ACTUALITATERevista Presei pentru o agendă națională: 7 aprilie

Revista Presei pentru o agendă națională: 7 aprilie

NAȚIONAL:

 1. După ce săptămâna trecută nu au reușit să întrunească majoritatea necesară [1] senatorii actualei coaliții de guvernare au adoptat ordonanța care permite înstrăinarea acțiunilor la companiile de stat [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 2. Despre selecția elitelor în România: USR îl propune ca vicepreședinte al ANAF pe Emil Sămărtinean care nu are experiență în administrația publică iar până în 2016 a lucrat ca funcționar bancar, ospătar și agent de vânzări. Sursa.
 3. Despre „claritate și consecvență” în comunicarea informațiilor:
 • Prim-ministrul Florin Cîţu: revenirea la normalitate se va face de la 1 iunie. Sursa.
 • Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: vom putea scăpa de mască din toamnă, numai dacă numărul de infectări va scădea. Sursa.
 • Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță: masca de protecția va fi ultima dintre măsurile aplicate în prezent pentru prevenirea răspândirii COVID-19 la care se va renunța. Sursa.
 1. Despre „beneficiile” învățământului online:
 • 1 din 10 profesori spun că elevii au pierdut până la 80% din materie, conform unui studiu World Vision România. Sursa.
 • În primul an de pandemie (2020), când școala s-a derulat preponderent online, părinții din România estimează că au plătit dublu pentru educația copiilor (față de 2018). Sursa.
 • Sorin Cîmpeanu (Ministrul Educației): în jur de 510.000 de elevi nu au avut acces la tehnologia necesară pentru desfășurarea școlii online. Sursa.
 • Ionuț Tudose, profesor de geografie la un liceu bucureștean, avertiza asupra pericolelor învățământului online, (concluzii la care a ajuns în urma realizării unui barometru al școlii online pe un eșantion de 1728 de elevi din întreaga țară): reducerea calitativă a procesului didactic, probleme de sănătate fizică și psiho-emoțională: dureri musculare sau de cap, oboseală, afecțiuni ale ochilor, stres, sentimente de singurătate și nesiguranță, depresie. La toate acestea se adaugă lipsa mișcării fizice și slăbirea sistemului imunitar prin diminuarea drastică a contactului cu mediul exterior, reducerea puterii de concentrare prin expunere prelungită la ecrane și periclitarea formării socio-comportamentale a elevilor. Sursa.
 1. De Ziua Mondială a Sănătății Institutul Național de Statistică avertizează că peste 90% dintre românii cu vârsta de 15 ani + mănâncă haotic și numai 11% dintre ei fac sport [1]. În acest sens, Asociația Pro Consumatori avertiza încă din 2015 că România ocupa locul doi în Europa la obezitate infantilă [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 2. Din seria vaccinul nu este obligatoriu dar condiționează totuși accesul la diferite drepturi și libertăți: mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru care discută posibilitatea ca românii vaccinați să scape de restricții în domeniile HoReCa, al evenimentelor, în domeniile cultural-artistice și sportive, a declarat președintele Organizației Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie. Sursa.
 3. Guvernul, prin consilierul de stat Mara Mareș, lucrează la un proiect de acordare de împrumuturi pentru elevii ce vor să studieze în străinătate. Condiția acordării împrumutului este ca tinerii să se întoarcă și să lucreze în România după finalizarea studiilor, până la înapoierea împrumutului. Sursa.
 4. Garda de Mediu a dat amenzi în valoare de 2 milioane de lei pentru poluarea aerului din Capitală, atât Primăriei Municipiului București şi Primăriilor de Sector, precum şi operatorilor de salubritate cu care acestea au încheiat contracte de prestări servicii. Sursa.
 5. Asociația Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România – AFDPR face un apel, printr-un comunicat, către rudele și urmașii deținuților politici decedați în lagărele de muncă de la Periprava, precum și către orice persoană care deține informații despre aceste rude, să contribuie la identificarea victimelor. Sursa.

ROMÂNII MINORITARI DIN ROMÂNIA:

 1. Biroul Permanent al Camerei Deputaților a respins ieri înființarea Subcomisiei pentru problemele românilor din Harghita Covasna și Mureș [1]. Menționăm că atât pentru comunitatea maghiară cât și pentru cea romă înființarea unor astfel de comisii a fost aprobată [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 2. În ciuda faptului că majoritatea instituțiilor publice nu au bugetul aprobat, contractul de proiectare a drumului Expres care va conecta județul Satu Mare de Ungaria (prin drumul Expres M49) a fost semnat. Sursa.
 3. O altă dovadă a faptului că Transilvania a fost mereu o țară românească, o constituie numeroasele cuvinte românești adoptate în limba maghiară. Sursa.

MINORITĂȚI ETNICE:

 1. Acuzații grave la adresa ministrului UDMR al Tineretului și Sportului, Eduard Novak. Cătălin Vlad, vicepreşedinte al Federaţiei Europene de Sport Jiu-Jitsu, susține că ministrul Eduard Novak alocă bani publici pentru un sport care se află în plin proces de recunoaștere (respectiv BJJ-ul – Brazilian Jiu-Jitsu). Sursa.

COMUNITĂȚI ISTORICE:

 1. Actuali cât şi foști elevi ai Școlii Generale Românești din Micherechi au plantat sâmbătă, în mod simbolic, un copac în proximitatea instituției de învăţământ din localitatea lor natală, ca simbol al trăiniciei românilor pe acele meleaguri [1]. Micherechi este singura localitate din Ungaria unde românii sunt majoritari (din cei 2000-2500 de locuitori aproximativ 90% s-a declarat români) [2]. Sursa 1, Sursa 2. Dintre cele mai importante probleme ale comunității românești din Ungaria precizăm:
 • Lipsa învățământului superior în limba maternă. Sursa.
 • Nu sunt reprezentanți de niciun partid politic în Parlamentul maghiar, iar reprezentanții minorităților nu au drept de vot în Parlament (au doar un rol consultativ). Sursa.
 • Lipsa accesului la posturi de televiziune cu știri în limba română sau din România; lipsa condițiilor corespunzătoare de funcționare a mass-mediei în limba română. Sursa.
 1. Aproape jumătate din populația din Basarabia dorește unirea cu România, conform unui sondaj realizat de iData. Sursa.
 2. S-a stins din viață un luptător pentru drepturile românilor din Cernăuți, domnul Corneliu Nichitovici. Împreună cu alţi compatrioţi, domnia sa a contribuit activ la procesul de trecere a şcolilor românești din ţinut de la grafia latină, la cea în limba română. Sursa.
 3. Primăria municipiului Cahul din Republica Moldova a solicitat sprijinul României în vederea detașării unei echipe de medici care ar ajuta la tratarea pacienților din această regiune, infectați cu coronavirus. Sursa.

DIASPORA:

 1. Spania: aproape 5.000 de români au plecat din Spania de la începutul pandemiei. Cei mai afectați de pierderea locurilor de muncă au fost cei care lucrau în hoteluri, restaurante sau alte servicii turistice. Sursa.
 2. Italia: îngrijitorii și muncitorii sezonieri se numără printre categoriile care vor primi compensații de până la 1.000 euro pentru pierderile suferite în timpul închiderii parțiale sau totale a activităților în lunile de stare de urgență din pandemie. Sursa.
 3. Dragoş Anastasiu, coordonatorul proiectului RePatriot Turism spune că românii din străinătate pot salva turismul din Româna. Anastasiu susține că dintr-un milion de români care vin frecvent în țară care și-ar putea aduce cu ei prieteni sau cunoștințe, ar putea rezulta două milioane de turiști care să-și petreacă vacanța în România. Sursa.
 4. Marea Britanie relaxează restricţiile, însă nu permite încă reluarea călătoriilor internaționale. Sursa.

INTERNAȚIONAL:

 1. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu susţine impunerea paşapoartelor de întrucât NU SE ŞTIE CU SIGURANŢĂ DACĂ VACCINĂRILE PREVIN SAU NU TRANSMITEREA VIRUSULUI. Sursa.
 2. Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei „legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser. Sursa.
 3. Despre persecuția minorităților religioase: potrivit unui raport al Radio Free Asia, Partidul Comunist Chinez îi adună pe creștini în „centre de transformare mobile, secrete” și le cere să renunțe la credință [1]. Reamintim faptul că încă din 2014 creștinismul era cea mai persecutată religie din lume (între 150 și 200 de milioane de creștini erau prigoniți în 140 de țări) [2]. Sursa 1, Sursa 2.
 4. Zece amirali în retragere din Turcia au fost reținuți în cursul zilei de luni, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a avertizat că o scrisoare semnată de circa o sută de amirali ai marinei ar anunța o lovitură de stat. În scrisoarea cu pricina, amiralii își exprimau îngrijorarea că planificata construire a unui canal prin Istanbul, comparabil cu canalul Panama sau canalul Suez, ar duce la subminarea Convenției de la Montreux, din 1936, care guvernează traficul liber prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. Sursa.
 5. În ultima săptămână Rusia a suplimentat numărul de trupe şi tehnică militară la graniţa cu Ucraina, şi a intensificat activitatea militară în Crimeea și în cele două republici separatiste, unde a trimis mai multe arme pentru forţele separatiştii pro-ruse din Lugansk și Donețk. Sursa.
 6. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat marţi un apel către NATO să accelereze aderarea ţării sale la Alianţa Nord-Atlantică pentru a trimite „un adevărat semnal” Rusiei. Sursa.
 7. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov, aflat în vizită oficială în India, a exclus marţi posibilitatea unei alianţe militare între Rusia şi China, în timp ce a confirmat angajamentul Moscovei pentru continuarea cooperării militare cu India. Sursa.
 8. SUA și Iranul vor discuta săptămâna viitoare la Viena despre revenirea în acordul nuclear. Sursa.
 9. Ungaria vrea să devină prima ţară din Uniunea Europeană care se alătură ruşilor în Banca Eurasiatică de Dezvoltare, a anunţat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei. Sursa.
 10. Armata germană va dispune de un nou serviciu militar, voluntar şi în format redus, care va fi denumit „Apărarea Patriei”, sau „Un An pentru Germania”, şi al cărui obiectiv este consolidarea forțelor armate în faţa unor crize punctuale, catastrofe naturale şi de mediu, exclusiv interne. Sursa.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...