ACTUALITATELege controversată privind noi restricții sanitare, adoptată în Germania, în ciuda protestelor...

Lege controversată privind noi restricții sanitare, adoptată în Germania, în ciuda protestelor de miercuri

Zeci de mii de persoane au ieșit, miercuri, în stradă, la Berlin, pentru a demonstra împotriva unei legi controversate privind impunerea unor noi restricții și care a fost adoptată de Bundestagul german.

Noua ”Infektionsschutzgesetz”, aflată la a treia modificare de la debutul pandemiei, descrie măsurile pe care guvernul le poate aplica în reacție la o situație epidemiologică de amploare națională, scrie RFI.

Practic, menționează sursa citată, legea oferă ministrului federal al sănătății Jens Spahn puterea de a lua decizii peste capul premierilor de landuri, a parlamentelor regionale și a primarilor, scrie Bild, citat de Deutsche Welle.

Protestatarii au cerut ca legea privind noile restricții să nu fie adoptată, însă până la urmă legea propusă de coaliţia de la guvernare a Angelei Merkel a trecut cu 415 voturi pentru şi 236 împotrivă.

În timpul protestelor, forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor, iar 200 de protestatari au fost reţinuţi.

Potrivit presei internaționale, în noua lege este prevăzut un set de restricții pe care Guvernul le poate impune, anume:

– restricții de ieșire din casă

– restricții privind contactul între persoane, în spațiul public și privat

– obligația de a purta mască

– restricții privind domeniul cultural și timp liber

– închiderea școlilor și grădinițelor

– constrângeri pentru instituții de invățământ

– restricții privind hotelurile

– închiderea magazinelor mici și mari și a restaurantelor

– interzicerea unor evenimente, adunări, inclusiv reuniuni religioase

– interzicerea vânzării sau consumului de alcool

– restricții privind călătoriile

Măsurile pot fi luate în caz de „situație de urgență epidemică de nivel national”, care nu este bine definită. Legea vorbește, totuși, de pragurile de 35, respectiv 50 de infectări la 100.000 de locuitori, într-o săptămână.

Pentru vaccinare vor avea prioritate grupurile cu risc crescut. Vaccinul va fi oferit tuturor, fie că sunt asigurați sau nu. Centre de vaccinare vor fi înființate până pe 15 decembrie. Pentru creșterea capacității de testare, vor putea fi utilizate, la nevoie, chiar și cabinetele veterinare sau stomatologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3Media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 22.233 de lei din 34.620...

Dragi prieteni, de azi începem o nouă colectă pentru a asigura finanțarea siteului R3Media, dar de data asta pentru următoarele șase luni. Grație vouă, dragi prieteni,...

Alătură-te R3media și pe Telegram

Pentru că știm cât de important este să primești cât mai ușor știrile și informațiile de care ai nevoie, te invităm să accesezi canalul...

Articole relaționate

Cele mai citite