sâmbătă, decembrie 9, 2023
ACTUALITATEVladimir Putin obligă „țările neprietenoase cu Rusia” să plătească gazul importat în...

Vladimir Putin obligă „țările neprietenoase cu Rusia” să plătească gazul importat în ruble rusești

Președintele Vladimir Putin a anunțat, miercuri, că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către țările europene și a dat termen autorităților de la Moscova o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăți în ruble, relatează Reuters.

„Am luat decizia de a pune în practică un ansamblu de măsuri pentru a trece la plata în ruble a gazului nostru livrat țărilor ostile și a renunța în toate plățile la devizele compromise“, a declarat Putin la o ședință de guvern, precizând că aceasta este o reacție la înghețarea activelor Rusiei în Occident, în urma sancțiunilor impuse Moscovei după atacul asupra Ucrainei.

„Solicit guvernului să dea instrucțiunile corespunzătoare către Gazprom pentru a revizui contractele existente. În același timp, toți consumatorii străini trebuie să aibă timp pentru efectuarea operațiunilor necesare“, a indicat liderul de la Kremlin.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Conform lui Putin, prin decizia de înghețare a activelor Rusiei în străinătate – cum este de exemplu cazul rezervelor Băncii Centrale a Rusiei -, Occidentul a declarat de fapt o suspendare a plăților către Moscova și a pus capăt încrederii în devize precum euro sau dolarul american.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Este clar că să primim euro, dolari și alte valute în schimbul mărfurilor noastre nu mai are pentru noi niciun sens“, a explicat Putin, dând de înțeles că ar putea cere plata în ruble şi pentru alte exporturi în afara gazelor naturale.

În urma înghețării acestor active, Rusia nu mai are acces la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un „furt“.

Președintele rus a asigurat însă statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele și la prețurile convenite, conform contractelor încheiate, notează AFP, citată de Reuters.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu țări „neprietenoase“, în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, țările UE, Marea Britanie și alte țări europene nemembre ale UE și din Asia de Sud și Sud-Est care s-au raliat sancțiunilor, potrivit Digi 24.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

  1. Sa dea tezaurul si sa nu mai comenteze atat ca altii il fura.
    Sa dea drumul Basarabiei si sa nu mai tipe ca Ucraina e acelasi popor cu Rusia pana atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE