sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATEASF retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance. Compania intră în insolvență:...

ASF retrage autorizația de funcționare pentru City Insurance. Compania intră în insolvență: Un fel de FNI în domeniul asigurărilor. Pașii de urmat pentru cei care au polițe la City

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. și constatarea stării de insolvență a acesteia. Compania era liderul de piață în domeniul asigurărilor RCA, informează Digi24.

ASF a respins de asemenea planul de finanțare pe termen scurt și a planului de redresare pentru compania care va intra, astfel, în faliment.

ASF spune că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate și cerința de capital minim, precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile, dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social. Astfel, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare „sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată”, se arată într-un comunicat al ASF.

Consiliul Autorității a decis retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., constatarea stării de insolvență și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății.

În iunie, City Insurance a intrat în administrarea specială a Fondului de Garantare al Asiguraților, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară și a fost amendată cu aproape trei milioane de lei pentru neregulile constate și trebuie să vină cu un plan de finanţare și redresare. În plus, toți cei opt membri ai conducerii au fost sancționați de ASF cu câte un milion de lei și li s-a retras aprobarea de a face parte din conducerea societății.

City Insurance este liderul pieței asigurărilor RCA, iar împreună cu societatea de pe locul doi deține aproximativ 75% din piață.

Compania oferă polițe RCA cu prețuri mici, sub cele ale concurenței, iar veniturile raportat la daune creează probleme, care se văd în despăgubirile lente și în problemele legate de soluționarea dosarelor de daună.

Comentând acest subiect, fostul ministru al finanțelor, Ionuț Popescu, se întreabă dacă nu a existat o complicitate între ASF și respectiva companie.

„Un fel de FNI în domeniul asigurărilor s-a spart astăzi: City Insurance a intrat, practic, în faliment. Că e vorba de o escrocherie îți puteai da seama după denumire, care vrea să te facă să te gândești la o mare bancă americană. ASF-ul, autoritatea care supraveghează acest domeniu, bineînțeles, a dormit în papuci. A dormit pe niște salarii amețitoare. Avea firma de asigurare complicități în ASF? Nu știm. Putem doar să bănuim. Cert este că nu vom afla prea curând dacă ASF e organism de reglementare și supraveghere sau doar ține de șase pentru ca șmecherii din domeniul respectiv să poată smântâni tot borcanul, până la sfârșit…”, a comentat Popescu.

Paşii de urmat pentru cei care au poliţe RCA la City Insurance

Începând din momentul în care este retrasă autorizația de funcționare această societate nu va emite nici o altă poliță. Automat, incepe procedura de faliment pentru City Insurance. Cei care au deja polițe au protecția legii asupra lor, sunt sub o umbrelă de protecție. În mod automat imediat Fondul de Garantare a asiguraților va prelua toate dosarele de daune și prin această Ordonanță de Urgență care îi conferă dreptul de a urgenta termenul va începe plățile imediat după preluarea dosarelor.

O altă opțiune posibilă este ca cei care dețin asigurare la RCA care au deja polița RCA întocmită la City Insurance pot să opteze pentru renunțarea la aceasta. Pur și simplu se duc și își asigură autoturismul la un alt asigurător.

Dar până la acest pas legea, Fondul de Garantare a asiguraților și această inițiativă nouă a ASF și a Guvernului de a oferi posibilitatea imediat de intra la plată pe dosarele de daună pe care le va prelua va fi o protecție pentru toți consumatorii din piață”, a mai explicat Daniel Apostol, director de comunicare ASF în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE