Premierul Florin Cîţu a avut, luni, la Kiev, o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, context în care a reiterat disponibilitatea țării noastre de a avansa cooperarea bilaterală și a exprimat dorința României de a fi asigurată respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, întâlnirea celor doi înalți oficiali a avut loc în marja Summitului Platformei Internaționale Crimeea, format la care România s-a asociat.
„În marja Summitului, prim-ministrul Florin Cîţu a avut o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal, ocazie cu care a reiterat disponibilitatea României de a avansa cooperarea bilaterală, inclusiv prin organizarea în acest an a unei noi sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale privind cooperarea economică, industrială și tehnico-științifică. Totodată, cei doi premieri au exprimat dorința de a impulsiona cooperarea sectorială, cu prioritate în domeniul transporturilor și infrastructurii și pentru deschiderea punctelor de trecere a frontierei comune. În acest context, a exprimat dorința României de a fi asigurată respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române“, se arată în comunicat.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Platforma Internațională Crimeea este o inițiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea și, în ultima instanță, să faciliteze revenirea Crimeii în componența Ucrainei, scrie Agerpres.
Florin Cîțu nu a comentat declarațiile președintelui ungar
În timpul summitului la care a participat și Florin Cîțu, președintele Ungariei, János Áder, a comparat anexarea Crimeii de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României.
În realitate, unirea Transilvaniei cu România s-a făcut în cadrul acordurilor internaționale post-belice, fiind recunoscută de ca atare. Românii erau populația majoritară în regiune, nu ungurii, așa cum susține președintele maghiar.
Cu toate acestea, premierul României nu a avut o poziție care să contracareze cele spuse de șeful statului maghiar.
Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Legea educației din Ucraina, o problemă pentru minoritatea românească
Din septembrie 2023 toate școlile cu predare în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la studierea tuturor disciplinelor de învățământ în limba ucraineană, în afară de limba și literatura română.
Reamintim că românii din Ucraina au protestat în repetate rânduri împotriva acestor legi, în special a Legii Educației, care, potrivit comunității românești, reprezintă o catastrofă pentru învățământul în limba maternă din Ucraina, fiind pusă în pericol întreaga ființă românească din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.
Românii din Ucraina și-au legat mai multe speranțe de noua conducere a statului ucrainean, în frunte cu Volodimir Zelenski, care a criticat predecesorii săi pentru încercările de a diviza țara în plan lingvistic și confesional. Din păcate, declarațiile noului ministru al Educației par a fi o dovadă a faptului că politica statului ucrainean, condamnată atât de dur de minoritățile naționale și statele vecine, nu va fi anulată.
Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Tot mai mulți reprezentanți ai minorității românești din Ucraina susțin că fără o anulare a legislației respective (care poate fi realizată sută la sută, luând în calcul majoritatea pro-prezidențială din Parlamentul Ucrainei), minoritățile naționale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câțiva ani, informează Agenția BucPress din Cernăuți.
Si prost si rau-voitor. Toxica combinatie in acest biped ajuns in fruntea noastra