vineri, martie 28, 2025
ACTUALITATEItalia | Proiect de lege împotriva folosirii telefonului de către copii: părinții...

Italia | Proiect de lege împotriva folosirii telefonului de către copii: părinții pot primi amenzi de până la 1.500 de euro

Un grup de deputați italieni a depus un proiect de lege la Camerei Deputaților pentru a restricționa sever utilizarea smartphone-urilor și tabletelor în rândul copiilor cu vârsta sub doisprezece ani, informează presa din Peninsulă.

Părinții care nu respectă reglementările se pot aștepta la amenzi cuprinse între 300 și 1.500 de euro. Conform proiectului, o interdicție absolută a utilizării dispozitivelor electronice ar trebui să se aplice în primii trei ani din viața copilului.

Cu vârsta cuprinsă între patru și doisprezece ani, copiii ar trebui să poată folosi smartphone-uri și tablete, dar cu o limită de timp și sub supravegherea unui adult. Proiectul a fost semnat, printre alții, de fostul ministru al educației, Lorenzo Fioramonti, care, cel mai recent, a numit smartphone-urile din buzunarele elevilor „arme”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Utilizarea dispozitivelor electronice duce la probleme de învățare și dificultăți în dezvoltarea limbajului, au susținut parlamentarii care susțin propunerile.

Medicul neurochirurg Vlad Ciurea a afirmat că folosirea tehnologiei de către copii provoacă grave probleme de sănătate e termen lung.

„Se creează un centru de dependenţă în profunzimea creierului, e ca o prăjiturică ce îi solicită creierului o mică placere. Îţi dă o stare de plutire, în care te simţi mai îndemnantic, te simţi mai bine”, spune medicul neurochirurg Vlad Ciurea.

În plus, din cauza luminii albastre a ecranelor și vederea are de suferit.

Cu cât copiii petrec mai mult timp în aer liber, cu atât sunt mai protejați de miopie și de alte probleme de vedere, spun medicii.

Expunerea la lumina naturală este esențială pentru dezvoltarea vederii normale a copilului.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca micuții sub un an să nu aibă acces la tehnologie, iar celor de până la 5 ani să le fie permis accesul maximum o oră pe zi.

Dr. Manfred Spitzer, psihiatru, psiholog, cercetător în neuroștiințe, directorul medical al Spitalului Universitar de Psihiatrie de la Ulm, Germania, a arătat efectele tehnologiei asupra copiilor sunt grave.

”Un studiu făcut pe 7.000 de copii germani a arătat că, dacă mamele au grijă de copiii de un an uitându-se în același timp pe telefon, copiii vor avea mai multe probleme cu somnul, fiindcă un copil vrea atenția mamei și, dacă ea nu i-o acordă, el va remarca (…) Medicii au găsit o legătură între mamele care își folosesc smartphone-urile și mamele care spun că au o problemă să își adoarmă copiii.

Apoi, mamele le dau telefoanele copiilor între 2 și 4 ani. 70% dintre mamele din Germania fac asta peste jumătate de oră pe zi. Și cu cât fac asta mai mult, cu atât copilul va vorbi mai greu. Se știe că micuții nu învață cuvinte de la telefon. Dacă ai peste 5 ani, poți învăța unele cuvinte de aici. Dar numai unele. Însă copiii mai mici nu învață limba maternă așa. Nu învață nimic. Copiii de 2-4 ani care folosesc telefoane învață mai greu să vorbească.

La cei de 7-9 ani apar probleme de atenție, fiindcă smartphone-ul le distrage atenția.

E ceva demonstrat, nu e o părere. Iar la 13 ani, cu cât copiii folosesc mai mult smartphone-ul, cu atât simt mai mult că nu își controlează viața, că smartphone-ul a trecut la conducere.

Acest aparat (n.r. smartphone-ul) e cel mai rău-famat lucru din lume, e cea mai mare scenă a crimei din lume. Ca să folosești așa ceva, ar trebui să fii dezvoltat din punct de vedere moral. Am decis deja că la 14 ani nu ești. Poate trebuie să decidem dacă există o vârstă de la care poți folosi așa ceva, cum e 18 ani la carnetul auto. E ceva rezonabil. Eu aș spune că 18 ani e o vârstă bună pentru început. Știu, nu trăiesc pe lumea asta”, a spus el la TVR.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE