vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATEGuvernul elimină bursele sociale pentru copiii de la țară care învață în...

Guvernul elimină bursele sociale pentru copiii de la țară care învață în altă localitate

Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial ordinul ce reglementează criteriile de acordare a burselor pentru elevi în anul școlar 2022-2023. Potrivit acestui ordin, elevii de liceu care studiază într-o altă localitate nu vor mai putea beneficia de bursa socială în valoare de 200 de lei. Motivul ce a stat la baza acestei decizii pare să fie lipsa banilor, informează Romaniatv.net.

Conform aceluiași ordin, nici elevii de clasa a V-a nu vor mai primi burse de merit. Până acum criteriul ce se lua în calcul pentru acordarea bursei era media din semestrul al II-lea, dar ținând cont de noua împărțire a anului școlar, pe module și nu pe semestre, această medie nu mai există, de aceea bursele de merit vor fi acordate doar elevilor din clasele VI-XII, din școlile de stat.

Modificările au stârnit o serie de nemulțumiri.

Consiliul Național al Elevilor a reproșat Ministerului Educației faptul că nu a făcut publice toate aceste modificări ale criteriilor de acordare a burselor și a tras un semnal de alarmă asupra inechităților la care sunt supuși elevii ce urmează să nu mai beneficieze de bursă socială dacă studiază într-o altă localitate decât cea de domiciliu.

Nici Avocatul Poporului nu a fost încântat de prevederile noului ordin și a criticat ferm modificările într-un comunicat de presă: „Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ. Mai mult, ea a nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală potrivit dispozițiilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată”.

În ceea ce privește criteriile pentru acordarea burselor de performanță, și acestea au suferit schimbări. În anul școlar 2022-2023 vor putea fi acordate și elevilor ce studiază la școli particulare.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate