp posts=”77511″ ]

Copiii harghiteni au fost mâncat mâncare tradițională oltenească, au experimentat din tradițiile locului, au jucat fotbal și au vizitat municipiul Craiova.

S-au format și câteva prietenii, iar o parte dintre copii au lăcrimat la despărțire. La rândul lor, și un număr de elevi din Leu au vizitat comuna Sântimbru, de unde erau originari harghitenii.

Încă o dovadă că decizia autorităților române de a permite segregarea cetățenilor români de etnie maghiară, la cererea UDMR, a fost o eroare și că există o cerere uriașă în zonă pentru a învăța limba țării noastre.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

16 COMENTARII

 1. Sa nu se învețe limba statului în care trăiesc este o acțiune de sinucidere.Acum au realizat că ce-au făcut este in defavoarea lor .Ce Deștepți!

 2. În 2023 să tot freci tâmpenia cu iredentismul dar tu habar n-ai ce înseamnă cuvântul ăsta înseamnă cretinism. Dar sântem in România unde orice retardat poate deveni jurnalist.

 3. Uitati-va la notele de la evaluare unde stau maghiarii si o sa vedeti ce note catastrofale sunt la limba materna si o sa vedeti ca saracii copii nu au luat mai mult de 7 la maghiara. De romana nu va mai zic.
  Din pacate ungurii din Romania nu vorbesc bine nici limba lor si nici limba romana, iar in Ungaria lui Orban sunt luati la misto ca habat nu au de limba maghiara.
  Si la ei in zona politicienii UDMR i-au tinut in intuneric. Un fel de PSD la Teleorman.
  Multi maghiari isi injura conducatorii politici iar cei cu minte iau meditatii de limba romana.

 4. Ca romani (locuiesc în Romania, nu?), ar trebui sa știe deja limba romana.
  Potrivit legii, limba romana e OBLIGATORIE in scolile din Romania, chiar daca se studiază și în limba maternă.
  Nu se face în tabere, excursii… etc.
  Și mai și îi pupați in fund, că bravo, ce le-au făcut iredentiștilor unguri….

  • Teoretic, aveți dreptate. Dar practic, nu este așa. Din cauza legislației, în special dorită de UDMR, se studiază totul în limba minorităților, inclusiv limba română. Se învață precum o limbă străină.

   Vă dați seama cum este predată…Și, da este de lăudat această inițiativă, pentru că vine în totală contradicție cu direcția dorită de UDMR. Felicitări părinților!

 5. Dl. Radu Ursan!
  De ce sunteți convins că este o lovitură pentru
  ,,iredentişti unguri ” organizarea astfel de tabere, fără să vă documentați mai întâi !!
  În Secuime în diferite localități, se organizează în fiecară an – în perioade de vacanțe de vară- tabere de limba română !
  Deci nici departe nu este o noutate sau cum relatați în titlu ,,lovitură”!!

  • Ne bucurăm că există astfel de tabere, dar e prima oară când se aude de așa ceva.

   Faptul că se organizează tabere de limba română este și un eșec al sistemului de învățământ, exclusiv în limba minorității respective. Trebuie să recunoașteți asta. Iar învățământul exclusiv în limba minorităților naționale a fost dorit de cei care au dorit să „enclavizeze” anumite zone.

   Mulțumim pentru lămurire. Dacă ne mai puteți da și alte detalii despre aceste tabere, ne puteți scrie la adresa contact@r3media.ro.

   Toate cele bune!

 6. Romania-Ungaria la Tusnad, 1-0

  S-au scris tot felul de comentarii despre Tusnad 2023. Multe aduc puncte inspirate, dar impresia mea este ca nici unul nu a atins perspectiva cheie pe care o voi adresa mai jos.

  In pofida intepaturii iredentiste a lui Orban (negarea sau, mai degraba, refuzul de a afirma ca Ardealul cu tot cu secuime ar fi ‘unitati teritoriale _romanesti_’) si a strimbaturii cinice a lui Tokes pe post de zimbet, prezentei ungurilor vara aceasta la Tusnad i-a lipsit sentimentul de siguranta, luciul, nemaivorbind de bombastica din anii precedenti. Pe linga acestea, discursul, inscriindu-se intr-un cadru de ‘future studies’ de manual, a fost lipsit de anvergura. Voi justifica.

  1. Orban a fost somat sa se prezinte la Bucuresti inainte de conferinta: eufemismul oficial a fost ‘invitat’, dar asta nu trebuie sa ne impiedice in a-i vedea semnificatia reala. Orban nu a mers la Bucuresti nici din curtoazie, nici cu treaba anume. Anul acesta, el nu a mai zburdat prin Ardeal ca un stapin pe mosia lui privata. Stapinii de drept l-au chemat sa se inchine ca sa capete firman de calatorie.
  Cit de mult i-a displacut ploconeala obligatorie este indicat de caracterul afirmatiilor din deschidere. Mascarea proasta a frustrarii denota lipsa de autocontrol iar spiritul de fronda denota gavrochism, teribilism, adolescentism. Victoras, si diminutivul infantilizant e justificat in lumina celor de mai sus, era pe muchia unei crize temperamentale (temper tantrum).

  2. Apoi: vexarea lui Orban si Tokes adusi brusc la ordine indica in mod cert lipsa de anticipare. Daca teribilismul merita o ridicare din umeri ingaduitoare (in definitiv, cineva trebuie sa se poarte ca adultii), lipsa de anticipare denota fara putinta de tagada ca nivelul gindirii strategice la Budapesta nu e ceea ce se crede a fi.
  Caci, meritul punerii la punct a ungurilor pre-Tusnad nu ii revine nici lui Ciolacu, nici MAE, nici lui Iohannis. Ei nu au fost capabili de asertivitate politica fata de unguri pina _acum_. Ce s-a intimplat ‘acum’? Acum s-a intimplat ca UDMR a fost inlaturata de la guvernare, si ca exista un proiect de lege al PNL menit sa ridice pragul electoral de intrare in Parlament la 7%. UDMR inceteaza sa fie o forta politica semnificind co-suveranitatea de facto a romanilor si ungurilor in Romania, in general, si in Ardeal, in particular. UDMR devine reprezentatul unei minoritati nationale ca atitea altele si o organizatie etno-culturala.
  Proiectul de lege privind pragul electoral este semnat, printre altii, de Alexandru Muraru, PNL-istul vinator de AUR, si frate al celuilalt Muraru, ambasador la Washington. Primul nu a fost reconfirmat ca ‘consilier anti-antisemitic’ la rotatia PSD, dar al doilea e inca pe post. Pentru RGN Press, ca si pentru mine, acesta este un indiciu clar de unde vine ordinul. ‘Asertivitatea’ lui Ciolacu e de paie: ordinul catre Orban a fost rezultatul ordinului primit de la americani. Probabil ca la nivelul administratiei Biden exista un ‘standing order’, o directiva, vizind, printre altele, subminarea lui Orban. Implantarea in curs a securitatii americane (DHS) in Romania ca ‘hub’ regional, probabil ca de asemenea il vizeaza. Nu ‘stapinii de drept’ ai locului l-au adus pe Orban la ordine, ci stapinii ‘stapinilor’ locului…
  Orban este in colimator, si imobilismul unui discurs lung care nu merge nicaieri seamana cu incremenirea caprioarei in bataia farurilor.

  3. Posibil ca Orban sa fi inteles toate acestea. Dar daca a facut-o, nu a facut-o destul: nu pina la nivelul de profunzime la care intelegerea sa se concretizeze in discurs: judicios, sobru, elaborat analitic. Orban nu si-a asumat, pina in momentul Tusnad, situatia precara in care se afla, si refuza sa vada calea de actiune, care este una singura (vezi mai jos). In schimb, el cocheteaza cu solutii strategii abstracte: Visegrad, Rusia, China. Acestea ocupa partea cea mai ampla a discursului sau si este atit de conventionala, de insipida, de rupta de contextul aplicat incit ii voi lasa pe altii, cu veleitati de ‘relatii internationale’, sa divagheze doctoral pe seama ei. Partea principala a discursului lui Orban a fost eludarea problemei arzatoare.

  4. Daca Orban nu s-a ridicat la inaltimea jocului, cineva a facut-o, si acesta este George Simion, la lansarea listei europene a AUR, petrecuta in aceleasi timp cu ‘tabara’ de la Tusnad. George Simion i-a intins lui Orban mina de care acesta are nevoie: “noi nu facem schimbări de granițe, șovinism […] Dacă vă faceți bine temele și să învățați aceste lucruri, s-ar putea să vă acceptăm și pe dvs în proiectul Europei pe care ne-o dorim”. La lansare, au fost invitati conservatori din mai multe tari. Ce vroia sa spuna George Simion este: ‘locul dvs. era printre acestia, alaturi de noi, intr-un pol populist-libertar european, si doar iredentismul dvs. o impiedica’.
  Acesta este lucrul _concret_ care reprezinta o solutie, lucrul de o concretete _imperativa_ pe care trebuia sa il faca Orban: nu ‘China’, nu Rusia, nici macar Visegrad care, cum a recunoscut-o el insusi, tot la Tusnad, anul trecut, este pe pozitii mult mai duplicitare fata de UE, cu Polonia pe pozitii ucrainist-zelenkiste. Acesta era lucrul care, la _Tusnad_, intre romani si romani de etnie maghiara, Orban ar fi trebuit sa il discute. In schimb, el face calambururi imature, iar celalalt sovin, Tokes, face strimbaturi acre.

  5. Orban mizeaza pe o singura carte: ca euroatlantismul se dezintegreaza. Adevarat, si pe merit astfel. Dar nici imperiul roman nu a cazut intr-o singura zi. S-ar putea sa treaca decenii, sau mai mult, pentru ca jocul lui sa aiba un final fericit. Jocul lui Orban nu este unul realist…
  Dreapta conservatoare occidentala s-a dovedit a fi cooptabila. Superba dizidenta-avocat Eva Vlaardingerbroek s-a dezis recent public de Giorgia Meloni exact din acest motiv.
  Cea mai buna speranta a lui Orban este revenirea lui Trump la putere. Dar in politica practica e preferabil sa nu mizezi pe miracole… Coloana vertebrala a sistemului politic american, separarea puterilor in stat cu un judiciar indepedent si aparind integritatea alegerilor, este posibil rupta dincolo de punctul de reparare…
  Visegradul ideologic dizolvat, iredentismul unguresc obstacol fata de sirbi, croati, slovaci si romani – Ungaria se trezeste ghidata de ‘principii’ desprinse din manuale de nivel ‘graduate studies’ in futurologie pe care se grefeaza ciudat impresiuni de melancolie imperiala.

  6. Pina acum, Orban a cumparat iubirea ungurilor romani din Ardeal cu investitii. Anul trecut la Tusnad, a anuntat, egalitar, ca acestea vor fi reduse si in Ungaria si in Ardeal. Anul acesta, cit am putut sa imi dau seama, nu a pomenit nimic de ele. Scosi de la guvernare si pe o traiectorie care s-ar putea sa ii scoata si din parlament ca partid cu greutate, UMDR-istii s-ar putea sa isi constientizeze pozitia subalterna politic si de dependenta economica fata de statul ungar. Lipsiti si de putere si de avantaje economice, multi se vor trezi intrebindu-se unde ar trebui sa fie de fapt loialitatea lor. Politicile promovate de ei insisi, incurajate, prin pasivitate, de statul roman, au dus la o ghettoizarea voluntara: Covasna si Harghita au ajuns sa arate ca niste rezervatii. Multi isi vor da seama ca fara participare in viata sociala si culturala romaneasca, fara cunoasterea limbii romane care pentru multi e o problema, orizontul lor de optiuni se reduce, treptat, la alegerea binara izolare-emigrare. Multi isi vor da seama ca responsabilitatea ii revine unei o minoritati geriatrice alimentind fantezii nostalgice pentru folos propriu: caci, cui foloseste iredentismul? Probabil ca succesul din zilele acestea al scolilor de limba romana din ungurime arata ca, deja, multi si-au dat deja raspunsul.
  Orban se prezinta la Tusnad fluturind in fata romanilor capa rosie Schengen, odata ce Ungaria ajunge la presedentia UE. Schengenul pentru Romania se va intimpla oricum. Ungaria nu are nimic de oferit Romaniei in acest moment. Prietenia, da. Cit despre tirguri… Leverage-ul, avantajul, e la noi.

  George Simion a facut un act de vizionarism politic intinzind mina lui Orban. Poate dupa ce ii va trece frustrarea peregrinajului la Bucuresti, acesta va raspunde in acelasi fel. Iar daca nu, poate o va face un UDMR coborit din cerul fanstasmelor iredentiste cu picioarele pe pamintul Romaniei.

  • Mă miram eu să îl tragă Marcelică pe Orban de mânecă din proprie inițiativă. Eram sigur că a fost un ordin de undeva de mai sus.

 7. Mai, Maxtore, eu m-am intrebat multa vreme daca est doari idiot, sau si ticalos. Insistenta cu care o tot vanturi pe Carmen Huertas asta, este dovada cea mai clara ca faci sigur parte din prima categorie. Ramane insa sa ne mai dovedesti ca ca te inscrii si in cea de-a doua. Pentru ca meriti! PS: Ai fost vreodata pe la Leu?

   • Stimate MAX(turba)TOARE, C.H. este la fel de pricepută-n limbi precum Vasile Stati, Ion Druță, Daniel Roxin și Igor Dodon la un loc! Nu ca fosila universitară de Eugen Coșeriu, după cursurile căruia învață și azi toți studenții la litere din Franța, Germania , Spania și America Latină( ăla de a făcut liceul la Bălți și a întemeiat Școală de lingvistică de laTubingen, care vorbea vreo 30 de limbi, cu dialectele lor cu tot, și scria cărți de lingvistică în vreo 7-8, inclusiv în limba ta maternă_limba rusă). Ăla care a susținut prin toate mediile academice din lume, încă de prin anii șaizeci, că nu există nicio limbă moldovenească! Ai auzit, dragă mancurtule moldovenist de marele savant Eugen Coșeriu? Păi nu scrie de el prin TERRA MOLDAVIAE, latrina aia pe care o citești tu în fiecare dimineață, în loc să te speli pe dinți? Nasol! Păi, măi codiță de topor , dacă vrei să combați latiniștii, mai întâi citește- i !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE