vineri, martie 29, 2024
ACTUALITATEÎn timp ce România permite Ucrainei să treacă cu vasele de cereale...

În timp ce România permite Ucrainei să treacă cu vasele de cereale prin Delta Dunării, Kievul a decis ca toate paginile editate în limba română să fie editată în limba ucraineană. Singura excepție: o publicație din Cernăuți

Din data de 16 iulie, toate websiteurile, paginile de facebook, Youtube, Viber, etc, ale persoanelor juridice trebuie să fie publicate, obligatoriu, în ucraineană, anunță jurnalistul român Marin Gherman din Cernăuți.

Mai precis, este vorba despre normele legii „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, precizează sursa citată.

„Potrivit art. 27, p. 6 al Legii Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” (2019, nr. 21), reprezentanțele (paginile) de Internet (site-urile, conturile pe rețelele de socializare) ale presei înregistrată în Ucraina sau ale altor persoane juridice trebuie să treacă în mod obligatoriu la limba ucraineană, utilizând în paralel și alte versuri secundare ale paginii”, scrie Marin Gherman.

Această lege va afecta paginilor asociațiilor culturale românești, canalele de Youtube sau paginile de Facebook ale societăților culturale.

Din fericire, există o excepție: pentru ong-urile care s-au înregistrat ca organe de presă. Din păcate, în Ucraina există doar cel al publicației Bucpress, din Cernăuți.

„BucPress, în afară de ONG, este înregistrată ca organ de presă la 06 aprilie 2018, certificat de înregistrare 4C, nr. 537-217 P, fiind o publicație care apare în limba română, deci într-o limbă a unui stat membru al UE.

Așadar, presa de limba română înregistrată oficial pe teritoriul Ucrainei nu este obligată să treacă la versiuni bilingve ale site-urilor, indiferent dacă apare pe suport de hârtie sau în versiune electronică.

Chiar dacă comisarii lingvistici vor insista că presa trebuie neapărat ucrainizată, jurnaliștii și managerii de presă ar trebui să-și cunoască drepturile”, scrie Marin Gherman.

Această lege vine pe fondul unui sacrificiu făcut de statul român pentru Ucraina. Recent, autoritățile de la București au permis ucrainenilor să tranziteze canalul Bâstroe cu vase prin care exportă cereale.

Cosntrucția și folosirea Canalului Bâstroe este însă motiv de dispută între România și Ucraina. Lucrările la canal, care face legătura între Dunăre şi Marea Neagră, au început în anul 2004. România a cerut Ucrainei să oprească acest proiect, având în vedere că noua legătură de 10 kilometri dintre Dunăre şi mare trece prin mijlocul Deltei Dunării şi încalcă o serie de convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului.

„E o situație excepțională pe care am tratat-o ca atare. Înțelegem astfel să sprijinim Ucraina într-un moment extrem de dificil”, a precizat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, la Digi24.

Din acest punct de vedere, ținând cont de situația deosebit de dificilă a Ucrainei privind tranzitul cerealele, și noi am ajutat Ucraina și o ajutăm în continuare atât pe cale rutieră, feroviară cât și prin porturi, lucrăm la dezvoltarea capacităților pentru a face față unei cantități mai mari de grâne, având în vedere aceste aspecte, am acordat consimțământul nostru pentru tranzitul sub pavilion terț pe canalul Chilia, rezervându-ne în același timp poziția cu privire la aspectele care țin de conformitatea cu dreptul internațional al mediului referitor la dezvoltarea canalului Bâstroe. Pentru navele sub pavilion terț, noi am acordat deja consimțământul părții române pentru acest tranzit, fiind vorba despre tranzitul de cereale care este absolut crucial să ajungă la destinații. E o situație excepțională pe care am tratat-o ca atare. Înțelegem astfel să sprijinim Ucraina într-un moment extrem de dificil”, a declarat ministrul de Externe.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. Singura excepție: o publicație din Cerihov, Cerihiv sau Cernobâlbâl.
    (in uk-raina totu e negru ca cafeaua
    asta inseamna “cernit”)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE