ACTUALITATECriza din Kosovo, dezamorsată. Propaganda era pregătită să dea vina pe sârbi

Criza din Kosovo, dezamorsată. Propaganda era pregătită să dea vina pe sârbi

Tensiunile care au escaladat duminică la granița dintre Kosovo și Serbia s-au dezamorsat, scrie presa internațională.

Totul a plecat de la decizia unilaterală a premierului de la Priștina, Albin Kurti, de a interzice folosirea buletinelor de identificare și numerelor de înmatriculare sârbești, pe teritoriul pe care-l controlează.

Decizia lui Kurti a stârnit protestele sârbilor din Kosovo, care au ieșit în stradă și au blocat anumite drumuri, instalând baricade.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Au existat și rapoarte neconfirmate despre o deplasare a armatei sârbe înspre trecerile administrative cu Kosovo, iar premierul Kurti a acuzat „focuri de armă” trase de „găști controlate de Guvernul Serbiei”.

De remarcat este că toate aceste acuzații nu au fost confirmate independent, dar presa internațională le-a preluat ca atare.

În replică, președintele Serbiei, Alexandar Vucici, a ținut o conferință de presă după ce a participat la o ședință la sediul Statului Major.

El a precizat că șeful armatei, Generalul Milan Mojsilovici, a discutat cu comandantul misiunii KFOR din Kosovo, unde s-a făcut schimb de informații asupra situației de pe teren, relevă B92.

Vucici a precizat că, pe termen scurt, vor fi vești bune și criza va fi de-escaladată, ceea ce s-a și întâmplat a doua zi, respectiv luni. În același timp, Ministerul Apărării de la Belgrad a emis un comunicat de presă în care neagă faptul că vreun soldat sârb ar fi trecut în Kosovo.

În altă ordine de idei, Vucici a făcut un apel la calmarea spiritelor, ca sârbii din provincie să „nu cadă în capcana provocărilor” și „să prezerve pacea cu orice preț”.

El i-a rugat și reprezentații marilor puteri „care au recunoscut independența așa-zisului Kosovo, să fie atenți la legislația internațională și să prevină cauzarea unui conflict de către favoriții lor”.

„Ne rugăm pentru pace și căutăm pacea, dar lăsați-mă să vă spun direct, nu ne vom preda și Serbia va învinge. Dacă vor îndrăzni să persecute, să hărțuiască și să ucidă sârbi, Serbia va învinge. Asta e tot ce voi spune. Îi rog să mențină pacea, îi implor s-o mențină, dar dacă nu vor, Serbia va învinge”, a subliniat Vucici, citat de televiziunea B92.

Șeful de la Belgrad a explicat că tactica albanezilor din Kosovo este de a se folosi de „evenimentele din lume” din acest moment, cu referire la războiul din Ucraina.

Mai precis, de faptul că orice conflict în Kosovo ar fi pus pe seama sârbilor, dat fiind faptul că regimul de la Belgrad a refuzat să impună sancțiuni Rusiei.

„Regimul de la Priștina încearcă, victimizându-se, să se folosească de situația din lume și să joace pe cartea „micului Putin”, iar Kurti în rolul lui Zelenski. Ei au trimis unități la trecerile administrative cu dorința de a opri pe oricine are un buletin de identitate sârbesc”, a zis Vucici.

Într-adevăr, în cursul serii, presa internațională a preluat deja narațiunea albanezilor din Kosovo – sprijiniți de Marile Puteri – așa cum o arată titlul de la Digi24 din România.

Titlul, „Focuri de armă trase la granița Kosovo-Serbia. Vucic, susținut de Rusia, anunță represalii față de o pretinsă agresiune a kosovarilor”, este fals inclusiv pe baza articolului scris de Digi24. În text nu se regăsește niciun anunț „de represalii” al președintelui sârb, dimpotrivă: doar apelurile acestuia la pace.

I se menționează doar fraza „dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun, Serbia va câștiga”, care este scoasă din contextul declarațiilor acestuia. Așa cum am arătat mai sus, Vucici s-a referit la situația în care sârbi din Kosovo ar fi abuzați sau uciși de autoritățile de la Priștina, ceea ce nu s-a întâmplat.

În 2021 au mai existat două momente tensionate între Kosovo și Serbia. În septembrie 2021, autoritățile de la Priștina au obligat sârbii care voiau să treacă în Kosovo să-și schimbe numerele de înmatriculare, cu unele kosovare. Decizia a provocat o criză, ajungându-se ca sârbii să trimită avioane de luptă, elicoptere de atac și trupe la graniță.

Apoi, în octombrie, tensiunile au izbucnit din nou. Atunci, autoritățile albaneze au trimis forțele speciale în zonele majoritar sârbe, trăgându-se focuri de armă și făcându-se arestări. Sârbii au acuzat o tentativă de intimidare, în timp ce Priștina a declarat că toată desfășurarea de forțe a avut ca scop doar combaterea traficului ilegal de mărfuri.

Reamintim că provincia Kosovo și-a declarat unilateral independența, în 17 februarie 2008. Serbia nu recunoaște această decizie. Independența Kosovo este recunoscută de mai puțin de jumătate din statele membre ONU. România și alte patru state din UE nu recunosc acest act unilateral.

Kosovo nu are armată, ci doar o forță de poliție. Singura armată de pe teritoriul acestei provincii este forța de menținere a păcii a NATO, KFOR.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

6 COMENTARII

  1. Sarbii nu vor renunta NICIODATA la provincia lor istorica….totul e o chestiune doar de timp! Si fara doar si poate ii vor ajuta Rusia si China….

  2. Cred ca este doar o amanare… protectorii occidentali au “niste probleme” cu bombardierele (scaunele ejectabile MartinBaker, mai precis)… vedem peste o luna, doua…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate