sâmbătă, mai 18, 2024
ACTUALITATEFostul mare fotbalist Laszlo Boloni îi ia apărarea lui Colțescu: Nici vorbă...

Fostul mare fotbalist Laszlo Boloni îi ia apărarea lui Colțescu: Nici vorbă de rasism la Colţescu! Stroe să nu-şi ceară scuze în numele meu

Laszlo (Ladislau) Boloni, fost mare internațional român de etnie maghiară, intervine în sprijinul arbitrului Sebastian Colțescu, acuzat de către unele persoane că ar fi rasist în urma folosirii cuvântului „negru” pentru a induca un membru al staff-ului al echipei turce Istanbul BB.

Actualul antrenor al echipei grecești Panathinaikos Atena a spus expresia folosită de Colțescu, „ăla negru”, nu poate fi considerată „nicioadată” rasism.

„Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiară. Franceza o vorbesc, cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puţin mai departe cu portugheza. Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat aşa ceva la Colțescu! Şi, repet, am pretenţia că ştiu bine limba română. Faptul că tu spui „ăla negru“, ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colţescu n-a avut nicio urmă de dispreţ sau de ură, vizavi de persoana care era pe banca formaţiei turce. O mare problemă în această situaţie, dacă vrei să o înţelegi, e că, în limba română, cuvântul „negru” descrie o culoare. Colţescu nu spune „niggar“, cuvânt în engleză cu conotație rasistă, el nu spune „cioară“, care e un cuvânt jignitor în română. Colțescu folosește un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit. Iar ăsta a fost ghinionul brigăzii din România. Că e un cuvânt folosit de ei, care probabil că ar fi fost folosit şi de altă brigadă din România, e similar cu cuvintele jignitoare, cu conotații rasiste, din alte limbi”, a spus Boloni pentru Adevărul.

Omul care a evoluat de 102 ori sub tricolorul României îl critică pe Ministrul Sportului, Ionuț Stroe, pentru faptul că și-a cerut scuze „în numele sportului românesc” pentru acest incident.

„Ei bine, eu am fost un sportiv român şi îl rog să nu-şi ceară scuze în numele meu! El e un politician care vrea să se afirme şi atunci îşi dă cu părerea şi îşi cere scuze, că, vezi domne, ce mare democrat şi liberal şi la modă e el, cu respect faţă de toată lumea! Doar că n-are respect faţă de lumea în care trăieşte el! Faţă de acea lume n-are niciun fel de respect. El vrea doar să se afirme. Şi acest sentiment, această părere exprimată de acest politician îi influenţează apoi pe foarte mulţi.

Boloni spune că și poziția FRF a avut doar rolul de a fi „politically correct”: „Iarăşi o ieşire publică, în care a existat un singur scop, acela de a fi „politically correct“. Eu am avocatul meu în Franţa şi cred că am să redactez o scrisoare cu ajutorul lui şi să o trimit atât la UEFA, cât şi la FIFA. O să le explic ce au putut trăi aceşti arbitri, care au fost pe „Parc des Princes“, şi în ce „găleată“ au putut să cadă. Şi, din păcate, vor fi marcaţi de acest episod pentru o viaţă întreagă! Şi în această scrisoare, cred că o să mai scriu ceva!
Eu cred că acest nou val nu înţelege ce s-a întâmplat, de fapt, la Paris, şi nici nu vrea să înţeleagă! Pentru că acum e mai confortabil să fii de partea celor care, nici nu contează dacă au dreptate, dar care strigă mai tare. Iar când vine Federaţia Română de Fotbal şi spune că noi vom lua măsuri pe plan intern, dacă UEFA va considera că a fost un incident rasist, Dumnezeule mare, era să zic o prostie… Ăsta e o poziţie prin care tu, ca federaţie, transmiţi următorul mesaj: eu n-am nicio părere şi aştept să bată vântul, ca să o iau şi eu în direcţia respectivă”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE