duminică, octombrie 1, 2023
ACTUALITATEFermierii polonezi se revoltă. Premierul Morawiecki avertizează că cerealele ucrainene destabilizează piața...

Fermierii polonezi se revoltă. Premierul Morawiecki avertizează că cerealele ucrainene destabilizează piața agricolă a Europei

Piețele de cereale din Polonia sunt destabilizate de cereale ucrainene ieftine, punând în pericol mijloacele de trai ale fermierilor, iar aceștia devin din ce în ce mai furioși, conform Remix News.

Problema este că de la începutul lunii iunie 2022, fermierii ucraineni au fost liberi să exporte cereale în UE fără nicio limită, ca parte a așa-numitelor „coridoare de solidaritate”. Cerealele trebuiau doar să treacă prin Polonia în drum spre alte țări, în principal din lumea în curs de dezvoltare, dar acest plan nu a funcționat.

În schimb, majoritatea cerealelor importate au rămas în Polonia, ceea ce a dus la probleme serioase pentru producătorii polonezi, care nu pot să-și vândă cerealele.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Ministrul polonez al agriculturii a promis că va goli depozitele de cereale în următoarele luni, iar în timpul unei conferințe de presă de miercuri, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a declarat că i-a ordonat ministrului agriculturii să pregătească foarte repede planuri pentru a rezolva problema. El se așteaptă ca surplusul de cereale să fie vândut în Africa și Orientul Mijlociu, care este locul în care trebuia să ajungă în primul rând cerealele.

Morawiecki a mai promis că va introduce reglementări care vor limita importul de cereale ucrainene în Polonia. Guvernul intenționează să prezinte Comisiei Europene o scrisoare prin care cere măsuri urgente, folosind toate procedurile, instrumentele și reglementările disponibile pentru a limita afluxul de cereale ucrainene pe piețele statelor vecine.

În ultima săptămână a fost martorul unui crescendo de proteste din partea fermierilor polonezi. Ei au criticat guvernul și pe ministrul Agriculturii.

Miercuri, guvernul și reprezentanții din agricultură s-au întâlnit la o masă rotundă pe tema cerealelor ucrainene. Atmosfera în jurul acestor discuții a fost tensionată, guvernul nepermițând reprezentanților fermierilor să aducă echipamente electronice de înregistrare în sala de ședințe. Fermierii cer ca cerealele ucrainene să fie lăsate doar să tranziteze prin Polonia fără niciun drept de a fi vândute în țară.

Potrivit Camerei pentru cereale și furaje (IZP), guvernul polonez s-a angajat să transfere 20 de milioane de tone de cereale ucrainene folosind capacitatea porturilor poloneze, însumând nu mai mult de 700.000 de tone pe lună. Cu toate acestea, Polonia însăși trebuie să exporte 10 milioane de tone de cereale. Până acum, din Ucraina au sosit 3 milioane de tone de cereale, în principal porumb, grâu și rapiță. Încă nu este clar cât de mult a fost exportat din Polonia.

Ceea ce este clar este că depozitele poloneze sunt pline de cereale. Polonia produce în jur de 35 de milioane de tone de cereale pe an, iar 25-26 de milioane de tone sunt pentru piața internă. Restul se exportă.

Deoarece prețul cerealelor scade pe piețele mondiale și există un surplus de aprovizionare din Ucraina, afacerile fermierilor sunt amenințate. În câteva luni, fermierii vor avea nevoie de loc în depozite pentru noua recoltă.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate