marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEForumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș denunță „un șantaj...

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș denunță „un șantaj la adresa românilor”, după ce primarul din Sf. Gheorghe a condiționat prezența unei statui a lui Eminescu în oraș

Forumul civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș denunță un „șantaj” și „o discriminare” la adresa românilor, după ce primarul din Sfântu Gheorghe a condiționat prezența unei statui a lui Mihai Eminescu în oraș, de retragerea proceselor împotriva instituției pe care o conduce, informează un comunicat de presă.

Forumul consideră că atitudinea primarului Antal Arpad (foto) este una „discriminatoare și jignitoare la adresa comunității românești din municipiul reședință a județului Covasna”.

„Constatăm cu dezamăgire că atitudinea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad continuă să fie una discriminatorie și jignitoare la adresa comunității românești din municipiul reședință a județului Covasna.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

În răspunsul său, primarul mun. Sf. Gheorghe refuză un tratament similar. Prin simplul refuz deja avem în vedere o faptă de discriminare. Însă, adept al unui discurs și al manifestărilor naționalist-separatiste, primarul mun. Sf. Gheorghe, instituție publică care ar trebui să aibă o conduită echilibrată și perfect simetrică cu toți membrii comunității indiferent de naționalitatea sau etnia căreia îi aparțin, șantajează pur și simplu FCRCHM cu retragerea a două cauze aflate pe rolul instanțelor de judecată în care autoritatea locală, în situații cu obiect diferit dar care vizează o atitudine perfect identică cu aceasta, are calitate de pârât iar FCRCHM calitate de reclamant.

Din păcate primarul municipiului Sfântu Gheorghe nu înțelege faptul că NU Forumul Civic este cel care anulează steagurile secuiești din care românii lipsesc cu desăvârșire, ci instanțele de judecată din România pronunță sentințe definitive și irevocabile în acest sens. Instanțe care în aceste cazuri sunt acuzate ca fiind „anti-maghiare”, în schimb sunt recunoscute și elogiate când sute de hectare de păduri, terenuri și imobile istorice sunt retrocedate unor urmași ai grofilor maghiari, adeseori pierduți prin țări exotice dar regăsiți pentru a obține averi imense în România. Chestiune pe care domnul primar a refuzat să o accepte și în cazul discriminării revoltătoare cu privire la acordarea premiului „PRO-URBE”.

Acest șantaj al unei autorități a administrației publice asupra unui petent, în care leagă eventuala soluționare favorabilă a unei solicitări juste, de retragerea a două cereri de chemare în judecată și refuză soluționarea legitimă și nediscriminatorie a unui demers solicitat similar unui demers privind un poet maghiar pe motivul că ne-am opus și am câștigat în instanță în diferite spețe este de o gravitate ce nu poate rămâne nesancționată proporțional. Acest răspuns duce la constrângerea unor forme legitime și constituționale de apărare a drepturilor precum libertatea de petiționare și liberul acces la justiție.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Remarcăm cu tristețe, faptul că, deși Mihai Eminescu este poetul universal al românilor iar statuia lui își poate găsi locul oriunde în România, Primarul mun. Sf. Gheorghe, unitate administrativ – teritorială din România, contestă încă de la începutul răspunsului oportunitatea amplasării statui pe motivul că Mihai Eminescu nu a călătorit în „Ținutul Trei Scaune”. Chiar și în afara granițelor monumente dedicate lui Mihai Eminescu se regăsesc în Odesa, Paris, Montreal sau Viena, dar îi este refuzat în mod jignitor un loc în inima României, la Sfântu Gheorghe.

Deși primarul mun. Sf. Gheorghe dorește în mod repetat să ne refuze legitimitatea, amintind în mod obsesiv doar de aleșii Consiliului Local, atragem atenția asupra faptului că în orice societate dezvoltată mediul asociativ și ONG-urile reprezintă un element esențial în dialogul administrației publice cu locuitorii. Subliniem faptul că Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș reunește peste 45 de asociații și fundații din interiorul Arcului Carpatic și reprezintă principalul for non-guvernamental al românilor din cele trei județe. În ciuda tuturor aceste fapte evidente, nu suntem priviți ca fiind demni de a purta un dialog cu Primăria Sfântu Gheorghe întrucât nu suntem considerați „reprezentanți legitimi și aleși ai comunității”.

Așa cum poetul Petofi Sandor poate fi iubit și respectat de maghiarii din Ungaria sau din alte state și poetul Mihai Eminescu poate fi iubit și respectat de românii din Sf. Gheorghe, județul Covasna. Transmitem pe această cale că nu vom renunța la demersul nostru și vom depune toate eforturile pentru ca la Sfântu Gheorghe, poetul tuturor românilor să poată fi omagiat așa cum se cuvine!”, sună comunicatul Forumului.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE