ACTUALITATEFostul trimis special al SUA pentru Kosovo îl acuză pe premierul de...

Fostul trimis special al SUA pentru Kosovo îl acuză pe premierul de la Priștina că este un „fascist experimentat” care încearcă să creeze un conflict cu Serbia. Richard Grenell a acuzat și Rusia că toarnă gaz pe foc

Richard Grenell, fost trimis special al SUA pentru discuțiile Serbia – Kosovo, l-a criticat dur pe premierul de la Priștina, Albin Kurti, pentru criza izbucnită duminică în regiune.

El l-a numit pe Albin Kurti drept „extremist de stânga și fascist” care a făcut o mișcare „unilaterală, prostească, necugetată și nenecesară”.

Grenell crede că acest potențial conflict este o cale pentru Albin Kurti de a-și îmbunătăți „cifrele scăzute din sondaje” și că „nimeni în Kosovo nu vrea conflict”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Americanul l-a acuzat pentru situație și pe secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, cel care l-a vizitat pe Kurti cu doar câteva zile înainte de declanșarea crizei (foto).

„Un alt dezastru marca Blinken. Chiar și albanezii știu, Kurti este problema. Aduceți-l înapoi pe Thaci”, a scris Grenell pe Twitter.

„Nu este vorba despre trecut – nicio tabără nu are mereu dreptate și niciuna nu greșește mereu. Este despre Albin Kurti, care face mutări unilaterale pentru a interzice buletinele și numerele de înmatriculare sârbești în Kosovo. Este inutil. Oamenii din Kosovo merită locuri de muncă și lideri care vor dezvoltare economică”, a mai scris Grenell.

Politicianul i-a sfătuit și pe liderii sârbi „să nu muște momeala. Trebuie să continue dezvoltarea economică și să nu muște momeala”.

Grenell i-a criticat dur și pe ruși. Comentând o postare a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zakharova, Grenell a replicat: „Maria, nu te băga. Nu ajuți. Retorica și acțiunile voastre cauzează conflicte și războaie”.

Reamintim că tensiunile au izbucnit în Kosovo după ce autoritățile de la Priștina au cerut cetățenilor sârbi care vor să intre în regiune să-și schimbe buletinele și numerele de înmatriculare a mașinilor cu unele kosovare.

Intervenția reprezentantului SUA l-a determinat pe premierul Albin Kurti să amâne cu 30 de zile aplicarea măsurii.

Richard Grenell a fost trimisul special al președintelui Donald Trump pentru relația Kosovo – Serbia. În timpul mandatului său s-au semnat patru tratate economice între Priștina și Belgrad.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate