miercuri, februarie 1, 2023
ACTUALITATEPrimarul Antal Árpád va inaugura statuia lui Petőfi Sándor, dar condiționează ridicarea...

Primarul Antal Árpád va inaugura statuia lui Petőfi Sándor, dar condiționează ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu în Sfântu Gheorghe: După ce organizațiile românești retrag procesele împotriva noastră, pot să vină să discutăm despre Eminescu

Primarul orașului Sfântu Gheorghe, Árpád Antal, condiționează ridicarea unei statui a lui Mihai Eminescu de retragerea proceselor care, potrivit lui, lezează interesele orașului.

Primarul a anunțat inițiativa de ridicare a statuii și a făcut cunoscut răspunsul său trimis organizațiilor românești joi, la o conferință de presă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

Statuia lui Mihai Eminescu a fost inițiată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), inițiativa fiind susținută și de Asociația Calea Neamului.

În cadrul conferinței de presă de joi, Árpád Antal a declarat că nu va discuta cu cei care acționează împotriva intereselor orașului și împotriva comunității maghiare. O condiție prealabilă a oricărei negociere este ca FCRCHM să își retragă acțiunile în justiție pe care le-a inițiat.

“După ce retrag aceste procese, pot să vină să discutăm despre statuia lui Eminescu și despre alte subiecte”, a spus primarul.

FCRCHM a solicitat ridicarea statuii lui Eminescu pe motiv că municipalitatea, în parteneriat cu Fundația “Hármas”, va ridica o statuie a lui Petőfi Sándor în oraș. La apelul de proiecte lansat pentru realizarea unei statui a lui Petőfi au fost depuse șase lucrări, iar juriul va alege dintre proiecte până la 30 noiembrie, inaugurarea statuii fiind programată pentru 29 iulie 2023.

FCRCHM a invocat tratamentul egal și echitatea, cerând municipalității să ofere un loc convenabil și unei statui a lui Eminescu, în cadrul unei proceduri identice. De asemenea, forumul s-a angajat să contribuie la costul statuii în proporție egală cu contribuția Fundației “Hármas” pentru statuia lui Petőfi și să organizeze el însăși apelul de proiecte.

Reprezentanții forumului au declarat că dezvelirea simultană a celor două statui ar transmite mesajul armoniei între etnii, conform Hirado.

Mesajul integral al Forumului Românilor din Covasna, Harghita și Mureș:

„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș solicită amplasarea unui bust dedicat Poetului Național, Mihai Eminescu la Sfântu Gheorghe!

În lumina inițiativei recente a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe de amplasare a unei statui dedicate lui Petofi Sandor, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș solicită un tratament egal și aplicarea unei proceduri în oglindă!

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Prin prezenta inițiativă solicităm doar punerea la dispoziție a unui spațiu aflat în proprietatea municipiului pentru amplasarea statuii lui Mihai Eminescu, urmând ca Forumul Civic să organizeze concursul și să suporte costurile în aceeași cotă precum „Fundația pentru presă maghiară Harmas” în cazul statuii lui Petofi. Acest spațiu va putea fi stabilit de comun acord, după discuții prealabile între conducerea Forumului Civic și conducerea Primăriei, astfel ca amplasamentul să fie favorabil și demn pentru o personalitate precum Mihai Eminescu.

După cum se poate observa, nu solicităm altceva decât echitate și tratament similar. Considerăm că atât Petofi Sandor cât și Mihai Eminescu merită să fie omagiați la Sfântu Gheorghe, iar prin amplasarea simultană a celor două statui s-ar transmite un mesaj real cu privire la armonia etnică și nivelul dialogului inter-etnic din Sfântu Gheorghe.

Avem încredere că vom putea identifica o soluție corectă pentru acest demers legitim și firesc, specific unei democrații participative în care cetățenii și asociațiile reprezentative din comunitate doresc să contribuie la conturarea spațiului de conviețuire. Așteptăm un răspuns în scris din partea Primăriei pentru stabilirea primelor detalii și elaborarea unui plan de acțiuni“, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate