miercuri, octombrie 4, 2023
ACTUALITATEFOTO | Au fost deshumate osemintele părintelui Petroniu Tănase, din Sf. Munte...

FOTO | Au fost deshumate osemintele părintelui Petroniu Tănase, din Sf. Munte Athos, propus spre canonizare

Oseminentele părintelui Petroniu Tănase au fost deshumate, într-o slujbă specială desfășurată la Schitul Românesc Prodromu, din Sf. Munte Athos, informează Basilica. Evenimentul a avut loc la mai bine de 12 ani de la trecerea sa la Domnul.

Cuviosul protosinghel este propus spre canonizare de către Patriarhul Daniel al României, scrie Basilica.

Slujba a fost oficiată de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal. La fața locului a fost prezent și Gigi Becali, cunoscut binefăcător al Sf. Munte Athos.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Când au fost scoase osemintele picioarelor ne-am gândit cât de ostenite sunt pentru că Părintele Petroniu niciodată nu stătea așezat în strană în timpul îndelungatelor slujbe și privegheri”, a evocat PS Varlaam.

Trimisul Patriarhului Daniel a zis că părintele primea pelerinii mereu cu multă dragoste și avea „o voce care te chema la rugăciune interioară adâncă, la evlavie”.

Părintele Petroniu avea un scris foarte frumos.

„Sunt convins că sunt mii sau zeci de mii de români care păstrează în casele lor binecuvântări de la Părintele Petroniu care și-a asumat osteneala de a răspunde prin scrisori tuturor celor care i-au trimis pomelnice, i-au cerut sfaturi sau au jertfit un bănuț pentru bunul mers al lucrurilor de aici. Avea un scris de o frumusețe ireproșabilă, o caligrafie rară pe care a păstrat-o până la adânci bătrâneți”.

Părintele Petroniu, o lumină în sfeșnicul calendarului

„Părintele Petroniu rămâne o pildă pentru toți cei care l-au cunoscut, mai ales pentru părinții acestui schit care s-au bucurat de îndrumarea lui duhovnicească și mai ales de pilda luminoasă a vieții sale de dascăl al rugăciunii, al smereniei, al pocăinței, al evlaviei și al iubirii de țară”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

„Mesajul pe care Părintele Petroniu ni-l transmite în această zi atât de importantă pentru noi este de a urma pilda învățătorilor noștri care ne-au fost lumină. A convins generații întregi că este cu adevărat o lumină în sfeșnic pusă să lumineze tuturor”, a spus ierarhul amintind de solicitarea Patriarhiei Române către Patriarhia Ecumenică pentru a fi canonizat.

„Prin inițiativa Părintelui Patriarh Daniel se pune această lumină a vieții lui în sfeșnicul calendarului ca să lumineze de acum încolo tuturor creștinilor”.

Ierarhul a menționat că există numeroase mărturii și despre alți nevoitori români athoniți și că vor mai exista demersuri similare de canonizare.

„Suntem cu toții fericiți că am avut prilejul și binecuvântarea de a participa la un eveniment atât de sfânt”, a mai declarat Episcopul vicar patriarhal.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate