luni, februarie 6, 2023
ACTUALITATEIoan-Aurel Pop: Pentru Academia Română, moartea lui Eugen Simion este o pierdere...

Ioan-Aurel Pop: Pentru Academia Română, moartea lui Eugen Simion este o pierdere ireparabilă

„Eugen Simion a fost un mare intelectual român şi pentru Academia Română moartea sa este o pierdere ireparabilă”, a declarat pentru AGERPRES actualul președinte al Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

„A fost preşedintele Academiei în două mandate şi în acea perioadă a reformat, oarecum, instituţia, reuşind să restabilească demnitatea Academiei Române, obţinând pentru membrii săi acele drepturi care li se cuveneau. A acţionat în societate ca un om cu mare responsabilitate pentru instituţia pe care a condus-o” a mai menționat președintele Academiei Române.

Ioan-Aurel Pop a mai precizat faptul că, unul dintre motivele pentru care are o mare admirație pentru Eugen Simion este tocmai faptul că nu s-a bucurat de demnitățile cuvenite în timpul regimului comunist: „A fost şi profesor universitar al Universităţii Bucureşti. Nu s-a bucurat de demnităţi în timpul regimului comunist. Abia ulterior, după căderea comunismului, a fost răsplătit după cum merita. Şi, de aceea, mă gândesc cu mare respect, cu pioşenie, la amintirea lui Eugen Simion. Nu pot să spun decât că regret foarte mult şi transmit condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut”.

Amintim faptul că Eugen Simion s-a născut în data de 25 mai 1933 în localitatea Chiojdeanca, județul Prahova. A fost critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru titular al Academiei Române din 1992 și președinte al acestui înalt for de cultură din 1998 până în aprilie 2006. De-a lungul timpului a fost profesor universitar în cadrul Facultății de Litere a Universității din București, lector invitat de limba română la Universitatea Sorbona, președinte al Academiei Române și director general al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” din București.

În august 2022, academicianul Eugen Simion s-a alăturat împreună cu peste 50 de profesori scrisorii celor 100 de intelectuali calificați de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu drept „grup de interese”, după ce au propus modificarea proiectelor de legi ale Educației și prelungirea consultării publice.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate