ACTUALITATECompaniile care lucrează la Catedrala Națională demontează cu date afirmațiile vehiculate de...

Companiile care lucrează la Catedrala Națională demontează cu date afirmațiile vehiculate de Recorder: Suntem consternați de modul în care ați ales să propagați acuzații și evaluări asupra unor categorii de lucrări fără a le susține cu expertiză tehnică de specialitate

Companiile care lucrează la Catedrala Națională sau Catedrala Mântuirii Neamului au răspuns, prin intermediul unor comunicate, acuzațiilor aduse de publicația „Recorder” în articolul „Catedrala prăduirii neamului”.

Astfel, firma care se ocupă de acoperiș, SC Valcon Roofs SRL a comparat, într-un comunicat trimis Basilica,  afirmațiile din articol, cu cele reale.

„În articol se dau câteva date care vizează lucrările pe care la execută SC VALCON ROOFS SRL la Catedrala Națională și pe care le considerăm eronate sau cel puțin insuficient de bine documentate și de aceea venim in întâmpinarea dumneavoastră cu următoarele precizări și date:

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Recorder: Pentru jgheaburi, turle și alte părți din acoperiș s-au livrat 30.000 mp de tablă din Cupru aurit (text preluat din reportaj, articol)
Realitatea: Cantitatea brută de tablă contractată = 19.912,92 mp

Recorder: Se montează ca material „Cupru aurit “ (text preluat din reportaj , articol )
Realitatea: Aliajul din Cupru folosit la această lucrare nu conține aur și nu are nici acoperire din aur, iar denumirea de TECU-GOLD este una generică și folosită datorită aspectului auriu. Mai jos prezentăm compoziția chimică a aliajului conform fișei tehnice a producătorului:

Recorder: „Cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva” (text preluat din reportaj , articol )

Realitatea: În general, cele mai scumpe sisteme de învelitori sunt cele pe bază de Cupru, dar sunt și cele mai rezistente ca durată de viață dintre toate sistemele de învelitori din lume. La fel de rezistente ca TECU-GOLD și deosebite, dar mai scumpe sunt: TECU BRASS BROWNISCHED și TECU-PATINA, care au aspect de galben rumenit verzui.

Recorder: „A costat 84 Euro metrul pătrat, în timp ce o tabla de calitate pentru acoperirea caselor ajunge la 15-20 Euro metrul pătrat” (text preluat din reportaj, articol )

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

Precizări:

 • Preț achiziție, SC VALCON ROOFS SRL de la KME Germania = 82.57 Euro / mp
 • Preț vânzare, SC VALCON ROOFS SRL către Patriarhia Română = 84.22 Euro / mp

Adaos comercial = 1.9% , adică 1.65 Euro / mp, în care sunt incluse cheltuieli de transport, depozitare, manipulare și diferența de curs valutar.

 • La 15-20 Euro / mp se pot cumpăra anumite materiale sau tablă pentru învelitori din oțel moale zincat, oțel zincat vopsit, aluminiu vopsit, dar care nu îndeplinesc exigențele din punct de vedere arhitectural, tehnologic și mai cu seamă durată de viață.
 • Materialul folosit (TECU-GOLD ) îndeplinește condițiile de versatilitate, de aplicare a unor tehnologii care să asigure învelitorii o durată de viață de peste 2.000 ani fără a fi nevoie de intervenții decât în situații foarte rare, ținând cont de înălțimea acoperișului.
 • Conform unui studiu și unor calcule făcute de cei de la KME Germania, pe baza unor formule de calcul și a unor exemple de învelitori vechi care sunt din Cupru de peste 300 de ani vechime, această tablă cu grosimea de 0.7 mm va avea peste 2.000 ani o grosime de aproximativ 0.4 – 0.5 mm în urma fenomenului de „elutrație”.
 • Acest proiect este singurul din lume care a primit o garanție a sistemului de învelitoare montat pentru o perioadă de 50 ani, ceea ce nu a putut să garanteze nici o altă firmă dintre celelalte pentru material și montaj.

Un comunicat asemănător a trimis și compania Theda Mar – Marmosim, firmă care lucrează la interiorul Catedralei. Un document se arată că Recorder a alăturat numele lui Adrian Videanu de lucrările Catedralei pentru a denigra.

„Menționăm totodată că societatea noastră a început colaborarea cu Patriarhia Română în anul 2018, la trei ani după ce domnul Adriean Videanu și-a încheiat activitatea politică, iar modul în care s-au derulat discuțiile de negociere și stabilire a termenilor contractuali a fost rolul activității unei echipe de profesioniști, începând cu arhitecții și proiectanții noștri, managerii de proiect și montaj.

Alăturarea pe care doriți să o insinuați are singurul scop de a discredita în mod eronat și intenționat o colaborare, având singurul obiectiv de a face „rating”. ”, se arată în comunicatul trimis agenției Basilica.

Firma acuză „Recorder” că propagă acuzații nesusținute. „Suntem mândri și onorați că avem ocazia să participăm la construirea acestui monument arhitectonic care în opinia noastră și a specialiștilor în domeniu, este o lucrare de operă similară și de aceeași importanță cu alte asemenea monumente care sunt considerate puncte de reper mondial și obiective de interes turistic, cum ar fi Catedrala San Pietro – Vatican, Catredala Notre Dame – Paris, Domul din Milano, Catedrala Sagrada Familia – Barcelona, Catedrala Sfântul Ștefan – Viena, etc.

Suntem consternați de modul în care ați ales să propagați acuzații și evaluări asupra unor categorii de lucrări fără a le susține cu expertiză tehnică de specialitate. Ne exprimăm dezamăgirea asupra lipsei de claritate și de dorință de a înțelege nivelul de complexitate pe care o astfel de construcție îl implică, prin contactarea unor specialiști avizați în domeniu”, afirmă constructorii.

Recorder: „Am cerut de la ei oferte de preț pentru sistemele de prindere folosite la catedrală și am găsit valori umflate chiar și de zece ori.”

Răspuns:Toate elementele metalice și auxiliarele folosite la prinderea elementelor de piatră sunt realizate din metale de înaltă calitate (de exemplu inox clasa A4). Observăm că în articolul Recorder nu este făcută distincția între calitatea metalelor. Bănuim că a fost o altă „scăpare” a jurnalistului, de la care ne-am fi așteptat, în spiritul eticii profesionale, să facă o minimă verificare imparțială. Astfel, vom clarifica noi și acest aspect, luând ca exemplu poziția din articolul Recorder descrisă drept:

„Șuruburi FAZ ÎI 12/30 având descriere comercială – FAZ ÎI 12/30 (12X130) ANCORA METAL” – fiind și cea mai ridicată din punct de vedere al valorii.

De fapt, acest „șurub” – așa cum a fost prezentat el de Recorder, este o ancoră metalică din INOX de înaltă rezistență, folosită la prinderea în beton a substructurii metalice pe care au fost agrafate ulterior elementele masive de piatră. Denumirea corectă este „FAZ II 12/30 (12X130) A4 ANCORĂ METAL INOX”. Cei care sunt cu adevărat ingineri constructori înțeleg diferența între „metal” (care este în general o denumire folosită pentru a desemna generic un oțel) și Inox grad A4 – atât din punct de vedere al calității și caracteristicilor tehnice ale materialului, cât și a diferențelor de cost. La o solicitare de ofertă adresată către furnizorul de astfel de elemente, am primit cotația de preț actuală (pe care de altfel ar fi primit-o și Recorder dacă ar fi solicitat piesa corectă). Valoarea actuală este cu peste 19.000 de euro MAI MARE decât valoarea cu care a contractat Patriarhia acest reper.

Un alt exemplu este reperul „Piuliță M12”, a cărei denumire comercială CORECTĂ este de fapt „Piuliță M12 INOX”. Așadar, este vorba despre același material – INOX al cărui preț îl putem afla la o simplă interogare în piață și vom ajunge la concluzia că este de peste două ori MAI MARE decât prețul contractat de Patriarhie, și NU de 10 ori mai mic, cum menționează Recorder. Dar sigur că, pentru a prezenta o realitate din piață, ar fi fost de așteptat ca jurnalistul de investigații să colecteze informații reale prin mijloace directe și documentate, care să ofere un termen de comparație corect. Din păcate, este o lamentabilă eroare pentru jurnalismul de investigație din România.

cest obiectiv este și va fi parte din patrimoniul național, cultural și spiritual al acestei țări. Așadar, reprezintă un proiect de importantă națională și este încadrat ca atare în clasa de construcție corespunzătoare. Din acest motiv s-a decis utilizarea materialelor auxiliare cu cele mai bune specificații tehnice pentru a asigura prinderea la înălțime a masivelor de piatră și rezistența de-a lungul timpului. Facem precizarea că materialele folosite trebuie să fie adecvate clasei de construcții și să răspundă exigențelor solicitate prin caietul de sarcini, care prevede că obiectivul trebuie să reziste la solicitările unui cutremur de 9 grade pe Scara Richter.

În concluzie, enunțul Recorder nu este doar nefondat, dar aduce prejudicii de imagine unei companii care acționează independent pe o piață liberă conform unor principii sănătoase de business și folosind expertiza tehnică necesară într-un proiect de o înaltă complexitate tehnică.

Recorder: „Am văzut că o bucată de Onyx care are grosime de 48 de centimetri costă 16 mii și ceva de euro.”

Răspuns: Acea piesă de onix pentru Poarta Împărătească are de fapt dimensiunea de încadrare de 50cm x 125cm x 48cm = 0,3 metri cubi, piesa având o greutate de aproximativ 630 kg. Prețul include materialul, proiectare de specialitate, procesarea materialului (rectificare, profilare, cioplitorie, șlefuire), montajul acestuia, auxiliarele de montaj (subansabluri metalice, elemente de prindere, ancore chimice și mecanice, rășini, etc), transportul, manipularea, retușurile după montaj, recristalizare, ceruire, relustruire. Pentru procesarea acestui singur reper au fost necesare aproximativ 96 de ore de execuție – procesare mecanizată de înaltă fidelitate pentru profilări speciale, cioplitorie de specialitate cu maeștri pietrari, șlefuitorie și peste 16 ore de montaj specializat (echipă de montaj formată din patru pietrari).

Menționăm că, pentru a putea procesa elementele respective și pentru a răspunde exigențelor tehnice aferente importanței unui astfel de obiectiv, sunt necesare blocuri compacte, nefisurate și omogene din punct de vedere al culorii, tonalității și al dispunerii de venatură. În acest sens, au fost făcute deplasări pentru recepția la furnizor a materialelor și selecția atentă a fiecărui bloc de piatră.

Recorder: „Doar pardoseala din altar, cea mai mică parte a încăperii principale, valorează aproape 388.000 de euro.”

Răspuns: Valoarea menționată nu este aferentă doar pardoselii Sfântului Altar, ci este pentru INTREAGA pardoseală pusă în operă în Catedrală, aferentă Altarului, Soleii 1 și Soleii 2.

Recorder: „Dom’le, n-are cum să coste atâta cheile de boltă. Orice-ar fi! Lucrez de 30 de ani cu piatră. Urc acum în mașină și îți aduc o cheie de boltă fix ca aia de la Videanu. O facem la firmă într-o oră și ți-o vând cu 30 de euro. Cum să fie 530 de euro bucata? E ireal”, ne-a spus inginerul, care a preferat să nu-și dezvăluie identitatea.”

Răspuns: Prețul real al piesei este de 210 euro și nu de 530 de euro, cum în mod eronat este indicat în articol. Cheia de boltă este o piesă masivă realizată din calcar, ce are dimensiunea de încadrare 36 x 23 x 22 centimetri și cântărește aproximativ 60 de kilograme. Piesa este un element complex, cu prelucrări speciale, profilări, cioplitorie în piatră pentru realizarea Crucii, șlefuire, prelucrări speciale de cant, chertări laterale pentru montaj la înălțime etc.

La realizarea lucrărilor de finisaje piatră naturală pentru obiectivul Catedrala Națională sunt implicați peste 800 de oameni ce activează pe lanțul de execuție, atât pe partea de extracție, transport, procesare și montaj.

În concluzie, considerăm ca fiind nejustificate și profund tendențioase toate afirmațiile și aprecierile făcute la adresa noastră, neavând nicio acoperire și fără a fi făcută o verificare reală, așa cum ar implica deontologia profesională, având singurul scop de a denigra”, se încheie comunicatul.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

7 COMENTARII

 1. Recorder e o mizerie sorosstă susținută de Youtube. Reprezentanții Youtube ar trebui convocați la parlament fiindcă susțin calomnii dirjate de o propagandă marxistă. Unde este Fact check-ul care ar fi trebut activat de Youtube ptr astfel debasme, scrise cu ură nu cu informații credible?

 2. Confruntați acum cu realitatea, cu datele clare oferite chiar de la sursă, echipa “editorială” Recorder simte fiorul rușinii cum le aprinde obrajii și măcăr în al 12-lea ceas, după ce au fost prinși cu minciuna, publică un articol în care își cer scuze și retrag acuzațiile făcute. Ba, ca să mai spele din rușine, dezvăluie numele celor care au tot comandat “reportaje”. (La scurtă vreme se destramă totuși, numele fiindu-le pătat de-acum.) “Jurnalistul” în cauză își dă demisia și, realizând că nu poate face nimic demn cu diploma de la SNSPA, se înscrie la o școală de meserii și chiar devine util. Urmăritorii Recorder realizează că au fost doar bieți câini ai lui Pavlov cărora li s-a agitat clopoțelul de câte ori era nevoie iar ei au salivat conștiincios. Sunt mult mai reticenți acum în a se considera rebeli regurgitând tocmai ce le dă sistemul, și per ansamblu, își canalizează energia spre treburi mult mai constructive.
  În alte știri: o turmă de purceluși a fost observată astăzi zburând vesel deasupra țărișoarei. Prin văzduh grohăitori, aceștia au demonstrat o aerodinamică de care nimeni nu-i credea capabili.

 3. Puneti capat actiunilor de imbecilizare religioasa a Poporului Roman si scoateti in afara legi BOR o institutie privata care alaturi de fosta Casa Regala au tradat, tradeaza si capuseaza Romania!
  Romania are nevoi de scoli spitale intreprinderi de productie agricultura si arsenale Militare pentru a scapa de statutl actual de colonie la a carui jaf au contribuit nu numai Marile Putori prin multinationale dar si BOR o institutie capusa privatizata!

  Opriti finantarea din banii publici a “CATEDRALEI IMBECILIZARII NEAMULUI”! si a tuturor lacaselor de cult indiferent de rit!
  Slujitorii cultelor religioase-cele mai criminale filozofii din Istoria Umanitatii- trebuie sa se autofinanteze si numai si numai prin practici legale!

  Virgil Ciuca
  New York
  18 oct. 2021

 4. mdeah….

  Ce abureala de 2 bani …. oare cat de prosti ne cred cei 2 PDL-isti ( Videanu cu marmora si Bacin cu tinichiaua )

  1. ca sa vedem cu adevarat dimensiunea furtului , hai sa vedem ce backdiscount-uri s-au acordat de catre producatori , celor care au vandut materialele patriarhiei.
  2. haideti sa vedem ce preturi pt. manopera s-au oferit acolo si ce au inclus acestea _ sper ca acum nu ne mai dau o flegma in ochi _bietii samariteni _ ca au pierdut si bani …..
  3. reamintim ca profiturile celor care fac diferite manopere provin din lucrari suplimentare , schele , materiale “ajutatoare” , macarale ( sa nu uitam ca s-a lucrat la mare inaltime ) , organizari de santier s.am.d.
  4. patriarhia s-a laudat ca de centenar lucrarile la acoperis vor fi gata cel tarziu cu o luna inainte ( octombrie / noiembrie 2018 )- cel putin asa pretindeau pe situl oficial . Asa cum a vazut o tara intreaga acesta nu au fost gata . INTREBARE : ce penalitati s-au aplicat pentru lucrarile nepredate la timp ? DIn surse foarte apropiate celor care au urmarit lucrarile din partea patriarhiei s-a vehiculat sintagma ( bineinteles la figurat ) ca ” daca nu e gata acoperisul inainte de sarbatoarea centenarului , firma de constructii va plati cu capul ” …. asa si ?? nu a fost gata ….
  5. sunt convins ca Patriarhia nu a primit numai oferta firmei ” castigatoare ” . Sa prezinte toate ofertele pe care le-au avut pt. tabla si marmura sa aratam poporului roman ca BOR e cinstita si transparenta . sa ne explice de ce au cumparat marmora si table de unde le-au cumparat ? Nu a mai avut nimeni pietre si tabla ? chiar asa special ? sa explice …. ca e din banii romanilor .

  Neacsu Cristi
  Dortmund

 5. Dac tot se lucrează cu 1,65 euro pe mp , manipulare , diferente de curs valutar , etc din ce blagoslovitilor platiti si ziua de munca , utilaje , transport , accesorii ? Sau alea apica din cer cu aprobarea Marelui Alb ? De ce trebuie sa plătesc eu impozit la stat (fiind din provincie) , ca mai bine de jumătate sa se duca pe bugetul Bucurestiului ca apoi alti ipocriți sa doneze pentru catedrala neamului ? Voi nu sunteți în stare sa aveți apa calda idioților, dar aveți bani de catedrala ? Rugați-vă sa vina ploaia și caldura si mergeți sa va spălați cu apa de pe burlane montate cu 1,65 euro/mp. Poate sunt sfințite si va ajunge pana la următoarea donație.

  • Din provincie fiind, ati dat bani si pentru Arena Nationala, Stadionul Steaua, Stadionul Rapid și stadionul Arcul de Triumf. Tot din București. Ati fost la ele? Impreuna, costa de 2-3 ori peste catedrala. Si trebuie sa dai bani pe bilet ca sa intri. La catedrala, puteti veni oricand, gratis.

   Pe de alta parte, bucurestenii au platit si ei pentru obiective din provincie. Asa functioneaza o țară. Sau deja e depășită, mai bine ne întoarcem la triburi?

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...