ACTUALITATEGuvernul contrazice Curtea Constituțională și afirmă supremația dreptului UE asupra celui național....

Guvernul contrazice Curtea Constituțională și afirmă supremația dreptului UE asupra celui național. Executivul de la Varșovia a avut o poziție complet opusă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că recunoaște supremația dreptului Uniunii Europene asupra legislației naționale, același lucru făcându-l și ministrul justiției, Cătălin Predoiu, scrie Rost Online.

„Este cât se poate de evident înscris în Constituția României că tot ce înseamnă partea de prevalenţă a dreptului Uniunii Europene se aplică şi în România. Eu din ce am putut să înțeleg a fost vorba de un comunicat şi nu de o poziție oficială a Curţii Constituţionale”, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă.

Poziția sa despre Constituția României vine în opoziție față de ceea ce a afirmat chiar forul specializat în apărarea legii fundamentale, Curtea Constituțională. Recent, CCR a explicat că prevalența dreptului UE asupra celui național poate surveni doar printr-o modificare a Constituției.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Poziția oficială a Ministerului Justiției și a Guvernului a fost exprimată prin scrisoarea transmisă comisarului Reynders încă din luna noiembrie, în sensul recunoașterii supremației dreptului european și a rămas neschimbată. Poziția a fost reiterată în cadrul întâlnirii ministrului justiției cu comisarul Reynders din luna decembrie 2021 în marja JAI. Miniserul a comunicat public pe marginea întâlnirii inclusiv acest detaliu”, a spus ministrul Predoiu.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Aflată în aceeași situație cu România, Polonia a avut o reacție complet diferită. Ca urmare a acestei reacții de auto-apărare, Comisia Europeană (CE) a lansat o nouă procedură de infringement împotriva Poloniei, însă reacția Varșoviei nu a întârziat să apară:

„Lansarea procedurii de infringement împotriva Poloniei reprezintă un atac asupra Constituţiei şi suveranităţii Poloniei”, a spus viceministrul justiţiei din Polonia, Sebastian Kaleta, după cum a anunțat Rostonline.

În România, doar partidul AUR a avut o poziție publică de apărare a Constituției, în sensul menționat de Curtea Constituțională.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...