joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEFost membru CSM: Toate amenzile pentru nepurtarea măștilor vor fi anulate, după...

Fost membru CSM: Toate amenzile pentru nepurtarea măștilor vor fi anulate, după decizia CCR

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), explică efectele deciziei CCR privind obligativitatea purtării măștii în spații publice, obligativitate care a fost impusă printr-o OUG neconstituțională dată de guvernul condus atunci de Ludovic Orban, conform stiripesurse.ro.

Acesta oferă sfaturi oamenilor care nu și-au plătit încă amenzile pentru nepurtarea măștii sau care au făcut-o numai pe jumătate.

„Ca efect al Deciziei nr. 50/15.02.2022 a fost decontravenționalizată (dezincriminată) fapta de nepurtare a măștii de protecție în spații publice deschise. Legea în forma nouă va retroactiva, considerându-se practic că niciodată nu a existat contravenția constând în nepurtarea măștii în spații publice deschise.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Principalele efecte al acestei decizii a CCR:

 1. De la momentul publicării în M[onitorul] Of[icial], nu se va mai putea aplica amendă contravențională;
 2. Tot de la momentul publicării nici o amendă contravențională dată deja pentru această faptă nu va mai putea fi executată silit, indiferent când a fost dată (adică și anterior) și indiferent dacă s-a formulat sau nu plângere contravențională;
 3. Amenzile deja achitate nu vor putea fi recuperate.

Din 15.02.2022 purtarea măștii în spații publice deschise este practic doar o recomandare, câtă vreme deși se poate aplica amenda contravențională aceasta nu se va executa niciodată. Lipsa sancțiunii transformă practic o conduită cerută de lege doar într-o recomandare.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Situații:

 1. Amenzile date după 15.02.2022 și până la data publicării deciziei în M. Of.
  • dacă nu sunt executate de bună voie (plătite benevol) nu vor mai fi executate, indiferent dacă se face sau nu plângere contravențională în instanță;
 2. Amenzile date până la 15.02.2002 sau până la data publicării în M.Of
  • Dacă au fost executate (plătite benevol sau prin executare silită) nu pot fi recuperate
  • Dacă nu au fost executate nu vor mai putea fi executate silit de către fisc
  • Dacă s-a achitat jumătate din minim banii nu vor putea fi recuperați decât prin instanță si doar dacă procesul verbal a fost contestat

Recomandări practice: Dacă nu ați plătit deja amenda contravențională, nu o plătiți de bună voie. După publicarea în M.Of. nu va mai fi nevoie să o plătiți. Dacă ați achitat jumătate din minimul amenzii puteți recupera suma doar dacă ați făcut sau mai sunteți în termen să faceți plângere contravențională la judecătorie”, se arată în postarea avocatului.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE