miercuri, decembrie 11, 2024
ACTUALITATEPreședintele Ungariei a comparat anexarea Crimeii cu revenirea Transilvaniei la România: Maghiarii...

Președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeii cu revenirea Transilvaniei la România: Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile

Președintele Ungariei, János Áder, a comparat, luni, anexarea Crimeii de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, încheiat la finalul Primului Război Mondial, prin care Transilvania revenea României, transmite hirado.hu.

Declarația a fost făcută în timpul summitului din Kiev, la care a participat și premierul Florin Cîțu.

„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a fost declarația preşedintelui Ungariei la summitul de la Kiev, intitulat ”Platforma Crimeii” și care a marcat anexarea peninsulei de către Rusia.

„Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat, a afirmat preşedintele. „După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat”, a afirmat János Áder.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Noi, maghiarii, suntem adesea numiţi naţiunea libertăţii. În istoria noastră de peste o mie de ani, am experimentat în mod repetat cum este atunci când o putere mare îşi suprimă vecinul şi nu ezită să facă uz de ameninţări sau violenţe armate pentru a-şi impune voinţa. Asta a fost ceea ce s-a întâmplat în timpul Imperiului Otoman şi al Imperiului Habsburgic, dar şi în 1956, atunci când poporul maghiar a încercat să se elibereze de stăpânirea imperiului mondial al comuniştilor”, a explicat János Áder, citat de hirado.hu.

Preşedintele a amintit că Ungaria a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa celui mai mare vecin al ei, Ucraina, şi a felicitat ţara la a aniversarea a 30 de ani.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului  R3media.

„Sperăm sincer că această ţară, care este atât de importantă pentru noi, îşi va putea continua dezvoltarea în condiţii de pace şi stabilitate. Ne-am dori ca Ucraina să poată oferi un viitor sigur şi atractiv tuturor cetăţenilor săi, şi ca şi comunitatea naţională maghiară din Ucraina Subcarpatică să se poată simţi ca acasă în această ţară. Suntem, în continuare, pregătiţi să oferim tot ajutorul pentru a atinge aceste obiective”, a subliniat liderul maghiar, citat de hirado.hu.

În realitate, unirea Transilvaniei cu România s-a făcut în cadrul acordurilor internaționale post-belice, fiind recunoscută de ca atare. Românii erau populația majoritară în regiune, nu ungurii, așa cum susține președintele maghiar.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Măi cu tot respectul pentru maghiari, problema e diferită. Au construit un regat multietnic in care au ajuns să fie minoritari față de români, sârbi, slovaci, ucraineni, germani și croați.

    Păi cum să reziste un astfel de stat?

    Plus că au colonizat cam aleatoriu populația și din acest motiv nu au avut o masă compactă etnic suficientă. De exemplu dacă secuii nu ar fi fost plasați pe Carpati ci in zona Timișoara, acum ar fi avut Banatul. Trebuiau in Evul Mediu să organizeze mai bine colonizarea etnică, mai organic, nu așa să arunce la distanță masă etnică care n-are cum să asigure continuitatea teritorială a statului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE