ACTUALITATEÎncepe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sâmpetrului. Este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii.

Postul Sfintilor Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști.

Anul acesta postul Sfinților Apostoli se ține între 20 și 28 iunie, inclusiv.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Biserica Ortodoxă îi cinstește în fiecare an pe Sfinții Apostoli, rânduind o perioadă specială de pregătire duhovnicească ce începe imediat după Duminica Tuturor Sfinților și se încheie în ziua praznicului.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit în vechime Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Sfântul Pavel a fost chemat la apostolat de Mântuitorul Hristos și a fost considerat de la început în rândul celor doisprezece Apostoli. Pavel, după propria mărturie, s-a ostenit în predicarea Evangheliei mai mult decât toți ceilalți Apostoli, a cutreierat Imperiul Roman și a răspândit Evanghelia în nenumărate locuri. De numele lui se leagă chemarea păgânilor la Hristos și el a fost denumit Apostolul neamurilor, adică al celor care nu erau dintre iudei.

Pe parcursul acestei perioade, credincioșii exclud din meniu produsele animaliere, dar în ziua marelui praznic există dezlegare la pește. Evident, postul nu se referă doar la mâncare, ci la toate lucrurile lumești care ne aduc plăcere, la fapte rele.

Pe întreaga durată a acestui Post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria și petrecerile care însoțesc de regulă nunțile.

Creștinul angajat serios în viața liturgică a Bisericii va înțelege că Postul Sfinților Apostoli se încadrează în rânduiala statornicită în tradiția Bisericii Ortodoxe, însușindu-și această rânduială și în viața sa personală, în viața de familie și în ceea ce privesc relațiile cu cei din societate, angajându-se responsabil în această nevoință a ținerii postului.

Dezlegarea sau încheierea acestui post se face în chiar ziua prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, adică în 29 iunie, prin primirea Sfintei Împărtășanii în cadrul Sfintei Liturghii din ziua praznicului, bineînțeles după ce în prealabil creștinii și-au mărturisit păcatele în Sfânta Taină a Spovedaniei, primind din partea părintelui lor duhovnic și dezlegarea pentru a se putea împărtăși cu Sfintele Taine.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...