miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATEÎn Chile, Klaus Iohannis s-a lăudat cu deciziile lui Nicolae Ceaușescu

În Chile, Klaus Iohannis s-a lăudat cu deciziile lui Nicolae Ceaușescu

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a înmânat reprezentanţilor Muzeului Memoriei şi al Drepturilor Omului din Santiago de Chile copii ale documentelor referitoare la refugiaţii chilieni primiţi în România, după lovitura de stat din Chile din 1973.

De asemenea, a fost donat un set de documente diplomatice de arhivă privind salvarea unui număr mare de evrei de către consulul chilian Samuel del Campo, activ la Bucureşti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România a fost primul stat care a oferit azil politic chilienilor, după lovitura de stat din 1973. La aceea vreme România era condusă de Nicolae Ceaușescu.

„În total, peste 6.000 de refugiaţi din Chile au tranzitat România, circa 2.000 dintre aceştia stabilindu-se în ţara noastră, care a devenit a doua lor casă. Povestea acestora reprezintă, domnule preşedinte, un liant al relaţiilor româno-chiliene”, a afirmat şeful statului după întrevederea cu preşedintele chilian, Gabriel Boric.

Şeful statului chilian a mulţumit României pentru donarea documentelor.

„La 50 de ani de la lovitura de stat, preşedintele României, cu generozitate şi fără să îi cerem, de aceea apreciem iniţiativa, ne-a donat documente diplomatice legate de ajutorul umanitar care a fost acordat la mai mult de 2.000 de refugiaţi care s-au instalat în România. (…) Chile a suferit mult în acea perioadă şi mulţumim mult României pentru acest gest de a dona documente”, a declarat Gabriel Boric.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

6 COMENTARII

 1. “În total, peste 6.000 de refugiaţi din Chile au tranzitat România,”

  Willmark, venit din Columbia,….
  …..iar artista, care este originară din Argentina,

  -“au tranzitat”,
  care e problema?

  • Nu pot sa imi explic cum de un destept ca tine citeste si face comentarii pe r3media. Chiar e o surpriza placuta sa citesc cateva cuvinte atat de “inteligente”! Ma intreb cat timp ti-a luat ca sa descoperi aceast mare mister! Felicitari si la mai mare! Poate ne spui in viitor ce urmaresc psdisti destepti. Ar fi interesant de stiut! Hai pa!

 2. Cand nu ai cu ce sa te lauzi ca esti prost si obedient, te lauzi cu ce au facut inaintasii tai. Minte de sas retard! Prostia se pastreaza si peste mari si tari!!

 3. Analia Selis was born in Tucumán, Argentina in 1977. In 1998, she obtained the Diploma in Music Teaching by the San Miguel de Tucumán Music University, …

  don’t cry for me Argentina
  ……

 4. Cârcotași mai sunteți, oameni buni – mai cârcotași chiar decât mine!

  Păi tre’ să fim uniți în fața străinilor: președintele KWJ și președintele NC tre’ să facă front comun, pentru România. Acum îl certați pe KWJ că n-are rezultate proprii ? Are, cu Ucraina. Plus că dânsul nu-i atât de agitat precum era NC.

  Tare mai sunteți greu de mulțumit: omu’ v-a spus de la început că el va fi „altfel”, va face politică „altfel”. Apoi ați tăbărât și pe președintele TB, deși el vă spusese că el preferă unul și mare mai multora și mici. Ați tăbărât pe el (și) pentru Binom, deși știți bine că Democrația modernă rulează masiv (dacă nu exclusiv) pe servicii. Până și Lord Papillon vă avertizase că veți avea o economie de servicii. Băieții ăștia de calibru mare nu vorbesc în vânt, ci cu socoteală.

  Precis președintele TB primise o ofertă de nerefuzat … de la știți-voi-cine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate