ACTUALITATELege controversată privind noi restricții sanitare, adoptată în Germania, în ciuda protestelor...

Lege controversată privind noi restricții sanitare, adoptată în Germania, în ciuda protestelor de miercuri

Zeci de mii de persoane au ieșit, miercuri, în stradă, la Berlin, pentru a demonstra împotriva unei legi controversate privind impunerea unor noi restricții și care a fost adoptată de Bundestagul german.

Noua ”Infektionsschutzgesetz”, aflată la a treia modificare de la debutul pandemiei, descrie măsurile pe care guvernul le poate aplica în reacție la o situație epidemiologică de amploare națională, scrie RFI.

Practic, menționează sursa citată, legea oferă ministrului federal al sănătății Jens Spahn puterea de a lua decizii peste capul premierilor de landuri, a parlamentelor regionale și a primarilor, scrie Bild, citat de Deutsche Welle.

Protestatarii au cerut ca legea privind noile restricții să nu fie adoptată, însă până la urmă legea propusă de coaliţia de la guvernare a Angelei Merkel a trecut cu 415 voturi pentru şi 236 împotrivă.

În timpul protestelor, forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor, iar 200 de protestatari au fost reţinuţi.

Potrivit presei internaționale, în noua lege este prevăzut un set de restricții pe care Guvernul le poate impune, anume:

– restricții de ieșire din casă

– restricții privind contactul între persoane, în spațiul public și privat

– obligația de a purta mască

– restricții privind domeniul cultural și timp liber

– închiderea școlilor și grădinițelor

– constrângeri pentru instituții de invățământ

– restricții privind hotelurile

– închiderea magazinelor mici și mari și a restaurantelor

– interzicerea unor evenimente, adunări, inclusiv reuniuni religioase

– interzicerea vânzării sau consumului de alcool

– restricții privind călătoriile

Măsurile pot fi luate în caz de „situație de urgență epidemică de nivel national”, care nu este bine definită. Legea vorbește, totuși, de pragurile de 35, respectiv 50 de infectări la 100.000 de locuitori, într-o săptămână.

Pentru vaccinare vor avea prioritate grupurile cu risc crescut. Vaccinul va fi oferit tuturor, fie că sunt asigurați sau nu. Centre de vaccinare vor fi înființate până pe 15 decembrie. Pentru creșterea capacității de testare, vor putea fi utilizate, la nevoie, chiar și cabinetele veterinare sau stomatologice.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...