duminică, februarie 25, 2024
ACTUALITATEHuedin | Consiliul Local va prelua o grădiniță făcută cu bani de...

Huedin | Consiliul Local va prelua o grădiniță făcută cu bani de la Budapesta anunță că va primi și români, dar predarea se va face numai în limba maghiară

Se întâmplă lucruri ieșite din comun în România, chiar sub nasul autorităților. Astfel, la Huedin (județul Cluj), există o grădiniță finanțată de către Guvernul de la Budapesta, pe care Consiliul Local vrea s-o preia în administrare.

Toate bune și frumoase, până aici, doar că predarea pentru copiii care vor merge acolo va fi exclusiv în limba maghiară.

Cu toate că limba de stat este română, iar cetățenii care cunosc această limbă ar trebui să aibă acces liber în toate instituțiile administrate de statul român, la Huedin acest lucru nu ar fi posibil. În hotărârea CL de preluare a grădiniței se specifică faptul că unitatea va fi „cu predare în limba maghiară”. Deși este semnată chiar de Primarul PNL al localității, Mircea Moroșan, acesta spune că propunerea de hotărâre s-a făcut „în lipsă”, scrie Foaie Transilvană.

„Ei au făcut pe terenul bisericii o grădiniță. Noi avem trei corpuri de grădiniță și nu mai pot finanța o altă grădiniță. Eu am sunat la Inspectoratul Școlar și mi-au zis că nu este nimic în neregulă. Ceea ce mă enervează este faptul că au făcut această propunere în lipsa mea”, spune Moroșan.

Grădinița respectivă a fost construită cu fonduri provenite de la Statul Ungar, fiind proprietatea Parohiei Rerformate Huedin.

Șefa PSD Huedin, Oana Goga a precizat că organizația pe care o conduce se opune cateroric oricărei inițiative de segregare pe criterii etnice, fiind inadmisibil ca un copil român sau de altă naționalitate, să fie exclus doar pentru că vorbește altă limbă decât cea maghiară.
„Am salutat finalizarea investiției guvernului Ungariei în infrastructură școlară, respectiv un nou sediu modern, o nouă grădiniță în Orașul Huedin și am sperat că modernul sediu va fi “acoperiș”, pentru toți copilașii cetății, indiferent de naționalitate și apartenență. Din păcate ne-am înșelat și aplicând politica “pașilor mărunți”, se solicită într-o ședință extraordinară de consiliu, preluarea și bugetarea noii clădiri în care să funcționeze o grădiniță doar cu predare în limba maghiară, pentru copii maghiari!”, a precizat șefa PSD Huedin, Oana Goga.

În legătură cu acest caz, și-a exprimat punctul de vedere și preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Sándor Tamás, anunță Rostonline.

Este în regulă ca toată lumea să fie primită în grădiniţă, dar în clădirea Bisericii Reformate limba de predare trebuie să fie maghiara, a spus Sándor Tamás, potrivit MTI.

Politicianul UDMR a spus că este o bucurie pentru el că Ungaria are un guvern care nu doar vorbeşte despre unitate, ci şi acţionează pentru nişte scopuri comune. „Este o senzaţie plăcută. Este o gură de aer proaspăt pentru maghiari că pot beneficia de un asemenea ajutor”, a spus Sándor Tamás, notează sursa citată.

Declarația a fost făcută la sfârșitul săptămânii trecute, la inaugurarea unei grădinițe din Bixad, județul Covasna, care a fost renovată tot cu finanțare din partea guvernului ungar.

Reamintim că oficialii Ungariei au finanțat un întreg sistem școlar cu predare în limba maghiară în vestul României.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

15 COMENTARII

 1. Normal, orice consiliu popular s-ar oferi să pună laba (ăsta-i termenul, nu să preia!) pe ce nu-i aparține, pentru că orice consiliu popular este o bandă aleasă mai mult sau mai puțin ”democratic”, adică o bandă de lichele, de incapabili, de hoți, într-un cuvânt. Nu eu spun asta. Toată lumea o spune, cel puțin în privat. Orice primar, orice președinte de consiliu popular, orice membru al unui consiliu popular este deja, sau este obligat să devină rapid un hoț. De ce? Pentru că, în țara asta, astăzi, orice politică este o hoție. Orice hoție mică sfârșește prin a deveni una mare, adică hoție sau mafie politică!
  La urma urmei, de ce trebuie neapărat să ne uităm dacă în Ungaria (sau în altă țară) există vreo grădiniță (sau altă instituție școlară) care predă în nu știu care limbă. Funcție de ceea ce vrem, trebuie să facem ceea ce credem că este mai bine să facem, în interesul exclusiv al copiilor. Realitatea este că, în România (cu mici excepții datorate exclusiv inițiativei private) grădinițele sunt o catastrofă de peste un secol. Grădinițele înseamnă bani aruncați pe fereastră, pentru a fura copiilor primii șase sau șapte ani de viață, pentru a permite femeilor accesul deplin la sclavia socială, inclusiv destrămarea familiilor, curvia de toate genurile, onania, spârcâiala prin WC-uri, etc. În cel mai bun caz, copiii învață ”Cățeluș cu părul creț…” și alte idioțenii ”pedagogice”. Educatoarele, ca și profesorii care chipurile le-au ”pregătit” habar nu au ce este, ce înseamnă un copil de trei, patru, cinci sau șase ani. Nu știu nici medici asta, pentru că Medicina, Știința și Arta medicală a devenit o pungășie, adesea chiar o crimă. De ce copiii, de exemplu, trebuie neapărat să treacă, precum vitele, pe sub fierul roșu al ”vaccinării” criminale. Nu există, nu a existat și nu poate exista un ”vaccin” bun pentru o întreagă categorie socială, categorie de sex, vârstă, specificitate personală (graviditate, lăuzie, convalescență, etc.). În cazuri cu totul și cu totul excepționale, pe răspunderea morală și juridică a medicului, ”vaccinarea” adică infectarea cu un agent patogen sau substanță chimică secretă, poate fi practicată ca ”un rău mai mic, ar improbabil, față de unul mai mare, considerat probabil. Chiar și într-un astfel de caz, ”vaccinarea”, ca orice tratament medical, nu poate fi de cât absolut singulară.
  Vă spun lucrurile astea, dar sunt conștient că stric orzul pe gâște, că habar n-aveți pe ce lume trăiți, măi dragilor, Cristi, Mihai, Doru, Cosmin și ceilalți.
  Democrația nu poate pune în fruntea unei societăți decât lichele, ipocriți, hoți, trădători, etc. Pe plan local, uneori situația diferă în sensul bun, de exemplu, printre unguri, care, ca unguri ce sunt, se apără de hoțiile românești. Fură probabil și ungurii, dar mai cu perdea, cu oarecare ”BUN SIMȚ”. Dovadă: Ungaria n-a avut și probabil nu va avea un președinte criminal, precum Ion Iliescu, un tâmpit alfabetizat invers, adică alfabrutizat, precum Emil Constantinescu, o canalie precum Băsescu, licheaua nesimțită botezată Șase Case, etc. Vă rog să constatați că niciunul dintre aceștia patru ori nu-i român, ori și-a furat certificatul de naștere și apartenența la poporul român, ori se dovedește incapabil să-și facă un copil dar are pretenția să se ocupe de educația copiilor altora, etc.
  Învățământul de orice nivel poate fi reglementat de Stat, dar în niciun caz ”organizat” de Stat. Tot ce organizează Statul este pentru a fura. Adică: făcându-se că ”organizează” Statul dezorganizează, pentru a fura banii destinați ”organizării”. Așa s-a ajuns la podurile ce se dărâmă în serie, peste tot, în toată țara. Asta nu-i nimic față de cele la care ne putem aștepta. În următorii 20 de ani vom fi obligați să dărâmăm cel puțin jumătate dintre blocurile de locuințe neomenești, construite în România ultimilor 60-70 de ani. Trebuie plecat de la premiza că Statul murdărește, falsifică, fură tot ce atinge. Sub mareșalul Antonescu, Statul Român a fost într-adevăr un STAT DE DREPT ȘI CHIAR ROMÂN. Deși handicapat din start, de lipsa lui de pregătire și de terorismul ideologic, președintele Ceaușescu reușit performanța de a rămâne Român, pe care Lucrețiu Pătrășcanu (fiu ratat de boier. școlărit și doctorisit prin Germania, alăptat la țâța khazaro-stalinistă, etc.) a ratat-o, lăudându-se că înainte de a fi ”comunist” el este român. În acest fel, Pătrășcanu a ratat ocazia să tacă înțelepțește… Totuși, cu toate defectele lui, Președintele Ceaușescu a reușit să limiteze hoția și chiar să industrializeze cumva România, distrugând însă țărănimea, ”talpa țării”, ceea ce ne-ar putea conduce la dispariția noastră ca popor, ca limbă, ca civilizație și cultură românească. Toți ne gargarisim cu românismul, cu mioritismul, dar habar nu avem ce înseamnă asta. Cine citește astăzi Spațiul mioritic al lui Blaga? Profesorii de limba română nu știu românește, ziarișltii spurcă limba română cu tot felul de barbarisme, informaticienilor nici nu le trece prin cap că diverșii termeni de specialitate ar putea fi adaptați limbii române, nu copiați prostește, ba chiar hoțește. Până și pe Ion Cristoiu îl auzi zicând ”OK”. Acum 65 de ani, pe când era ”pionier” zicea ”ocen harașo” și citea pe Mitrea Cocor, romanul de pupincurist sovietic al lui Sadoveanu.
  Personal, acum 50 de ani, sub Ceaușescu, am organizat undeva, într-un mare oraș, o grădiniță clandestină, evident privată. Copiii: pe lângă cei trei gemeni ai mei, încă vreo zece-doisprezece, apoi cam 20-24 maxim întrucât totdeauna lipseau trei, patru sau cinci copiii. Treaba se petrecea într-un oraș mare din Transilvania. Persoana principală, ”educatoarea” de la care s-a plecat era profesoară de engleză, limbă pe care o vorbea curent, ca și maghiara sau româna. Ajutoarea ei, pe care i-am găsit-o tot eu, personal, a fost o nemțoaică de peste 60 de ani, care i-a învățat pe copii nemțește.
  În principiu, părinții plăteau 600 de lei/lună pentru un copil, respectiv 500 lei/lună, pentru doi sau trei copii, cum era cazul meu. În afară de acești bani, părinții mai puneau deoparte 100lei /lună pentru diverse ocazii ca: sărbători, aniversări, cadou de Crăciun sau Paște, Pom de Crăciun pentru copii, etc. Prin 92 sau 93, Grădinița s-a mutat la Budapesta. Asta spune ceva. Cunosc și acum câteva zeci dintre copiii care au frecventat cândva această grădiniță. Toți vorbesc foarte bine trei sau patru limbii europene, unii chiar șapte sau opt limbi, inclusiv chineză sau japoneză. Iată ce se poate face într-o grădiniță organizată corect, cinstit, în interesul exclusiv al copiilor. Așa că dragilor Mihai, Cosmin, Doru, Maxtor și ceilalți nu e cazul să ne punem speranțele în vreun consiliu popular. Democrația nu poate produce, imediat, decât hoți, hahalere și incapabili., înainte de a ruina satul sau orașul încăput pe mâna ei. Biserica reformată, baptistă, penticostală sau alt neoprotestantism reprezintă o oarecare garanție de seriozitate, care însă trebuie supravegheată, controlată. De cine? De lege, dacă este aplicată corect, dar mai ales de părinți, ai căror copii nu sunt abandonați pe seama grădiniței, nici a vreunui minister sau alt organism de ucidere în masă a oricărei copilării.
  Ultimii miniștri ai Învățământului ar trebui bătuți la tălpi, ca la Pitești, în reeducarea penitenciară, La fel toți ceilalți miniștri, deputați, senatori, demnitari de un nivel sau altul, etc.
  Într-un cuvânt, ”Cum nu vi tu Țepeș-Doamne, ca punând mâna pe ei…”.
  Din păcate suntem cu toții niște bieți Epigoni, cum zice poetul: simțiri reci, harfe zdrobite, mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte, măști râzânde puse bine pe-un caracter inimic… Dumnezeul nostru, umbră! Patria noastră, o frază! În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază. Noi în noi n-avem nimica. Totu-i calp, totu-i străin:
  Așadar, mai încet pe scări cu grădinițele. Nu mai vorbim de școli, licee, universități, învățămânul post-universitar, de științele devenite mincinoase, ucigașe, criminale sau complice la crimă,. cum este cazul religiei de psihopați, pederaști și onaniști, cazul BOR-ului și chiar al multor pedofili din Sfântul Sinod.
  Felicitări pentru R3 Media.

 2. Nu văd care-i problema aici. Dacă se citeşte atent articolul, se observă că:
  1. Primarul spune că mai sunt alte trei corpuri de clădiri de grădiniţă. Prin urmare copiii care nu vorbesc limba maghiară au unde merge.
  2. Grădiniţa cu pricina a fost construită pe terenul bisericii reformate şi este proprietatea acesteia, prin urmare este o grădiniţă confesională privată, ceea ce nu este ilegal. Iar dacă în biserica reformată se vorbeşte exclusiv în maghiară este normal ca şi la această grădiniţă să se predea exclusiv în limba maghiară. Faptul că vor fi primiţi acolo şi copii români este o concesie, nici nu ar fi obligatoriu ca într-o grădiniţă confesională privată să fie primiţi copii care aparţin unei alte confesiuni.
  3. Nu văd de ce Consiliul Local vrea s-o preia în administrare. Facem din nou naţionalizare? Grădiniţa nu a fost construită de statul romăn, prin urmare nu îi aparţine.
  Precizare. Nu sunt maghiar, nici nu vorbesc limba maghiară, dar locuiesc în Ardeal, (am fost şi la Huedin în interes de serviciu), şi întotdeauna m-am înţeles bine cu toţi maghiarii cu care am interacţionat. Vă spun de pe teren că problemele interetnice nu sunt la nivel de populaţie, ci la nivel de politicieni. Nu cred că presa face un lucru bun dacă încurajează, prin astfel de articole, conflicte interetnice la nivel de populaţie.

  • „Iar dacă în biserica reformată se vorbeşte exclusiv în maghiară este normal ca şi la această grădiniţă să se predea exclusiv în limba maghiară” – doar că grădinița este preluată de consiliul local. Statul nu poate organiza școli în care să nu se predea în românește.

   „ Nu văd de ce Consiliul Local vrea s-o preia în administrare. Facem din nou naţionalizare? Grădiniţa nu a fost construită de statul romăn, prin urmare nu îi aparţine” – Naționalizarea a fost preluarea cu forța. Aici, preluarea se face de bună voie, cu acordul părților. Dacă școala e preluată de autorități, predarea trebuie să se facă în limba română și limba minorităților. Așa e legea.„

   „Nu cred că presa face un lucru bun dacă încurajează, prin astfel de articole, conflicte interetnice la nivel de populaţie” – cred că știți să citiți. Documentul oficial al primăriei consemnează o ilegalitate: predarea exclusivă într-o limbă neoficială a statului, într-o unitate a statului. Prin semnalarea acestei anomalii, încurajăm revenirea la normalitate. Închiderea ochilor la abuzuri de acest fel duce conflicte.

   Apropo: cunoașteți vreun caz în care într-o unitate școlară de STAT din Ungaria se predă NUMAI în altă limbă decât cea oficială?

   • Nu vreau să intrăm în polemică. Eu am înţeles din text că „Consiliul Local vrea s-o preia în administrare”. Nu am înţeles că trebuie s-o preia în administrare sau că este obligat s-o preia în administrare. Poate nu am înţeles bine. Oricum, vă asigur că sunt bine intenţionat şi nu urmăresc polemica indiferent de partea cui ar fi dreptatea.
    Este adevărat, dacă va fi sub administrarea statului român limba de predare va trebui să fie cea oficială a statului român. Dar de ce trebuie ca statul român să preia în administrare o grădiniţă aparţinând bisericii reformate, construită pe terenul bisericii reformate şi cu finanţare din partea altui stat? Există cumva presiuni din partea statului maghiar? Chiar şi aşa, CL are dreptul să refuze preluarea în administrare, dacă nu sunt îndeplinite cerinţele legale, respectiv predarea în limba română. Mai există învăţământ confesional în România, şi statul n-a preluat aceste instituţii în administrare, de exemplu, există licee baptiste, ele sunt administrate de cultul baptist, şi finanţate de acesta. Repet, ceva n-am înţeles, ceva îmi scapă, şi anume de ce vrea CL să preia grădiniţa în administrare. Fiind proprietatea bisericii reformate ar fi normal să fie administrată tot de biserica reformată. Probabil că aceasta nu are resursele sau capacitatea de a o administra, şi vrea să o doneze statului român? Da, în acest caz limba de predare trebuie să fie româna, altfel statul român nu trebuie să o preia.

    • E o hotârâre a consiliului local, de preluare în administrare. Se preia pentru că este nevoie de grădinițe în oraș și este mai simplu să fie luată una gata făcută, decât să se construiască una nouă.

     • Da, în acest caz problema este la consiliul local. Am înţeles că acesta vrea să preia în administrare grădiniţa, dar în aceste condiţii nu are dreptul. Chiar şi faptul că este construită pe un teren care-i aparţine bisericii reformate şi nu statului român ar trebui să fie un impediment legal. Fără supărare, titlul articolului sugerează tacit că problema ar fi la statul maghiar, când de fapt este la consiliul local, care vrea să preia o grădiniţă fără să aibă dreptul. Am crezut iniţial că i se bagă pe gât, pentru că biserica reformată nu ar avea resurse pentru a o administra.
      Cu respect, Cristi

 3. Din punctul de vedere al învățământului preșcolar n-am făcut nimic serios, niciodată. În fiecare sat din Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș ar fi trebuit să fie grădinițe cu limbă de predare dublă: română și maghiară, eventual încă o limbă europeană! Dacă am fi făcut așa ceva, problema maghiară de astăzi ar fi fost ca și rezolvată. Ne agităm ca proștii. Naționalismul nostru este de trei parale. Intelectualii, mai ales informaticienii, vorbesc românește mai prost decât țiganii sau maghiarii, au spurcat limba română cu tot felul de barbarisme anglo-americane. Majoritatea intelectualilor români sunt inculți,, habar n-au de limba și de literatura țării lor, pe care o disprețuiesc. E suficient să citim procesul verbal redactat de polițiștii de la circulație. Parcă scriu cu picioarele, nu cu mâinile. Ei sunt dresați să planteze cruciulițe în pătrățele. Asta-i cultura Poliției și Jandarmeriei Române!
  Personal prefer să trăiesc între unguri patrioți, bărbați și femei întregi din punct de vedere omenesc, adică rasial, mă tem de românii pupincuriști, onaniști, pedofili, ce au umplut țara de venetici și transonaniști, făcând din România o Țigănie, o Țară de Hoți, în frunte cu Președintele-Șase-Case, Primul Ministru Hoț al Diplomei de Doctor, mulți alții (deputați, senatori, politicienii, toți o bandă de hoți, unul mai incult ca altul). Până acum, cel puțin, orice partid politic român, de după 1990, s-a dovedit o bandă de trădători, de hoți, de mafioți, de incompetenți ce ar trebui biciuiți la cur. Bătaia fiind ruptă din Rai, unora le-ar putea veni mintea la cap.
  Or fi având și ungurii păcatele lor. M-am săturat însă de hoții, trădătorii și ”patrioții” români de mucava. Sunt gata să cer pașaport maghiar, pentru a scăpa de teroarea vaccinării criminale, a botnițării eutanasiante, a dictaturii banditesco-medicale, a exterminării planificate a României și Românilor chiar de guvernele trădătoare din fruntea Țării de Hoți și de Robi, care a devenit fosta Românie . După 1990, dușmanii noștri cei mai de temut au fost politicienii trădători, incompetenți, hoți, pedofili, curvari, lichele, indiferent de partidul. PSD-ul, PNL-ul, PNȚCD-ul, USR-ul, PMP-ul și celelalte nu sunt decât asociații de hoți, special organizați pentru a fura și când se fac că fac ceva, și când se fac că fac altceva. De fapt, orice politician face tot timpul cam același lucru: FURĂ. Politicianul fură 24 de ore din 24, 365 de zile din 365. Politicianul e obligat să fure, altfel n-are ce căuta în politică. Așa cum mafiotul este obligat să fie mafiot, politicianul este obligat să fie hoț. Orice politică este o mafie.
  Trăiască Ungurii și Ungaria, alături de care am trăit peste o mie de ani. Miticii și Mititeii bucureșteni sau olteni au făcut din Transilvania pubela Europei. Jos trădătorii de neam și de țară.

 4. Dar ce de bani pare că a găsit Guvernul ungar așa dintr-o dată. Sunt convins că nu are absolut nimic de-a face cu cumințenia cu care au fost aproape-unică piață de desfacere europeană pentru vaccinurile Covid chinezești și rusești. Nimic greșit, în fond, doar de la răsărit vine lumina. Nu-i ca și cum ar avea gălbiorii vreun interes să bage bățu-n gard bătrânului continent. Doar vor să-l salveze, ne-o spun toți idioții. Aproape în tandem cu ăilalți, intelectuali împăciuitori care-i admiră și nu concep vreo reacție pe măsură, că altfel doar am fi la fel de răi ca ei. Vai de noi dacă ne-au dispărut nebunii care să-i ia bătrânește și nefadosit la palme…

  • Ungurii investesc intr-un sistem de invatamant paralel in Romania de 15 ani. Ei isi urmăresc, cu tenacitate, scopurile. De ce nu facem și noi asta? De ce nu avem niciun obiectiv? Asta e discuția, nu ce fac alții…

   • Da și nu.
    Să zicem că, printr-un miracol, Statul român începe, harnic și iubitor de românism, să se îngrijească activ de nevoile educaționale are țării. Dar Ungaria își vede în continuare de treabă și acționează cum știe ea de atâta vreme: educație separată pentru unguri, separare, separare și iar separare. Dispare așadar problema dacă avem obiectivele noastre și nu ne interesează ce fac alții, așa cum ziceți mai sus?Nu ar trebui ca Statul român să răspunde ofensivei maghiare direct, fără ocolișuri?

    • Dacă România s-ar îngriji de români, inclusiv de românii de etnie maghiară, ungurii s-ar agita degeaba. Ei fac ce fac pentru că E LOC, pentru că oamenii sunt lăsați în voia lor. Dacă am face și noi școli pentru românii din Ungaria, n-ar mai avea timp de ofensivă…cine nu e atacat, atacă. E simplu.

     „Nu ar trebui ca Statul român să răspunde ofensivei maghiare direct, fără ocolișuri?” – concret, cum?

   • Înseamnă că tot or mai fi fost și n-am remarcat eu așa puzderie de unități de învățământ renovate sau chiar ridicate parcă peste noapte. Mai ales acum, când s-au scumpit toate. Și nu văd de ce n-ar putea fi și ce fac alții discuția, că trădătorii poartă principala vină cumva scuză dușmanii? O mână de oameni nu pot finanța o grădiniță, dar le pot băga altora mințile-n cap, străini sau cozi de topor. Metaforic vorbind, bineînțeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE