luni, aprilie 15, 2024
ACTUALITATEJames L. Olson, fost șef în CIA, explică de ce Moldova ar...

James L. Olson, fost șef în CIA, explică de ce Moldova ar trebui să se unească cu România ca să iasă de sub influența Rusiei

James L. Olson, unul dintre cei mai apreciați foști ofițeri din CIA, a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre importanța României și a Moldovei în regiune, în contextul războiului din Ucraina, informează Adevarul.ro.

Cum a reconfigurat și cum va reconfigura războiul din Ucraina importanța României în Europa de Est?

România are o importanță vitală, inclusiv prin poziția sa strategică și prin faptul că are graniță cu Republica Moldova.

Citești și ajuți! Cumpără carteaEseuri antiromantice, de Irving Babbitt,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Am fost foarte încântat să văd rezultatele dialogului strategic din această lună de la București deoarece liderii români și americani au subliniat importanța Mării Negre. România are un rol foarte important în zona Mării Negre și este foarte implicată.

Și cum sunteți din România vreau să vă spun că am o admirație mare pentru Ion Mihai Pacepa, lucram la CIA când a venit în America. Am luat în repetate rânduri cartea sa „Orizonturi Roșii” la facultate și le-am vorbit studenților mei despre ea, pentru că prezintă în mod remarcabil cum era viața în regimul comunist.

Geopolitic vorbind, cât de delicată este situația Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina?

Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu. Și gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă va face asta. Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko. Dacă va pune mâna pe Moldova, Putin va înconjura 77% din Ucraina. Iar lumea trebuie să conștientizeze că Republica Moldova este într-un mare risc. Rușii i-au spus deja președintei Maia Sandu că dacă Moldova se va uni cu România sau se va alătura NATO poate avea aceeași soartă ca Ucraina. Însă planul lui Putin legat de Moldova a fost amânat din cauza problemelor mari pe care le are privind războiul din Ucraina. Însă în mod cert planul pe termen lung al lui Putin include încercuirea Ucrainei. Și asta înseamnă clar că Putin vrea Moldova.

Care ar fi, în opinia dumneavoastră, soluția pentru ca Republica Moldova să iasă din zona de influență a Rusiei: să se unească cu România sau să devină membru NATO?

Cred că cea mai de dorit opțiune pentru a salva Moldova ar fi să se unească cu România. Cultural, etnic și lingvistic, sunteți două popoare similare. O unire a Republicii Moldova cu România i-ar asigura o mare protecție. Iar dacă Moldova ar face parte din România ar fi automat membru NATO. Sunt însă îngrijorat dacă Republica Moldova ar încerca să se alăture NATO de una singură. Pentru că acest lucru ar fi foarte provocator pentru ruși și i-ar îndemna cumva la un atac asupra Moldovei. Și cred că cea mai bună soluție ar fi ca Moldova să se unească cu România. Și sper că unirea Moldovei cu România se va întâmpla.

Se va muta în anii următori centrul strategic de greutate al Europei către Europa de Est?

Deja s-a mutat. NATO se mută în Est. Iar importanța granițelor României și Poloniei este mai mare ca niciodată pentru NATO.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

5 COMENTARII

  1. Pacepa n-a fost omul americanilor, ci al rusilor. 70% din informatiile pe care le-a dat americanilor au fost false sau irelevante. De asta a primit cetatenie americana de abia dupa zece ani de sedere acolo. Misiunea lui in State a fost aceea de a compromite, in ochii administratiei americane, imaginea unei Romanii antisovietice.

  2. Un fost activist cia nu mai are credibilitate. Acolo nu ajung decat oameni de o anumita conditie. Unii care nu prea au treaba cu restul lumii. Asa ca sfaturile unuia ca asta sunt apa de ploaie. Colaborarea lor cu cia nu se termina niciodata. Au coduri pe care trebuie sa le respecte toata viata. Deci……bla bla la comanda probabil!

  3. Dezamăgitor r3media… Sa preia opinia unuia care are o “mare admirație” pentru Pacepa, care a venit, nu a trădat evident, în America… E de neînțeles sau cum spune un sociolog “românii merită tot ce e mai bun”!

  4. omul ne spune ca la romani el apreciaza foarte mult pe tradatori, d-aia il aminteste pe pacepa, care oricum nu era roman, si era omul lor. Eu o percep ca pe o jignire, dar asta e in sangele americanilor, aroganta si superioritatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE