Piscina cu valuri, primul bazin public din București și din România, inaugurat în 1930, zace într-o stare deplorabilă, scrie B365.
Bazinul are 500 de mp, „căptușit cu gresie albă și albastră”, era considerat de presa vremii drept „cea mai frumoasă podoabă a Bucureștiului”.
Realizarea era cu atât mai notabilă cu cât era unică în România. Cum era de așteptat, a atras ca un magnet locuitorii Capitalei.
Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.
„Un imens succes obțin în fiecare zi la Bazinul Lido cu valuri maritime din Bulevardul Brătianu, colț cu strada Franklin, concursurile și exibițiile sportive și nautice. În fiecare seară concursurile de watter-pollo, puching-ball, sărituri acrobatice, înot, exibitii nautice, fac admirația miilor de vizitatori la bazinul Lido cu valuri maritime”, scria o reclamă a vremii.
Culmea, deși era construit pe vremea regimului „burghezo-moșieresc”, cum îi spuneau comuniștii, aceștia s-au apucat să-l reabiliteze în anii 50.
„Bazinul avea o suprafață de 500 de mp și era căptușit cu gresie albastră și albă. Mașina pentru produs valuri, cât și toate instalațiile bazinului, au fost recondiționate și îmbunătățite (..) Fundalul ștrandului a fost amenajat pentru proiecție prin instalarea unui ecran rulant, camera operatorului funcționează la etajul 1 al hotelului”, scria Revista “Arhitectura”, în anul 1958, cu prilejul restaurării bazinului.
Piscina a continuat să funcționeze și pe vremea regimului comunist. Din păcate, democrația nu i-a priit bazinului în care Regele Mihai I a învățat să înoate.
După 1989, apa s-a murdărit brusc prin privatizarea Hotelului Lido și a piscinei, apoi au urmat procesele și de Bazin s-a ales praful.
În 2019, noii proprietari ai Hotelului Lido promiteau că se vor ocupa și de restaurarea bazinului, scria Libertatea. A rămas doar o promisiune.
Mai multe amintiri despre bazinul Lido găsiți aici.