duminică, aprilie 14, 2024
ACTUALITATEJoe Biden anunță retragerea trupelor americane din Afganistan. Soldații români vin și...

Joe Biden anunță retragerea trupelor americane din Afganistan. Soldații români vin și ei acasă

Președintele Joe Biden și-a anunțat decizia de a retrage complet trupele din Afganistan până la 11 septembrie 2021, scrie Breitbart.

„Am ajuns la concluzia că este timpul să punem capăt celui mai lung război al Americii”, a spus Biden. „Este timpul ca trupele americane să vină acasă.”

Președintele a anunțat detaliile deciziei sale în Sala Tratatului de la Casa Albă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Decizia lui Biden depăștește termenul stabilit de fostul președinte Donald Trump pentru retragerea trupelor, 1 mai,  dar în cele din urmă va conduce la încetarea războiului. El a recunoscut tacit rolul lui Trump în încheierea războiului prin negocierea acordului.

„Poate că nu am negociat eu însumi, dar a fost un acord încheiat de guvernul Statelor Unite și asta înseamnă ceva”, a spus Biden, referindu-se la acordul administrației Trump.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Biden a descris războiul din Afganistan drept „războiul etern” și a promis să-l pună capăt în timpul președinției sale.

„Sunt acum al patrulea președinte al Statelor Unite care prezidează prezența trupelor americane în Afganistan. Doi republicani. Doi democrați ”, a spus Biden. „Nu voi transmite această responsabilitate celui de-al cincilea”.

Biden și-a apărat sprijinul inițial pentru război, dar a susținut că obiectivele operațiunilor au fost finalizate, deoarece Afganistanul nu mai era o gazdă pentru teroriști și Osama bin Laden fusese găsit și ucis.

„Războiul din Afganistan nu a fost niciodată menit să fie o întreprindere multigenerațională”, a spus el.

Biden a spus obiectivul păstrării păcii și a guvernării regiunii revine poporul afgan, dar a avertizat talibanii să nu atace Statele Unite sau aliații lor.

„Talibanii ar trebui să știe, dacă ne atacă pe măsură ce ne retragem, ne vom apăra pe noi înșine și pe partenerii noștri cu toate instrumentele de care dispunem”, a spus Biden.

La scurt timp după acest anunț,  Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a anunțat că și România își va retrage trupele din Afganistan. În cei 16 ani de participare în Afganistan, România a pierdut 28 de militari, iar alți o sută au fost răniți.

Aliaţii din cadrul NATO şi-au anunţat miercuri decizia de a începe retragerea forţelor lor angajate în misiunea din Afganistan de la 1 mai pentru a o finaliza “în câteva luni”, potrivit unui comunicat publicat de Alianţă şi citat de AFP.

„Urmare discuţiilor aliate, miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forţelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021. Ca unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi în prezent, România va acţiona în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retrageri”, a scris ministrul Apărării pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui comunicat al MApN, citat de Agerpres, partea română a apreciat, în cadrul reuniunii, maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situaţiei din Afganistan, atât din perspectiva dialogului şi coordonării cu Aliaţii, cât şi în ceea ce priveşte impulsionarea negocierilor şi procesului de pace intra-afgan.

Totodată, a evidențiat angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului şi a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaţilor şi ale Afganistanului, precum şi importanţa menţinerii solidarităţii şi unităţii NATO.

În context, ministrul Ciucă a subliniat importanţa focalizării atenţiei asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecţiei forţelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor. Oficialul român a exprimat, totodată, aprecieri pentru procesul de planificare derulat de Autorităţile Militare NATO, arată sursa citată.

De asemenea, în contextul discuţiilor, a fost abordată şi situaţia de securitate recent creată în Vecinătatea Estică. “Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluţiile recente şi creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei”, se mai arată în comunicatul MApN.

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus marți că aliații NATO vor părăsi Afganistanul în coordonare cu retragerea planificată a trupelor americane până la 11 septembrie.

În jur de 7.000 de forțe ale coaliției, în principal din țări NATO dar și din Australia, Noua Zeelandă și Georgia se află în prezent în Afganistan, acestea depășindu-i ca număr pe cei 2.500 de soldați americani rămași în țară.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE