ACTUALITATECluj: Grădinițe cu predare exclusiv în maghiară renovate cu sprijinul statului ungar....

Cluj: Grădinițe cu predare exclusiv în maghiară renovate cu sprijinul statului ungar. Guvernul de la Budapesta își propune să devină atractiv pentru copiii din căsătoriile mixte

Două grădinițe au fost renovate cu sprijinul statului maghiar în localitățile Nearșova și Izvou Crișului din județul Cluj, informează EduPedu. Ambele au predare numai în limba maghiară.

La eveniment a fost prezent și Árpád János Potápi (foto), Secretar de Stat al Guvernului de la Budapesta pentru politici naționale.

În opinia lui Potápi, este important ca instituţiile de învăţământ maghiare din zonele cu populaţie mixtă să fie atractive şi să îndeplinească cerinţele secolului 21. De asemenea, este de dorit ca acolo unde este posibil, copiilor să li se ofere un program prelungit şi să poată beneficia şi de o masă caldă. Astfel, grădiniţa în limba maghiară va deveni atractivă şi pentru copiii din căsătoriile mixte, iar cei care au început să înveţe în limba maghiară vor alege, probabil, să îşi continue studiile în limba maghiară şi la şcoală, a adăugat secretarul de stat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potapi este oficialul ungar care a spus în septembrie 2020 că „Iohannis a ajuns președinte și cu votul maghiarilor din Transilvania, iar el nu a dat nimic la schimb”.

Clădirea renovată a grădiniţei din Nearşova a fost binecuvântată de protopopul István Vincze Minya. Acesta a citit cu voce tare un fragment dintr-un proces-verbal păstrat în arhiva bisericii, potrivit căruia biserica reformată din localitate a renunţat, în 1879, să mai fie administratorul instituţiei şi a predat comunităţii locale clădirea şcolii, în care astăzi funcţionează grădiniţa.

Protopopul a menţionat, totodată, că această clădire poate fi utilizată numai pentru învăţământul în limba maghiară, iar dacă învăţământul maghiar încetează, donaţia revine bisericii.

Renovarea grădiniţei din Nearşova a fost coordonată de Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR). Botond Burus Siklódi, preşedintele UCDMR, a spus că înainte de acest program de dezvoltare a grădiniţelor, organizaţia lor profesională nu s-a ocupat de şantiere. Cu toate acestea, s-au angajat să se ocupe de lucrările de construcţii, extindere şi renovare ale unor grădiniţe din aproximativ 60 de aşezări.

În cadrul programului de dezvoltare a grădiniţelor, UCDMR a devenit partenerul statului maghiar în principal în aşezările în care se construieşte o grădiniţă nouă pe un teren aflat în proprietatea autorităţilor locale sau se fac lucrări de extindere sau de renovare la o grădiniţă aflată în proprietatea acestora, a mai declarat preşedintele UCDMR.

Botond Burus Siklódi a mai precizat că, în astfel de cazuri, investiţia începe doar după încheierea unui contract cu primăria, care trebuie aprobat de consiliul local. În majoritatea cazurilor, în contract este prevăzut că în edificiu trebuie să funcţioneze, cel puţin cinci ani, o grădiniţă în limba maghiară. Din cauza situaţiei demografice precare, doar în câteva cazuri a fost trecută în aceste contracte o perioadă mai lungă, a mai adăugat Botond Burus Siklódi.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

  1. ocuparea Transilvaniei pas-cu-pas. de la cumpararea terenurilor, padurilor si castelelor prin firme interpuse care slujesc statul ungar pana la maghiarizarea copiilor din casatorii mixte. dormiti linistiti: Romania va fi sfasiata in 3 bucati intre partile extrem de interesate!

    • Și? S-o apere pensionarii speciali! Eu, ca brașovean, mi-e indiferent! UNGURII DAU PENSII SPECIALE??? NU?
      Trăiască boanghenii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT