luni, iunie 24, 2024
ACTUALITATENorvegia interzice Facebook şi Instagram să urmărească activitatea online a utilizatorilor pentru...

Norvegia interzice Facebook şi Instagram să urmărească activitatea online a utilizatorilor pentru „reclame personalizate”

Giganţilor social media Facebook şi Instagram li se va interzice să urmărească activitatea online a utilizatorilor pentru publicitate. Autoritatea norvegiană pentru protecţia datelor a ordonat firmei americane de tehnologie Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram, să nu mai afişeze utilizatorilor din Norvegia reclame personalizate pe baza activităţii lor online şi a locaţiilor estimate. Interdicţia intră în vigoare din luna august, potrivit Politico.

Practica publicitară a Meta pe Facebook şi Instagram implică în prezent “prelucrarea de date personale private şi sensibile prin operaţiuni de monitorizare şi profilare foarte opace şi intruzive”, a scris agenţia norvegiană Datatilsynet.

Interdicţia privind aşa-numita publicitate comportamentală va dura trei luni, începând cu 4 august. Facebook şi Instagram vor putea să le arate oamenilor reclame personalizate, dar numai pe baza informaţiilor oferite de utilizatori în secţiunea “despre” din profilurile lor.

Meta se va confrunta cu amenzi zilnice de 1 milion de coroane norvegiene (89.500 de euro) dacă nu se conformează ordinului.

Interdicţia temporară ar putea fi ridicată dacă Meta găseşte o modalitate de a prelucra în mod legal datele cu caracter personal şi de a le oferi utilizatorilor dreptul de a renunţa la publicitatea direcţionată bazată pe urmărire, se arată în ordin.

Restricţia vine după ce, la 4 iulie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Meta a colectat în mod ilegal datele oamenilor fără consimţământul lor explicit şi pe baza “interesului legitim” al firmei.

Autoritatea norvegiană de reglementare este prima autoritate europeană de protecţie a vieţii private care restricţionează drastic activitatea Meta bazată pe date, în urma hotărârii instanţei supreme a UE.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE