miercuri, iulie 24, 2024
ACTUALITATERomânia „Educată“ | Peste 3.400 de profesori se vor afla la catedră,...

România „Educată“ | Peste 3.400 de profesori se vor afla la catedră, în anul școlar 2023-2024, fără a avea studii necesare postului. Nu mai sunt cadre didactice pentru matematică, fizică și chimie

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că în noul an școlar, care va ncepe luni, 11 septembrie 2023, la catedră se vor afla peste 3.400 de profesori care nu au studii corespunzătoare postului.

„În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am, actualizată, este 3.440, față de 5.233, cât am avut în anul școlar 2022-2023”, a spus Ligia Deca.

„Sunt convinsă că atât creșterile salariale care au intrat în vigoare în luna iunie, cât și măsurile pe care noile legi le prevăd pentru a încuraja absolvenții de învățământ superior să aleagă cariera didactică vor asigura un trend descendent față de acest cifre și vom avea mai multe cadre titulare și calificate la clasă”, a mai explicat ministrul Educației.

Se pare că eistă și un deficit mare de personal în sistemul educațional românesc la disciplinele matematică, fizică și chimie.

„În ceea ce privește profesorii la aceste discipline, avem situații dificile, așa cum era de așteptat, în zonele rurale, dar avem și semnalate situații punctuale în zona urbană. De aceea, noua lege a învățământului preuniversitar prevede un program de încurajare a științelor matematicii, tehnologiei, în așa fel încât să avem mai mulți studenți care merg în zona programelor fizică, chimie, matematică și, de asemenea, să îi încurajăm să aleagă și cariera didactică”, a spus ministrul Educației.

Ministrul Ligia Deca a mai anunțat că, din păcate, 189 de unități de învățământ vor funcționa și în acest an cu grupuri sanitare neconforme.

„În ceea ce privește situația grupurilor sanitare neconforme, în ultimul an s-au finalizat lucrările la 62 de astfel de unități de învățământ, deci pentru 62 de unități nu mai suntem în situația în care grupurile sanitare să nu fie în incintă”, a explicat ministrul.

„La data de 25 august, Ministerul Educației a pus în consultare publică un proiect de HG privind repartizarea sumelor necesare, practic se alocă peste 14, 5 milioane de lei pentru a rezolva situația în 159 de unități. Pentru restul, de aproximativ 30 de unități, am solicitat Ministerului Finanțelor o suplimentare la rectificare”, a mai spus Ligia Deca.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

 1. Pentru cine mai are inca simpatie pentru educatia de stat, recomand telegrama ‘Adio elitei educate. Dezetatizarea educatiei’ din care spicuiesc: “Scoala este un produs al statului: prin acreditari, titularizari, licentieri si programe obligatorii, prin finantare. Ideologia, propaganda, si reflexul mental etatist sint produsele ei. Dezideratul Iluminist al autonomiei profesorilor fata de stat a esuat. La negura incertitudinii funciare a cunoasterii, se adauga negura intinsa peste minti de educatia de stat.”

  anon . to / ESrLlE

  N.B. Scuze pentru modul de scriere al adresei URL, la R3Media, Akismet ‘antispam’ cenzureaza linkurile anon to (sau in general, nu stiu, demersurile de remediere au ramas fara rezultat). Eliminati spatiile pentru a obtine link-ul de directionare…

 2. hm:
  candva dupa incidentele din ’89
  la Economie intr-a 11 am avut profesor(…) un economist:
  era si pensionar
  ii desfiintzasera si postul la de Comitetul de Stat al Planificarii…..

 3. Ce înseamnă să fii istoric-jurnalist, cu o dragoste profundă pentru modă ? Raportezi conștiincios ce declară Guvernul.

  Nici vorbă să (se) întrebe OI dacă mai avem ELEVI pentru matematică, fizică, chimie – nicidecum să deschidă manualele și să (ni) le comenteze!

  Nici vorbă să aflați de la istoricul Ivan că România este REGULA (Democrației), nu excepția:

  https://www.msn.com/en-ca/news/canada/canada-s-teachers-say-ongoing-shortage-creating-crisis-what-s-behind-it/ar-AA1gixVw?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=4b26ea21ad754bf1a922080e7d851bd0&ei=17

  Nici vorbă să vă spună de câte ori a menționat Sahra Wagenknecht problema în Germania, în ultimele luni!

  https://www.youtube.com/watch?v=lY4e3H0NDV4

  Ce spune SW mai sus, de pe la 3:12 până pe la 4:00 ?

  Ce spune Dr. H. Lesch, mai jos ?

  https://www.youtube.com/watch?v=-q0Sm8Kldn0

  Dar Sahra Wagenknecht, de la primele cuvinte, mai jos ?

  https://www.youtube.com/watch?v=oBRUvMSHsHs

  Dar în Franța ? Nu-i LA FEL și acolo ? Dar în alte cartiere ale Democrației ?

  O întrebați pe d-na Ivan ? Că dânsa continuă să raporteze imperturbabil … fără să menționeze anvergura problemei.

  Nu vă temeți că într-o zi va fi întrebată ce a știut și când ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE