duminică, mai 19, 2024
ACTUALITATEGazprom încetează furnizarea de gaze către Finlanda, după ce aceasta a refuzat...

Gazprom încetează furnizarea de gaze către Finlanda, după ce aceasta a refuzat să mai plătească în ruble

Compania de stat rusă Gazprom a anunțat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda. Partea rusă a luat decizia după ce firma de vânzare angro a gazelor Gasum, deținută de statul finlandez, a refuzat să achite gazele în ruble, așa cum pretinde Moscova, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Gazprom Export a cerut tuturor țărilor europene plata în ruble pentru gazul rusesc. Majoritatea contractelor de export-import al gazelor sunt încheiate în euro sau dolari, iar Rusia a întrerupt încă din aprilie livrările către Bulgaria și Polonia, țări care au refuzat să accepte noile condiții de plată. Finlanda importă din Rusia cea mai mare parte din gaze, însă acestea au o pondere de doar aproximativ 5% în consumul de energie.

„Este foarte regretabil că livrările de gaze conform contractului nostru de furnizare urmează să fie întrerupte. Cu toate acestea, ne-am pregătit cu grijă pentru această situație și am luat măsuri ca să nu existe perturbări în rețeaua de transport al gazelor; ne vom putea alimenta cu gaze toți clienții în următoarele luni”, a declarat directorul general al Gasum, Mika Wiljanen.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Gazprom va întrerupe fluxul de gaze sâmbătă la ora 04.00 GMT. Gasum, care avertizase de miercuri că ar putea rămâne fără gaze rusești, a afirmat că clienții finlandezi vor primi în continuare gaze prin conducta BalticConnector, care face legătura cu Estonia.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Vineri, Finlanda a anunțat că a ajuns la un acord pentru închirierea unei nave de depozitare și regazificare de la compania Excelerate Energy din SUA, pentru a înlocui livrările Gazprom începând din ultimul trimestru al acestui an. Nava readuce în fază gazoasă gazul natural lichefiat (GNL) super-răcit pentru transport. Gazprom nu a răspuns imediat solicitării de a comenta anunțul părții finlandeze privind întreruperea.

Înainte de comunicatul Gasum, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că guvernul rus nu dispune de date detaliate privind contractele Gazprom. „Însă, evident, nu se va livra nimic gratis nimănui”, a adăugat el.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat în urmă cu câteva săptămâni faptul că Ungaria va folosi schema de plată în ruble impusă de Moscova drept condiție pentru a plăti gazele și petrolul provenite din Federația Rusă, această situație fiind decisă de „infrastructură”.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE