Generalul (r) Silviu Predoiu, fostul director adjunct al SIE, afirmă că proiectele legilor securităţii, aşa cum au apărut ele în presă, reprezintă o platformă pentru abuz, trădează un dezinteres faţă de cetăţeni, dar şi o deprofesionalizare a celor care le-au conceput.
Într-o emisiune difuzată la Aleph News, fostul director al Serviciului de Informații Externe a criticat, amplu, proiectele de legi apărute în spațiul public. Generalul Predoiu a declarat că România se îndreaptă spre o „societate dictatorială”.
„Noi nu îndreptăm către o societate militarizată, pentru că e fals acest lucru. Noi ne îndreptăm spre o societate dictatorială şi ne îndreptăm cumva cu acordul nostru. Acordul nostru, așa cum spun documentele, prin acțiuni și inacțiuni. În cazul de față prin inacțiune ne îndreptăm spre o societate dictatorială”, a spus Predoiu.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Predoiu afirmă că 10-40% din conținutul proiectelor reprezintă „prostii și nenorociri”.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
„Eu pot să cred în bunele intenţii ale preşedintelui Iohannis. Dumnealui face nişte corecţii. Haideţi să admitem de dragul acestei discuţii că dumnealui va aduce o serie de corecţii în corpul legilor. Problema este că cei care au scris aiurelile alea din corpul legii, aşa cum arată ele acum în draft, vor lucra în continuare în serviciu şi după ce nu va mai dl. preşedinte, care mai are doi ani de mandat. Ei vor rămâne în continuare. Deci, nu anulează problema faptul că va face dumnealui nişte corecţii, nu anulează prezenţa în serviciu a unor indivizi capabili să gândească o serie de enormităţi. Legile în sine, aşa cum sunt ele prezentate, aş spune că 60-70% din conţinutul lor este relativ benign. Multe sunt copiate după prevederi din legile similare ale altor state, după la alte serviciii. Problema nu este ce e luat şi ce este benign, problema o reprezintă acel între 10 şi 40% de prostii şi nenorociri.
Articolele acelea care merită atenţie pentru că ascund în ele rădăcina abuzului se regăsesc într-o serie de prevederi anulând spiritul democratic care trebuie să guverneze toate instituţiile statului. Nici nu ştiu dacă au fost puse acolo din prostie sau din ticăloşie. Şi în ultimă instanţă nici nu are importantă dacă este vorba de prostie sau ticăloşie, poate ambele, da, nişte proşti ticăloşi, pentru că ele rămân la fel de grave prin efectele lor, iar cei care le-au scris, repet, sunt acolo. Că le va corecta dl. preşedinte sau dl. Ciolacu… Deja intrăm într-o zonă de SF”, a continuat Predoiu.
Fostul director de la SIE a spus că proiectele de lege duc totul în derizoriu, pentru că orice poate fi considerat o amenințare la adresa siguranței naționale.
„O ameninţare formulată confuz, invizibilă marii majorităţi a populaţiei, generează platforma pentru abuz, pentru acţiuni intruzive, incorecte. Şi din păcate am avut istoric de asemenea situaţii. Dau citire la două ameninţări. Constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale a României acţiunile, inacţiunile, stările de fapt cu consecinţe la nivel naţional sau regional/internaţional, atenţie, care afectează rezilienţa statului în raport cu ameninţările de tip hibrid. Nu pentru că sunt general cu patru stele, ci pentru că am fost ofiţer de informaţii 30 de ani. Dvs sunteţi cineva din afară şi spuneţi tare nu aş vrea să încalc ameninţarea asta. Ce trebuie să nu fac? Nu ştiu, poate că trebuie să facem ceva, că e şi acţiune şi inacţiune, dar dacă nu fac? E o stare de fapt care poate să afecteze rezilienţa statului în raport cu riscuri şi ameninţări hibride. Deci ce trebuie să fac eu? E o formulare care permite oricui să încadreze.
Silviu Predoiu: Sau mai există formulări de genul sunt ameninţări acţiunile, inacţiunile, stările de fapt care afectează administraţia, educaţia, sănătatea, patrimoniu cultural. Nu mai citez, dar sunt multe. E adevărat că ameninţări la adresa statului pot să apară în orice domeniu. Nu toate ameninţările sunt de competenţa serviciilor. Nu serviciile trebuie să protejeze sănătatea publică. Hai să dăm şi alunecările de teren. De fapt, cred că sunt. Noi transformăm totul într-o ameninţare, ducem totul aproape în ridicol şi ajungem ca în glumele alea Securitatea e în toate, e în cele ce mişcă, e în cele ce mâine vor râde la soare, cum era partidul”, a mai zis Predoiu.
Pai nu astia ca tine i-au adus pe incompetentii astia la guvernare?! Ce servicii de kkt sunteti daca ati permis strainilor sa faca legea la noi in tara, sa fie sefii sfertodoctilor precum iohannis ciolacu, ciuca s.a.m.d.?!
Nu poporul si i-a dorit pe tradatorii astia, pe neterminatii astia îmbuibați! Serviciile de kkt cu oameni corupti, puși pe capatuiala! Cand iesiti din sistem, toti va dati fete mari!