OPINIIFățărnicia președinților din Republica Moldova. De ce a urcat Maia Sandu pe...

Fățărnicia președinților din Republica Moldova. De ce a urcat Maia Sandu pe vârful Moldoveanu

O fotografie apărută pe pagina de Instagram a Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, a făcut furori pe Internet începând cu ziua de 1 august. Întreaga opinie publică din Republica Moldova, dar mai ales cea din România, s-a grăbit să remarce faptul că Maia Sandu este un om care simte românește și va lupta pentru unitatea neamului românesc.

Într-adevăr, este frumos ca, după ani de regim Plahotniuc-Dodon, să vezi pe președintele Republicii Moldova că urcă pe cel mai semeț vârf al țării, tocmai vârful Moldoveanu.

În 2004, atunci când România aniversa 500 de ani de la trecerea la cele veșnice ale domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, întreaga suflarea românească s-a adunat pe Mănăstirea Putna, pe 2 iulie. Printre cei prezenți s-au numărat și poetul Grigore Vieru alături de alți intelectuali din Republica Moldova. La acea vreme, Partidul Comuniștilor din republica Moldova nu a trimis reprezentanți în calitate oficială pentru sărbătoarea marelui domnitor – imaginile pot fi vizionate AICI.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Totuși, câteva luni mai târziu, însuși președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a venit la Mănăstirea Putna, însoțit fiind de o delegație oficială din care mai făcea parte și Sergiu Mocanu. Gestul lui Voronin a fost foarte comentat la vremea respectivă și mulți patrioți români, de pe ambele maluri ale Prutului, și-au pus speranțele în apropierea cât mai grabnică a celor două state românești.

Urmările vizitei lui Voronin s-au văzut totuși un an mai târziu. Partidul Comuniștilor a obținut doar 45% din voturi și 56 de deputați. Totuși, comuniștii aveau nevoie de 61 de deputați pentru a putea alege președintele Republicii Moldova. Bineînțeles că ajutorul a venit numaidecât din România. Astfel, Partidul Popular Creștin Democrat condus de Iurie Roșca, susținut de România și continuator al Frontului popular, i-a asigurat lui Vladimir Voronin voturile necesare pentru încă 4 ani în funcția de președinte al Republicii Moldova. Desigur că este cunoscută și strânsa relație pe care, la vreme respectivă, Vladimir Voronin o avea cu președintele Traian Băsescu.

Petru Lucinschi, un alt lider de peste Prut, care a deținut atât funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova, iar apoi de președinte al Republicii Moldova, a reliefat o adevărată fățărnicie față de Statul Român. După ce în timpul mandatelor sale a orientat Republica Moldova spre Uniunea Europeană, însă a ținut-o departe de România continuând reformele lui Mircea Snegur, în vara anului 2018, la 100 de ani de la Unirea tuturor românilor în interiorul acelorași granițe, Lucinschi a obținut cetățenia română tocmai în Sectorul 1 al Capitalei. Deși pare greu de crezut, actele românești i-au fost înmânate lui Petru Lucischi de Emil Constantinescu, fostul președinte al României între 1996 și 2000. Același Emil Constantinescu a semnat tratatul cu Ucraina, prin care practic a renunțat la Bucovina de Nord, sudul și nordul Basarabiei.

Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Nici vizitele lui Vlad Filat ori Iurie Leancă în România nu s-au lăsat cu vreun mare succes al Statului Român în Republica Moldova, ci au favorizat doar întreținerea cu bani românești a așa-numitei națiuni moldovenești, națiuni civice moldovenești în prezent, așa cum a afirmat Maia Sandu.

Înainte să aplaudăm afinitățile Maiei Sandu fața de simțămintele românești ale Maiei Sandu, poate ar fi bine să vedem ce își doresc cu adevărat președintele Republicii Moldova și liderii partidului care a câștigat alegerile peste Prut.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate