Părinții români de la Muntele Athos, Dionisie Ignat de la Colciu și Petroniu Tănase de la Prodromu, vor fi propuși spre canonizare de către Patriarhia Română, a anunțat Patriarhul Daniel.
PF Daniel a făcut acest anunț în ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, de săptămâna trecută. Pentru că au trăit în Sf. Munte, Patriarhia Română va solicita Patriarhiei de la Constantinopol canonizarea lor.
„Aceste texte liturgice au fost compuse în limba greacă de către ucenici a doi părinți români aghioriți de la Muntele Athos, care sunt propuși spre canonizare Patriarhiei Ecumenice de către Patriarhia Română. Dreptul de a canoniza pe cineva aparține Bisericii locale unde acea persoană și-a trăit ultima parte a vieții și unde a trecut la Domnul. Acești doi părinți, români de origine, au viețuit mai multă vreme la Athos: părintele Dionisie Ignat la Schitul Colciu și părintele Petroniu Tănase la Schitul Prodromu. Ei au avut ucenici români, dar și greci. Doi dintre aceștia, greci, care s-au evidențiat prin compunerea de slujbe liturgice pentru sfinți, au acceptat să pregătească textele liturgice în limba greacă. Aceste texte au fost traduse în limba română, însă Sinodul mitropolitan nu le aprobă, fiindcă nu are acest lucru în competență. Prezentarea lor, însă, a fost necesară pentru că cinci eparhii au făcut unele observații cu privire la aceste texte. (…) Acești doi părinți sunt apreciați nu doar de români, ci și de viețuitorii greci. Noi dorim să solicităm Patriarhiei Ecumenice să facă trecerea în rândul sfinților a celor doi aghioriți. Este important să facem un gest de scoatere în evidență a acestor cuvioși care sunt foarte populari în Muntele Athos”, a spus Patriarhul Daniel, citat de Ziarul Lumina.
Părintele Petroniu Tănase (foto dreapta) a fost starețul schitului românesc Prodromu între 1984 și 2011. O biografie a sa găsiți aici.
Părintele Dionisie Ignat (foto stânga) a viețuit 78 de ani în Sf. Munte, fiind un duhovnic foarte căutat. O biografie se poate citi aici.