joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEProiect de lege care sporește puterile SRI | Ofițerii de informații pot...

Proiect de lege care sporește puterile SRI | Ofițerii de informații pot fi audiați, percheziționați sau reținuți doar de procurori anume desemnați. Civilii și firmele ar putea fi obligați să colaboreze cu agenții SRI în derularea operațiunilor. Noi puteri și în interceptarea comunicațiilor

Procurorii pot intra în sediile SRI care gestionează informații secrete de stat doar cu aprobarea președintelui CSAT, care este șeful statului, și cu informarea prealabilă a directorului Serviciului, se arată într-un proiect de lege privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații aflat în dezbaterea coaliției și consultat de G4Media.

Ofițerii SRI vor putea fi audiați, percheziționați sau reținuți pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu numai de procurori anume desemnați.

Ce prevede proiectul de lege:

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Art. 39 – (1) Personalul Serviciului:

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

a) desfășoară activități ce implică exercițiul autorității de stat și are toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege pentru aceasta;

b) poate fi audiat, percheziționat sau reținut pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea numai de procurori anume desemnați, cu informarea prealabilă a directorului general al Serviciului și în prezența unui reprezentant al structurii juridice a Serviciului;

(2) Pentru efectuarea oricăror activități de urmărire penală, accesul organelor abilitate în sediile și obiectivele Serviciului în care se gestionează informații secret de stat se realizează doar cu aprobarea președintelui CSAT și informarea prealabilă a directorului general al Serviciului, în baza unor mandate emise de judecători din cadrul ICCJ.

Legea în vigoare nu prevede în mod special procedura prin car un ofițer SRI răspunde în fața legii. Potrivit legii din 14 din februarie 1992, actualizată în 2014, în baza căreia își desfășoară activitatea SRI, ”cadrele din sectoarele operative la Serviciului Român de Informații sunt funcționari publici care îndeplinesc atribuții ce implica exercițiul autorității de stat, având toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege pentru aceasta calitate”. Altfel spus, ofițerii SRI nu beneficiază în prezent de regim special în fața legii penale, altul decât cel stabilit pentru funcționarii publici, conform G4Media.

Civilii ar putea acorda sprijin Serviciului Român de Informații

De asemenea, conform aceluiași proiect, persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice ar putea fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operațiunilor sale.

Potrivit informațiilor G4Media proiectul de lege ar viza funcționarea Serviciului Român de Informații. Din articolele redate reiese că cetățenii și persoanele juridice au obligația să colaboreze cu agenții SRI, la solicitarea acestora.

  • Art. 9 (1) Pentru îndeplinirea atribuțiilor sale, Serviciul cooperează cu alte autorități și instituții, potrivit competențelor legale.
  • (2) Autoritățile și instituțiile publice, precum și persoanele fizice și juridice au obligația să acorde sprijin, la cerere, Serviciului, în îndeplinirea atribuțiilor sale, potrivit legii.
  • art. 32 Personalul Serviciului în exercitarea funcției îndeplinite în condițiile legii are dreptul de a utiliza tehnici speciale de investigare specifice activității de informații și contrainformații ori de aplicare a legii, precum și să solicite oricărei persoane sprijin pentru realizarea atribuțiilor și competențelor legale. Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii.

SRI poate desfășura activități economice

Serviciul Român de Informații este autorizat să folosească identități, documente, indicative, bunuri mobile și imobile, de acoperire în îndeplinirea atribuțiilor ce-i revin, se arată în proiectul de lege privind organizarea și funcționarea SRI consultat de G4Media.ro. Din formulările vagi se poate înțelege că SRI poate desfășura activități economice, însă spre deosebire de legea în vigoare a dispărut trimiterea explicită la înființarea de societăți comerciale. Totuși, proiectul de lege prevede clar că ”în cadrul Serviciului pot fi înființate activități finanțate integral din venituri proprii”. În plus, proiectul de lege lărgește sfera asociativă în cadrul căreia poate activa SRI.

Art. 23 (1) În vederea exercitării competențelor și îndeplinirii atribuțiilor ce îi revin, Serviciul este autorizat:

b) să folosească identități, documente, indicative, bunuri mobile și imobile, de acoperire;

g) să acceseze și să utilizeze informațiile din baze de date ale altor autorități și instituții publice, în limitele competențelor conferite prin lege;

h) să solicite persoanelor fizice și juridice, în condițiile prezentei legi, date, indiferent de forma de stocare a acestora, informații și, după caz, obiecte;

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Art. 44 – Serviciul poate avea în coordonare, în raport cu nevoile proprii și cu respectarea strictă a prevederilor legale, o regie autonomă, precum și asociații cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Art. 42 – (1) Fondurile bănești necesare pentru desfășurarea activității Serviciului se asigură de la bugetul de stat și din alte surse, legal constituite.

(2) În cadrul Serviciului pot fi înființate activități finanțate integral din venituri proprii, potrivit legii.

(5) Documentele justificative aferente cheltuielilor operative se clasează sau se distrug în condițiile stabilite prin ordin al directorului general al Serviciului, după încheierea exercițiului bugetar și aprobarea CSAT, mai scrie G4Media.

SRI, puteri în interceptarea comunicațiilor

De asemenea o altă prevedere stipulează că SRI ar putea deveni autoritate națională inclusiv în domeniul interceptării comunicațiilor. Mai exact, viitorul Centru Național pentru Interceptarea Comunicațiilor va funcționa în cadrul SRI.

Informațiile apar în contextul în care CSAT a pregătit un pachet de legi referitoare la siguranța națională și care urmează să intre în dezbatere publică în următoarea perioadă.

Este vorba de șase legi care vizează organizarea și funcționarea SRI, SIE, STS, SPP, CSAT și Ministerul Apărării Naționale. Pachetul de legi va avea un impact major asupra funcționării serviciilor de informații și armatei române, cu efecte asupra sferelor de putere din statul român.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că în interiorul Coaliției nu au fost discuții pe tema pachetului de legi privind siguranța națională și nici la nivelul comisiilor parlamentare care se ocupă cu controlul SRI și SIE nu ar fi existat dezbateri în acest sens.

Potrivit surselor citate ar exista un draft al legilor siguranței naționale, document care ar fi adunat propunerile venite din partea SRI și SIE, discutat în CSAT și care ar putea fi asumat în următoarea perioadă de către Guvern.

  • „Nu au fost discuții nici în Coaliție nici la nivelul comisiilor parlamentare de specialitate pe vreun proiect de lege care să facă parte din pachetul legilor siguranței naționale. (…) Măsurile apărute în presă sunt halucinante și țin mai degrabă de sondarea opiniei publice, sunt lansate special spre a lua pulsul societății. China își obligă prin lege cetățenii să colaboreze cu serviciile secrete și fix de asta SUA a rupt colaborarea cu ei”, susțin sursele HotNews.ro.

La începutul lunii mai deputații și senatorii au votat înființarea unei comisii comune a Parlamentului care se va ocupa de dezbaterea legilor securității naționale. Comisia nu este încă funcțională pentru că nu toate partidele parlamentare și-au nominalizat reprezentanții.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Reamintim că în 2016 președintele Klaus Iohannis a inițiat consultări cu toate partidele parlamentare pe marginea legilor securității naționale. În urma consultărilor Iohannis a declarat că legile securității sunt învechite și inadaptate și ca vor fi două pachete de legi noi în acest sector, primul în fază avansată și un al doilea pentru care președintele a propus o comisie în Parlament.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Discuțiile pe pachetul de legi au fost blocate la nivel politic. În CSAT s-a lucrat la un pachet de legi în acest sens dar discuțiile în interiorul Coaliției au fost amânate, potrivit HotNews.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE